Το κείμενο αυτό είναι μια σειρά tweets από τον Dergigi και μέσα σ' αυτή είναι μια άλλη σειρά tweets από την Lyn Alden και καταλήγει στο συμπέρασμα του Marty Bent. Τα tweets είναι αρκετά εξειδικευμένα και για την καλύτερη κατανόηση χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος τις βασικές λειτουργίες και ορολογίες του δικτύου του Bitcoin.
Η αδυναμία κατανόησης της τεκμηρίωσης εργασίας σημαίνει αδυναμία κατανόησης του #Bitcoin.
Τα αποκεντρωμένα συστήματα, εξ ορισμού δεν έχουν μια μόνο πηγή αλήθειας.
Η πρωτοπορία του Satoshi ήταν να φτιάξει ένα σύστημα το οποίο να επιτρέπει σε όλους τους συμμετέχοντες, να καταλήξουν στην ίδια αλήθεια, αυτόνομα. Η τεκμηρίωση εργασίας το επιτρέπει αυτό.
Η αλυσίδα με την περισσότερη τεκμηρίωση εργασίας είναι εξ ορισμού η αληθινή. Αυτό το ονομάζουμε συναίνεση του Nakamoto.
Γιατί λειτουργεί αυτό;
Εν συντομία: επειδή η εργασία χρειάζεται ενέργεια. Δεν μπορείς να κλέψεις. Δεν μπορείς να διαφωνήσεις. Δεν μπορείς να πεις ψέματα. Η τεκμηρίωση πως έχεις κάνει εργασία είναι αυταπόδεικτη με το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής.
Στο Bitcoin η εργασία είναι υπολογιστική. Όχι μια οποιαδήποτε υπολογιστική εργασία αλλά μια εργασία που δεν «κόβει δρόμο»: υποθέσεις. Δεν μπορείς να την παρακάμψεις γιατί δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Κάθε υπόθεση έχει την αξία της.
Η ομορφιά βρίσκεται στο ότι η λύση εμπεριέχεται στην ίδια την εργασία. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Ο χάρτης είναι η περιοχή κυριαρχίας. Δεν υπάρχει εξωτερική πηγή για την ζητούμενη αλήθεια. Λόγω της πιθανολογικής φύσης των υποθέσεων η εργασία είναι εγγενής μέσα στα δεδομένα.
Άλλοι μηχανισμοί, όπως η τεκμηρίωση συμμετοχής (ή ρίσκου) (Proof-of-Stake), δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν αυτό που κοιτάζεις είναι η πραγματική αλήθεια, απ’ την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό κόστος για να δημιουργήσεις μια εναλλακτική αλήθεια.
Η υπολογιστική εργασία είναι η μοναδική γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο της πληροφορίας και στον φυσικό κόσμο. Όταν διαχειριζόμαστε πληροφορίες, έχουμε μόνο τις πληροφορίες και για την μετατροπή των πληροφοριών: υπολογιστική εργασία. Η υπολογιστική εργασία χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια είναι η γέφυρα. Η ενέργεια είναι πραγματική.
Βγάζοντας αυτήν την γέφυρα από τον φυσικό κόσμο θα παραμείνεις στον κόσμο της φαντασίας: δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις τι πραγματικά έγινε. Θα χρειαστεί να εμπιστευτείς τους άλλους για να σου πούνε τι έγινε. Δεν θα μπορείς να το επιβεβαιώσεις μόνος σου. Θα πρέπει να βασιστείς στην εμπιστοσύνη.
Η τεκμηρίωση συμμετοχής (ή ρίσκου) έχει και πολλά άλλα προβλήματα όπως την επιλογή της δίκαιης επικύρωσης (ποιος αποφασίζει;), τις φυσικές συνέπειες της συγκέντρωσης (μεγαλύτερο ρίσκο = μεγαλύτερη ανταμοιβή=μεγαλύτερο ρίσκο), και για παράδειγμα, την μη ύπαρξη της φυσικής αντίστασης στην χειραγώγηση των επιθέσεων εναντίων της χρονοσήμανσης.
Η τεκμηρίωση εργασίας λύνει ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Αποκεντρώνει την διαδικασία επιλογής, δημιουργεί φυσική απόδειξη του τι έχει συμβεί, έχει πραγματικά εξωτερικευμένα κόστη και αποκεντρώνει τον χρόνο.
Η ερώτηση αν η τεκμηρίωση εργασίας είναι δαπανηρή ή όχι δεν μπορεί να τεθεί αν δεν κατανοηθεί το πρόβλημα που λύνει. Η σωστή κατανόηση του προβλήματος οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κανένας άλλος αξιόπιστος τρόπος να βρεθεί η λύση.
Έτσι, η ερώτηση γίνεται: πόσο χρήσιμο είναι ένα ψηφιακό, υγιές και αξιόπιστο χρήμα; Αξίζει την δαπάνη της ενέργειας;
Για τα ψυγεία, τα αυτοκίνητα και για μυριάδες άλλα πράγματα, η απάντηση της κοινωνίας είναι θετική.
Για το Bitcoin, όσοι κατανοούν τα κοινωνικά οφέλη του υγιούς και του ανθεκτικού στην λογοκρισία χρήματος, η απάντηση είναι θετική.
Για να συνοψίσουμε: η τεκμηρίωση εργασίας δεν είναι μόνο χρήσιμη αλλά και εντελώς απαραίτητη. Αξιόπιστο ψηφιακό χρήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή. Χρειάζεται πάντα να στηρίζεσαι στον φυσικό κόσμο. Χωρίς αυτήν την στήριξη, είναι αδύνατο να έχουμε μια αυταπόδεικτα ειλικρινή ιστορία. Η ενέργεια είναι η μοναδική άγκυρα που έχουμε.
Τεκμηρίωση εργασίας = εμπιστοσύνη στην φυσική για να προσδιοριστεί τι έχει γίνει.
Τεκμηρίωση συμμετοχής (ή ρίσκου) = εμπιστοσύνη στους ανθρώπους για να προσδιοριστεί τι έχει γίνει.
Αυτή η σειρά των tweets έχει γίνει video και μπορείτε να το δείτε εδώ:
Προσάρτημα 1: Τρέφω συμπάθεια για όλους όσους νομίζουν πως το Bitcoin είναι δαπανηρό. Έτσι σκεφτόμουν κι εγώ και έπρεπε ν’ αλλάξω την οπτική μου. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζα τίποτα σχετικά με το (υγιές) χρήμα.
Προσάρτημα 2: Σ’ ένα διαφοροποιημένο αποκεντρωμένο σύστημα, το πρόβλημα συμφωνίας/συντονισμού σ’ έναν κοινό χρόνο δεν μπορεί να λυθεί με ακρίβεια ούτε καν στην θεωρία. Η τεκμηρίωση εργασίας είναι πρακτική, πιθανολογική λύση, σ’ αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Τα γενικά καθολικά χρειάζονται χρόνο και ο χρόνος χρειάζεται θερμότητα.
Δεν είναι τυχαίο που ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής είναι η μοναδική εξίσωση βασικής φυσικής που αναγνωρίζει οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.
Επειδή ισχύει αυτό, είμαι πεπεισμένος πως η τεκμηρίωση εργασίας είναι ο μοναδικός τρόπος να εισάγουμε τον χρόνο σ’ έναν άχρονο ψηφιακό κόσμο.
Οτιδήποτε άλλο εξαρτάται από τους εξωτερικούς παράγοντες και είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει την στιγμή που οι εξωτερικοί παράγοντες θα δώσουν λάθος δεδομένα.
Και πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά: Το πρόβλημα του συγχρονισμού των ρολογιών είναι άλυτο. Το Bitcoin προσφέρει μια πρακτική λύση σ’ αυτό το αδύνατο πρόβλημα.
Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να εισαγάγεις την νέα παράμετρο χρόνου, ο διαχωρισμός μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.
Ο σύνδεσμος ανάμεσα στον χρόνο και στην θερμότητα είναι βασικός: χωρίς την θερμότητα ο διαχωρισμός ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον είναι αδύνατος.
Χωρίς τον διαχωρισμό ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ένα γενικό καθολικό — αυτό που διατηρεί την σειρά των πραγμάτων — είναι αδύνατο να διατηρηθεί.
Από την στιγμή που θα κατανοηθεί το βάθος του προβλήματος, η ομορφιά της πιθανολογικής λύσης του Bitcoin είναι προφανής.
Η εφεύρεση είναι ο συγχρονισμός μέσω της προσαρμογής δυσκολίας της τεκμηρίωσης εργασίας. Mπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Προσάρτημα 3ο: Έγραψα «έμπιστος» για συντομία. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το ζήτημα έχει πάντα να κάνει με την ελαχιστοποίηση της εμπιστοσύνης.
Προσάρτημα 4ο: Θα πρέπει να είναι αυτονόητο πως η ενεργειακή κατανάλωση δεν είναι ίση με το αποτύπωμα του άνθρακα και ότι και τα δύο είναι αποσυνδεδεμένα από την εκτέλεση των συναλλαγών.
Δείτε το νήμα της Lyn Alden: https://t.co/JuTKB5I7WR
Η συνολική ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin αρχικά καθορίζεται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και την προσαρμογή δυσκολίας, όχι από την ποσότητα των συναλλαγών.
Με άλλα λόγια, η επιλογή συναλλαγής ή δαπάνης των νομισμάτων δεν επηρεάζει καθόλου την συνολική χρήση ενέργειας του Bitcoin.
Όπως μια επιχείρηση χρειάζεται πάρα πολύ εργασία προκειμένου να παραχθεί ένα καλό λογισμικό προϊόν (εξοπλισμός, προσωπικό, χρόνος κλπ.)
Στην συνέχεια όμως χρειάζεται ελάχιστη εργασία για να στείλει αυτό το λογισμικό σε 1.000.000.000 χρήστες σε σύγκριση με την αποστολή σε 10.000 χρήστες.
Υψηλότερο αρχικό κόστος προκειμένου να δημιουργηθεί + ελάχιστο κόστος ανά χρήστη.
Η συνολική χρήση ενέργειας του Bitcoin αυξάνεται όσο υιοθετείτε ως μέσο αποθήκευσης αξίας γιατί αυξάνετε η κεφαλαιοποίησή του, αλλά όσο ωριμάζει αυτή η αύξηση δεν είναι γραμμική. Χρειάζεται να είναι ασφαλές για να λειτουργεί αλλά το κόστος ανά χρήστη είναι μηδαμινό.
Ωστόσο, το δίκτυο του bitcoin στο πρώτο του επίπεδο, μπορεί να διαχειριστεί καθημερινά έναν ορισμένο αριθμό συναλλαγών. Τα επόμενα επίπεδα δύνανται να πολλαπλασιάσουν αυθαίρετα τον αριθμό των συναλλαγών.
Με άλλα λόγια, αν στο μέλλον το Bitcoin χρησιμοποιείτε από 10πλάσιους ανθρώπους αυτό δεν σημαίνει πως θα χρησιμοποιεί 10πλάσια ποσότητα ενέργειας απ’ ότι τώρα.
Διαιρώντας «την συνολική κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin» με «τον αριθμό των συναλλαγών» για να βρεις «την ενέργεια που καταναλώνεται ανά συναλλαγή» λανθασμένα υπονοεί πως η απόφασή σου να το ξοδέψεις ή να το κρατήσεις επηρεάζει την ημερήσια γραμμική κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο του Bitcoin, γιατί δεν το κάνει.
Ο μοναδικός τρόπος που οι ιδιωτικές συναλλαγές σε προϊόντα/αγαθά επηρεάζει μακροπρόθεσμα την κατανάλωση ενέργειας είναι επηρεάζοντας την ποσότητα της ανταμοιβής των εξορυκτών, αλλά αυτό παραμένει ένα μικρό ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin.
Τα επόμενα επίπεδα όπως το Lighting, το καθιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικό και εξαλείφουν επιπλέον την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας ανά συναλλαγή.
Η απόφαση να γίνει μια συναλλαγή στο Lighting έχει σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο σε οτιδήποτε. Είναι σαν την αποστολή email.
Είναι διαφορετικό από το, ας πούμε, ν’ αποφασίσεις αν θα πετάξεις με το ιδιωτικό αεροπλάνο. Η απόφαση αν θα πετάξεις ή όχι θα επηρεάσει γραμμικά την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα, CO2, που εκπέμπεται εκείνη την μέρα.
Αυτό δεν ισχύει για την απόφαση αν θα ξοδέψεις ή θα κρατήσεις το bitcoin (ή αν θα στείλεις ή όχι το email)
Η οπτική του Bitcoin ως αποθήκευση αξίας είναι αυτή που καθοδηγεί την συνολική κατανάλωση ενέργειας του δικτύου, από την στιγμή που ακριβώς αυτό είναι που αυξάνει το κεφάλαιο της αγοράς.
Το ποσοστό του δικτύου ως μέσο πληρωμών, αν είναι επιτυχές, είναι πολύ μικρό με όρους προσθετικής κατανάλωσης ενέργειας.
Οι περισσότερη κριτική γύρω από την κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin παρερμηνεύει τον μηχανισμό εξέλιξης και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την συνολική ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin.
Αγοράζοντας το και ανεβάζοντας το κεφάλαιο της αγοράς έμμεσα αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, αλλά όχι γραμμικά.
Ωστόσο, ξοδεύοντας το ή κρατώντας το, όχι και τόσο.
Η εξόρυξη του Bitcoin έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική λόγω της μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε επεξεργαστική ισχύ.
Οι εξορύκτες μειώνουν τα ενεργειακά απόβλητα σε όλο τον κόσμο και παράγουν κατακερματισμούς σε τρελά αποδοτικά επίπεδα σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες.
Είναι όμορφο να το βλέπει κανείς.
Τελευταίο, πολλές από τις ανησυχίες κατά του Bitcoin ξεκινούν από την ψευτο-θέση πως είναι άχρηστο. Η κεφαλαιακή αγορά του ενός τρισεκατομμύριου δολαρίων διαφωνεί.
Λίγο μας απασχολεί η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας του πλυντηρίου, για παράδειγμα, γιατί αντιλαμβανόμαστε την αξία του.
Κείμενα/Πηγές: Dergigi, LynAldenContact, MartyBent
Μετάφραση: Nina_hodl
Αν βρηκατε αξία σε αυτό που διαβάσατε ρίξτε μερικά sats στο καπέλο μου! (value4value) μέσω Bitcoin Lightning: enoughporch99@walletofsatoshi.com
Αυτή η μετάφραση έχει εκδοθεί υπό την άδεια CC BY-SA 4.0.
Related Posts
Το Πρόβλημα του Χρήματος και η Εξήγηση της Λύσης
May 18, 2023