Συγγραφέας: Gigi | Αρχική ημερομηνία: 18/12/2022 | Μετάφραση και Επιμέλεια: Nina | Gigi
Όλοι γνωρίζουμε πως, για πολλούς λόγους, ο Παγκόσμιος Ιστός (Web) δεν λειτουργεί όπως παλιά. Οι πιασάρικοι τίτλοι που ψαρεύουν για κλικ (Clickbait), η παραπληροφόρηση, οι στρατοί από bot, τα ανώνυμα «δαιμόνια - troll» - ο κατάλογος είναι τόσο ατελείωτος όσο και καταθλιπτικός. Πώς καταλήξαμε εδώ;
Νομίζω πως υπάρχει μια μόνο φράση που απαντάει σε όλες αυτές τις ασθένειες. Αλλά οι μονολεκτικές φράσεις συχνά είναι πολύ απλοποιημένες και γι’ αυτό απορρίπτονται εύκολα. Έτσι, αντ’ αυτού ας χωρίσουμε πρώτα αυτό το πρόβλημα σε πιο μικρά και διαχειρίσιμα κομμάτια.
Τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούμε στο διαδίκτυο είναι ένας συνδυασμός:
· Των Κινήτρων (που έχουν χαθεί),
· Των Περιορισμών (που είναι τεχνικοί),
· Της Πίστωσης (που είναι φτωχό υποκατάστατο των μετρητών),
· Της Προσοχής (που είναι φτωχό υποκατάστατο της αξίας),
· Της Συνέπειας (που δεν υπάρχει) και
· Της Ταυτότητας (που θα έπρεπε να είναι προαιρετική)
Αφού εξετάσουμε αυτά τα σημεία ένα-ένα, θα σκιαγραφήσω μια Θεωρία η οποία θα θέσει τα θεμέλια για το Όραμα ενός Ιστού που θα βασίζεται στην ροή της αξίας. Αλλά πρώτα, πρέπει να ξεκινήσουμε με το να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε τα διάφορα επιμέρους προβλήματα που μαστίζουν τον Ιστό. Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό: τα κίνητρα.
Τα Κίνητρα
Δείξτε μου τα κίνητρα και θα σας δείξω το αποτέλεσμα. - Charlie Munger
Η ανθρώπινη δράση διαμορφώνεται από τις ανεπαίσθητες και τις λιγότερο ανεπαίσθητες δομές των συστημάτων στα οποία είμαστε ενσωματωμένοι. Ενώ οι δράσεις, οι αξίες και τα κίνητρα είναι ατομικά, τα καρότα και τα ραβδιά που αποτελούν μέρος των περιβαλλόντων στα οποία ζούμε - τεχνητά ή μη - καθοδηγούν τη συλλογική συμπεριφορά. Αν δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχει τίποτα.
Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η πόλωση και η μεγιστοποίηση της οργής που παρατηρούμε στο διαδίκτυο· είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του κινήτρου για την μεγιστοποίηση της δέσμευσης. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τύπου «εσύ είσαι το προϊόν» και οι περιφραγμένοι κήποι της κόλασης των συνδρομών· είναι φυσικό αποτέλεσμα του κινήτρου για να αιχμαλωτίσουν τους χρήστες και τα δεδομένα τους. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν οι τίτλοι που «ψαρεύουν κλικ» και ο κίτρινος τύπος· είναι φυσικό αποτέλεσμα της εξελικτικής πίεσης για την εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερων ματιών και εγκεφάλων.
Οι λεγόμενες «δωρεάν» πλατφόρμες πρέπει να πωλούν διαφημίσεις (ή χειρότερα: τα δεδομένα των χρηστών) για να βγάλουν χρήματα. Και για να πουλήσουν αυτά τα δεδομένα, πρέπει να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και να πείσουν τους αγοραστές τους ότι τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα. Όταν τα πωλούν σε διαφημιστές, για παράδειγμα, πρέπει να τους πείσουν ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν. Πώς θα κάνουν περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθήσουν; Οργή, συγκρούσεις και επιχειρήματα. Ακόμα καλύτερα: να κάνουν τους ανθρώπους εθισμένους στην οργή, τη σύγκρουση και τη διαφωνία, και έτσι θα μεγιστοποιήσουν τον «χρόνο παραμονής στον ιστότοπο» και άλλες μετρήσεις αφοσίωσης. Οι διαφημιστές τα λατρεύουν αυτά! Ποιος νοιάζεται για την αλήθεια, τη σοφία, την ομορφιά, τις αποχρώσεις ή την αξία; Ποιος νοιάζεται για τον ειλικρινή διάλογο, αν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα κλικ αντ' αυτών;
Η φύση αυτού του αινίγματος δεν είναι ούτε πολιτική ούτε κοινωνική, τουλάχιστον όχι αποκλειστικά. Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό (ω! τι ειρωνεία!), αλλά πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος του οφείλεται στους τεχνικούς περιορισμούς του σημερινού νομισματικού μας συστήματος και των υποδομών πληρωμών που έχει χτιστεί πάνω σε αυτό.
Όρια
Φανταστείτε ένα Ον που είναι παντογνώστης, πανταχού παρών και παντοδύναμος. Τι λείπει από ένα τέτοιο Ον; Η απάντηση; Όρια. - Jordan Peterson
Το χρήμα έχει περιορισμούς, πάντα. Ενώ παλαιότερα ήταν δυνατό να αγοράσει κανείς μικροπράγματα ή υπηρεσίες με ένα πεντάλεπτο ή ακόμη και με μια δεκάρα - ένα πακέτο τσίχλες, ένα φλιτζάνι καφέ, ένα γυάλισμα παπουτσιών, ένα μπουκάλι κόκα κόλα - η μικρότερη δυνατή πληρωμή περιοριζόταν από τη μικρότερη μονάδα χρήματος, δηλαδή από μια δεκάρα. Για οτιδήποτε μικρότερο από αυτή τη μονάδα, έπρεπε να κάνουμε ομαδοποιημένες συναλλαγές, πουλώντας πολλαπλά αντικείμενα για μία μόνο δεκάρα· ή έπρεπε να δώσουμε το αντικείμενο δωρεάν.
Παράλογο μεν, αλλά οι περιορισμοί στον κυβερνοχώρο είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Αναρωτηθείτε: γιατί δεν μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα στο διαδίκτυο για δεκάρες ή κλάσματα μιας δεκάρας; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι δεκάρες δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν υπήρξαν και ποτέ δεν θα υπάρξουν. Οι δεκάρες είναι φυσικά πράγματα: κέρματα που μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας. Δεν μπορείτε να τις επισυνάψετε σε ένα email. Όσον αφορά τις πεντάρες, τις μόνες που είχαμε ποτέ στο διαδίκτυο - τις μόνες που μπορούμε ποτέ να έχουμε - είναι πληροφορίες για τις πεντάρες. Ονομάζουμε αυτές τις πληροφορίες IOUs (I Owe You = Σου Χρωστάω, Υποσχετική). Ένα IOU δεν είναι κάτι που σας ανήκει άμεσα, αλλά είναι κάτι που χρωστάτε σε κάποιον άλλο: «Σου χρωστάω». Είναι πίστωση, και η πίστωση είναι διαφορετική από το βασικό χρήμα. Η πίστωση απαιτεί εμπιστοσύνη.
Πίστωση
Όλες οι αμηχανίες, οι συγχύσεις και οι στενοχώριες στην Αμερική προκύπτουν, όχι από ελαττώματα στο σύνταγμα ή τη συνομοσπονδία τους, όχι από έλλειψη τιμής ή αρετής, αλλά από απόλυτη άγνοια της φύσης του νομίσματος, της πίστωσης και της κυκλοφορίας. - John Adams
Το πρόβλημα με την πίστωση είναι ότι ενέχει διάφορους κινδύνους. Γι' αυτό πρέπει να παρακολουθούμε την πίστωση, καθώς και τους εμπλεκόμενους πιστωτές και οφειλέτες. Πρέπει να παρακολουθούμε γιατί πρέπει να κάνουμε λογιστική και διαχείριση κινδύνων. Μόλις η πίστωση πληρωθεί - και το ανεξόφλητο χρέος διακανονιστεί - δεν χρειαζόμαστε πλέον αυτές τις πληροφορίες. Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου έχει επιλυθεί. Υπάρχει λόγος για τον οποίο «τα μετρητά είναι βασιλιάς».
Αν και δεν είναι όλες οι πιστώσεις ίσες, και οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι πολλαπλοί, θέλω να επικεντρωθώ σε έναν ιδιαίτερα: τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.
Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου είναι ο λόγος για τον οποίο τα ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση και την επίλυση πιστωτικών ζητημάτων, όπως η VISA & MasterCard, ή οι νεότερες ενσαρκώσεις της à la PayPal και Venmo, καθυστερούν τον διακανονισμό και - λόγω της ανάγκης να παρακολουθούν τα πάντα - έχουν υψηλές χρεώσεις. Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, ο οποίος είναι φυσικό υποπροϊόν της προσπάθειας χρήσης συμβατικών νομισμάτων για ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα συμβατικά νομίσματα - ανεξάρτητα από το αν είναι κοχύλια, κέρματα ή χαρτονομίσματα - όταν μεταφέρονται ηλεκτρονικά, μπορούν να μεταφερθούν μόνο ως υποσχετικές (IOUs).
Το βασικό πρόβλημα με το συμβατικό χρήμα είναι η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσει. [...] Οι τράπεζες πρέπει να είναι αξιόπιστες για να κρατούν τα χρήματά μας και να τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά [...]. Πρέπει να τους εμπιστευτούμε την ιδιωτικότητά μας, να τους εμπιστευτούμε ότι δεν θα αφήσουν τους κλέφτες να αδειάσουν τους λογαριασμούς μας. Τα τεράστια γενικά τους έξοδα καθιστούν αδύνατες τις μικροπληρωμές. - Satoshi Nakamoto
Θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε ως εξής:
· Τα IOUs είναι πίστωση
· Η πίστωση βασίζεται στην εμπιστοσύνη
· Η εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί (από απάτη, αμέλεια ή ατύχημα)
· Η απάτη οδηγεί σε επιστροφές χρεώσεων & ασφαλιστικές δομές
· Αυτές οι κατασκευές απαιτούν KYC (Know Your Customer – Γνώρισε Τον Πελάτη σου) και οδηγούν σε υψηλό κόστος επεξεργασίας των δεδομένων1
Όλα αυτά τα ζητήματα απορρέουν από την ανάγκη χρήσης των IOUs ως χρήμα, και πρέπει να χρησιμοποιούμε τα IOUs ως χρήμα όταν έχουμε να κάνουμε με συμβατικά νομίσματα (νομίσματα που δεν είναι εγγενώς ψηφιακά, δηλαδή νομίσματα που δεν επαληθεύονται με την τεκμηρίωση εργασίας)2.
Λόγω της πίστωσης, τα καταραμένα τέλη είναι πολύ υψηλά. Λόγω της πίστωσης, δεν μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε μικροπληρωμές στο διαδίκτυο. Εξαιτίας της πίστωσης, όλα τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να γνωρίζουν τους πελάτες τους και πρέπει να γνωρίζετε και εσείς τους πελάτες σας. Λόγω της πίστωσης, πρέπει να ταυτοποιείστε όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε εφαρμογή πληρωμών. Λόγω της πίστωσης, κάθε υπηρεσία που θέλετε να πληρώσετε online σας αναγκάζει να συνάψετε ένα συμβόλαιο που σας δεσμεύει για πολλές εβδομάδες ή μήνες καθώς οι μεμονωμένες πληρωμές κάτω των ~5 δολαρίων δεν είναι οικονομικά εφικτές.
Όλα αυτά εξαιτίας της πίστωσης. Τα μετρητά δεν έχουν αυτά τα προβλήματα3.
Προσοχή
Δεν ντρέπεστε που δίνετε την προσοχή σας στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων, και ομοίως με τη φήμη και την τιμή, και δεν δίνετε καμία προσοχή ή σκέψη στην αλήθεια και την κατανόηση και την τελειότητα της ψυχής σας; - Πλάτωνας
Το πρόβλημα του ότι δίνουμε την προσοχή μα σε λάθος πράγματα δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο στο διαδίκτυο. Και πάλι: το ζήτημα είναι ότι όταν έχουμε να κάνουμε με συμβατικά χρήματα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα IOUs ως ηλεκτρονικό χρήμα. Υπάρχουν δύο λύσεις σε αυτό το πρόβλημα:
· Να χρησιμοποιήστε κάτι άλλο εκτός από νομίσματα ως χρήμα.
· Να ταυτοποιήσετε τους πελάτες σας και να επεξεργαστείτε τις πληρωμές σε μεγάλα κομμάτια πίστωσης (Επί του παρόντος: ~5 δολάρια ή περισσότερα)
Και οι δύο λύσεις υπάρχουν. Ονομάζουμε την πρώτη «οικονομία του που δίνουμε προσοχή μας» και τη δεύτερη «κόλαση των συνδρομών».
Αποτύχαμε να συνειδητοποιήσουμε και να λύσουμε το πραγματικό πρόβλημα πως το φυσικό μας χρήμα ήταν τρομερά ακατάλληλο για τον κυβερνοχώρο, και τώρα το πληρώνουμε όλοι δίνοντας την προσοχή μας, ανάμεσα σε άλλα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως η χρήση της «προσοχής» ως νόμισμα ευθύνεται - τουλάχιστον εν μέρει - για την απώλεια του διαφοροποιημένου λόγου και την αύξηση της πόλωσης, είτε πρόκειται για πολιτικό είτε για άλλο λόγο4.
Ο χρόνος και η προσοχή είναι το απόλυτο χρήμα. Υπάρχει λόγος που «ξοδεύουμε» το πρώτο και «δίνουμε» το δεύτερο. Και ενώ όντως «ξοδεύουμε» το χρόνο (spend time) και «δίνουμε» την προσοχή (pay attention), είναι ακατάλληλα ως χρήματα, επειδή δεν μπορούμε να συσσωρεύσουμε κανένα από τα δύο. Υπάρχει λόγος για τον οποίο η χρήση του κατάλληλου χρήματος απελευθερώνει χρόνο και επιτρέπει την αύξηση της μακροπρόθεσμης σκέψης - τόσο ατομικά όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Το χρήμα είναι εξίσου σημαντικό για τη συσσώρευση κεφαλαίου όσο και για την κατανεμημένη γνώση, και αν το χρήμα καταρρέει, και αυτά τα δύο πράγματα εκφυλίζονται. Και μαζί με αυτό, το ίδιο συμβαίνει και με το χρόνο και την προσοχή μας.
Χρησιμοποιώντας την προσοχή μας ως de facto χρήμαστο διαδίκτυο, καταστρέφουμε το βάθος και τις αποχρώσεις, καθώς και τη συλλογική προσοχή μας.
Τώρα που ελπίζω να την έχω - την προσοχή σας, δηλαδή - θα χρησιμοποιήσω επιτέλους την μονολεκτική απάντηση που αρνήθηκα να χρησιμοποιήσω στην αρχή: Το Bitcoin το διορθώνει αυτό.
Το Bitcoin το διορθώνει αυτό επειδή, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε υψηλής ταχύτητας, ψηφιακά εγγενές χρήμα χωρίς να χρειάζεται να βασιστούμε στην πίστωση. Όχι IOUs. Όχι πιστωτικές σχέσεις. Καλό, παλιομοδίτικο χρήμα. Κρύα, σκληρά μετρητά. Ακόμα καλύτερα: κρύα, σκληρά μετρητά που είναι εγγενώς ψηφιακά, δεν μπορούν να υποτιμηθούν και μπορούν να σταλούν με την ταχύτητα του φωτός. Χωρίς τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου.
Συνέπειες
Κάθε ατιμώρητη παρανομία έχει μια οικογένεια παρανομιών. - Herbert Spencer
Η συνέπεια της εισαγωγής πραγματικού χρήματος, που δεν βασίζεται στην πίστωση, στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ενώ η συζήτηση γύρω από το Bitcoin εξακολουθεί να επικεντρώνεται, ως επί το πλείστον, στο περιορισμένο του απόθεμα και πως συνεπώς είναι ο «Χρυσός 2.0» και σε άλλες μεταφορικές έννοιες σχετικά με την αποθήκευση αξίας, πολύ λίγοι άνθρωποι εστιάζουν στο κομμάτι του άμεσου διακανονισμού υψηλής ταχύτητας. Αν και το Bitcoin επιφέρει συνέπειες στις νομισματικές πολιτικές των παραστατικών νομισμάτων - και συνεπώς στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο - οι πιο άμεσες συνέπειες θα εντοπιστούν μάλλον στον κυβερνοχώρο.
Λιγότερες διενέξεις: Οι μεσάζοντες δημιουργούν διενέξεις. Τα μετρητά μειώνουν τις διενέξεις. Ένας Ιταλός κωμικός είπε κάποτε ότι «ο σκοπός του χρήματος είναι να ΜΗΝ γνωρίζεις τον πελάτη σου»5.Σημειώστε πως αυτό είναι που έκανε το διαδίκτυο σπουδαίο. Ο σκοπός του «διαδικτύου» ήταν να ΜΗΝ ξέρεις ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του υπολογιστή. Τα «Αληθινά Ονόματα» δεν είναι απαραίτητα, για να παραθέσω τα λόγια του Vernor Vinge.
Ομότιμο Δίκτυο(Peer-to-peer): Όλα τα φυσικά χρήματα είναι τεχνολογία από χρήστη σε χρήστη (peer-to-peer). Αν έχετε ένα φυσικό νόμισμα, είναι δικό σας. Δεν είστε υπόχρεοι σε κανέναν όταν θέλετε να το ξοδέψετε ή να το δεχτείτε. Απλά πρέπει να βρείτε έναν άλλον χρήστη που είναι πρόθυμος να το ανταλλάξει μαζί σας. Ναι, οι μεσάζοντες μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά είναι λιγότερο σημαντικοί. Είναι λιγότερο σημαντικοί επειδή δεν είναι πλέον απαραίτητοι. Σε ένα σύστημα που βασίζεται στην πίστωση, τα αξιόπιστα τρίτα μέρη δεν είναι προαιρετικά: είναι απολύτως απαραίτητα. Σε ένα σύστημα βασισμένο στα μετρητά, είναι ως επί το πλείστον περιττά6.
Ουδετερότητα & συστημική σταθερότητα: Τα πρωτόκολλα, όπως τα μαθηματικά και η γλώσσα, είναι ουδέτερα συστήματα. Ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και κανένα άτομο ή οντότητα δεν είναι υπεύθυνο για όλα. Η έλλειψη των μοναδικών σημείων αποτυχίας είναι αυτή που καθιστά ένα σύστημα ανθεκτικό. Το να είναι ανοικτά και ουδέτερα παρέχουν δυνατότητα συμμετοχής και ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Όταν πρόκειται για το χρήμα, οποιαδήποτε έλλειψη διαφάνειας οδηγεί αναπόφευκτα σε οικονομική λογοκρισία, και οποιαδήποτε έλλειψη ουδετερότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε διασώσεις, Πολυεκατομμυριούχους και συστημική αστάθεια7.
Πραγματικό κόστος: Το ηλεκτρονικό χρήμα, που είναι εγγενώς ψηφιακό, μας επιτρέπει να αποδίδεται πραγματικό κόστος από τις ενέργειες μας στον κυβερνοχώρο. Μας επιτρέπει να αποφύγουμε πρακτικές εκμετάλλευσης της χρήσης του χρόνου μας και της προσοχής μας ως διαδικτυακά νομίσματα. Μας επιτρέπει να αποφύγουμε περιττές τιμωρίες όπως τη διαγραφή από τις διάφορες πλατφόρμες και τη μη δυνατότητα πρόσβασης σε τράπεζα. Μας επιτρέπει να κάνουμε τις επιβλαβείς ενέργειες δαπανηρές χωρίς να χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα της καταστροφής της δημόσιας προσωπικότητας αυτών που έκαναν το λάθος. Μας επιτρέπει να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα επειδή το πραγματικό χρήμα δεν απαιτεί πραγματική ταυτότητα, και όμως έχει πραγματικό κόστος. Το πραγματικό κόστος καθιστά τα spam bots αντιοικονομικά και αποθαρρύνει την αντικοινωνική συμπεριφορά8.
Ταυτότητα
Είναι αστείο το θέμα των χρημάτων. Και είναι αστείο το θέμα της ταυτότητας. Είσαι εσύ επειδή σε ξέρει το σκυλάκι σου, αλλά όταν το κοινό σου σε ξέρει και δεν θέλει να πληρώσει για σένα και όταν το κοινό σου σε ξέρει και θέλει να πληρώσει για σένα, δεν είσαι εσύ ο ίδιος. - Gertrude Stein
Η ταυτότητα είναι ένα πρισματική. Φέρεσαι διαφορετικά σε ένα μπαρ την Παρασκευή το βράδυ από ότι στην εκκλησία την Κυριακή. Είσαι διαφορετικός άνθρωπος δημόσια και ιδιωτικά, και είσαι διαφορετικός «εσύ» στη δουλειά και στο σπίτι. Η συμπεριφορά σας προσαρμόζεται ανάλογα με τους κοινωνικούς κύκλους και τις περιστάσεις. Αυτό που είναι προσβλητικό για κάποιους είναι ένα περιστασιακό πείραγμα για άλλους - αυτό που είναι εξωφρενικό και τελειώνει την καριέρα σας σε μια δημόσια πολιτική συζήτηση μπορεί να είναι η αιτία για γέλια και διασκέδαση σε ένα κλαμπ. Η ταυτότητα δεν είναι μοναδική. Η ταυτότητα είναι πρισματική.
Ο κυβερνοχώρος ισοπεδώνει τόσο τον χρόνο όσο και τον χώρο, διαλύοντας τους πρισματικούς διαχωρισμούς που έχουμε συνηθίσει στο φυσικό περιβάλλον. Ο τύπος που απαντάει στο tweet σας μπορεί να τρολλάρει, μπορεί να είναι bot, μπορεί να είναι 12 ετών, μπορεί να είναι σε κατάσταση μεγάλης μέθης ή όλα τα παραπάνω. Δεν ξέρεις, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα σφάλμα.
Κάποιοι boomers άνθρωποι θρηνούν για τις στρατιές των «ανώνυμων δαιμόνιων- troll», επομένως φαίνονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την τραχύτητα του ψευδώνυμου διαδικτυακού διαλόγου9.Θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με τον παλιό τρόπο, αναγκάζοντας όλους και όλες να δείξουν το πρόσωπό τους και να συνδέσουν την ταυτότητά τους με το διαδικτυακό τους προφίλ. Όσοι μεγάλωσαν με και ανάμεσα σε troll - παίζοντας αμέτρητες ώρες ανταγωνιστικών διαδικτυακών παιχνιδιών, για παράδειγμα - γνωρίζουν ότι οι διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις και η διαδικτυακή ταυτότητα πρέπει να κατηγοριοποιούνται διαφορετικά από τις αλληλεπιδράσεις και τις ταυτότητες εκτός διαδικτύου. Το «Μην ταΐζετε τα troll» είναι μια σοφία της διαδικτυακής κουλτούρας, και για καλό λόγο.
Η επιβολή KYC σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, υπηρεσία ή εφαρμογή είναι μια αφελής και κοντόφθαλμη προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ταυτότητας. Είναι κοντόφθαλμη επειδή (α) δεν έχουν όλοι ταυτότητα, (β) δεν μπορούν όλοι να δείξουν το πρόσωπό τους ή να χρησιμοποιήσουν το νόμιμο όνομά τους χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή τους άλλους, (γ) δεν σταματά την εγκληματική ή τοξική συμπεριφορά και (δ) η ταυτότητα είναι πρισματική, όχι μονοσήμαντη.
Η μετατροπή του κυβερνοχώρου σε ένα ολοκληρωτικό κράτος επιτήρησης πέρα από τη φαντασία του George Orwell (παρεμπιπτόντως, δεν είναι το πραγματικό του όνομα) δεν μπορεί να είναι η λύση. Αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές. Σε περίπτωση που δεν είναι προφανές, θυμηθείτε το Κινεζικό σύστημα κοινωνικής βαθμολογίας (Chinese social credit score system) ή το γεγονός ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να παγώσει ο τραπεζικός σας λογαριασμός στον Καναδά είναι να κορνάρετε δύο φορές (ή να είστε κοντά σε κάποιον που το έκανε).
Η πιο εύστοχη προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ταυτότητας είναι η φήμη, η δαπανηρή δημιουργία ταυτότητας και η πραγματική αξία. Με άλλα λόγια: δεν θα πρέπει να προσθέτουμε τις μοναδικές κυβερνητικά επιβαλλόμενες ταυτότητές μας στα πάντα στον κυβερνοχώρο. Αντ' αυτού, θα πρέπει να επιτρέψουμε στους χρήστες - ανώνυμους ή μη - να δείξουν στον κόσμο ότι είναι σοβαροί και αληθινοί.
Η αξία φέρνει συνέπεια στον κυβερνοχώρο. - Michael Saylor
Υπάρχει ένα ανατολικοευρωπαϊκό ρητό: «Αν θέλεις πραγματικά να πληγώσεις έναν άνδρα, πρέπει να τον χτυπήσεις εκεί που πονάει περισσότερο: στο πορτοφόλι του». Ο Michael Saylor έχει τη σωστή ιδέα. Ο τρόπος για να αποθαρρύνουμε την κακή συμπεριφορά είναι να προσθέσουμε πραγματική αξία στις ψευδώνυμες ταυτότητες. Όπως μια εγγύηση που κλειδώνεται όταν κάνετε check-in σε ένα ξενοδοχείο· μια εγγύηση που την χάνετε αν ενεργήσετε με επιζήμιο τρόπο.
Φυσικά, ένα ερώτημα παραμένει: ποιος ορίζει το «επιζήμιο»; Οι αναφορές των χρηστών οδηγούν στην κυριαρχία του όχλου· οι αποφάσεις της πλατφόρμας οδηγούν στον αυταρχισμό. Είμαι βέβαιος πως με την πάροδο του χρόνου θα προκύψουν καλύτεροι μηχανισμοί, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα του διαδικτύου θα έχουν εγγενώς τη δυνατότητα αξιοποίησης της αξίας και οι ταυτότητές μας θα αποσυνδεθούν από τις μονολιθικές πλατφόρμες που κυριαρχούν στον ιστό επί του παρόντος. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των τάσεων. Τα αποκεντρωμένα αναγνωριστικά είναι ακόμη άγνωστα στους περισσότερους. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι τα satsενσωματώνονται σε πρωτόκολλα και πλατφόρμες καθώς μιλάμε. Το «value block» του Podcasting 2.0 είναι ένα παράδειγμα. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα sats στο Stacker News είναι ένα άλλο παράδειγμα.
Το ενδιαφέρον με τα μετρητά είναι ότι είναι αποσυνδεδεμένα από την ταυτότητα. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε την άδεια κανενός για να λάβετε και να ξοδέψετε μετρητά. Και επειδή τα χρήματα είναι ένας τρόπος έκφρασης της αξίας – αναμφισβήτητα, ο κύριος τρόπος - η ελεύθερη έκφρασή τους είναι υψίστης σημασίας για μια ελεύθερη και ευημερούσα κοινωνία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσωπική ταυτότητα δεν είναι σημαντική. Όταν αγοράζω ένα περιοδικό σε ένα κατάστημα και δίνω μετρητά στον υπάλληλο, δεν χρειάζεται να ξέρει ποιος είμαι. - Eric Hughes
Οι περισσότερες συναλλαγές δεν απαιτούν ταυτότητα. Οι περισσότερες συναλλαγές δεν απαιτούν πίστωση. Για τις περισσότερες συναλλαγές, τα αξιόπιστα τρίτα μέρη θα πρέπει να είναι προαιρετικά. Αυτή ήταν η προεπιλογή εδώ και χιλιάδες χρόνια, και πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η προεπιλογή για το μέλλον, τόσο στο πραγματικό περιβάλλον όσο και στον κυβερνοχώρο.
Η διοχέτευση πραγματικής αξίας στον διαδικτυακό κόσμο δεν σημαίνει ότι η φήμη είναι ασήμαντη ή ότι δεν μπορεί να αναδειχθεί. Η φήμη είναι απαραίτητη και έχει ήδη αναδειχθεί. Ωστόσο, αυτό που επιτρέπει ο Παγκόσμιος Ιστός με Δυνατότητα Αξιοποίησης Αξίας (Value-Enabled Web) είναι η κοστολόγηση ορισμένων ενεργειών. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι η δημιουργία της φήμης μιας συγκεκριμένης ταυτότητας εξ αρχής.
Επί του παρόντος, είναι φθηνό να φτιαχτεί ένας στρατός από bots για να δημιουργηθεί η εντύπωση της φήμης (με τη μορφή ψεύτικων likes και ψεύτικων followers). Η προσθήκη αξίας στη δημιουργία λογαριασμού ή/και στην επαλήθευση καθιστά την ενέργεια αυτή δαπανηρή.
Η ταυτότητα και οι επακόλουθες πράξεις είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Δεν είναι ακόμη γνωστά όλα τα κομμάτια, πόσο μάλλον η θέση τους. Παρ' όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εργάζονται πάνω σε διάφορες τεχνολογίες και πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση κάποιων από τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω. Η ελπίδα μου είναι ότι - αφού κατανοήσουμε καλά τα προβλήματα και έχουμε τη σωστή θεωρία και όραμα - θα βρούμε τις λεπτομέρειες στην πορεία10 11.
Θεωρία
Αμέσως από τη γη ένα ύφασμα τεράστιο
Αναδύθηκε σαν εκπνοή, με τον ήχο
από γλυκές συμφωνίες και φωνές γλυκές,
Χτισμένη σαν ναός - John Milton, Paradise Lost
Ας ανακεφαλαιώσουμε: Είδαμε πως όταν δεν υπάρχουν κίνητρα, οδηγούμαστε σε επιχειρηματικά μοντέλα τύπου «εσύ είσαι το προϊόν» και στην «κόλαση των συνδρομών». Είδαμε ότι, λόγω των περιορισμών του νομισματικού μας συστήματος, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιούμε IOUs (υποσχετικές - πιστώσεις) για να κάνουμε συναλλαγές στο διαδίκτυο. Είδαμε ότι, χάρη στα επικρατούντα επιχειρηματικά μοντέλα της μεγιστοποίησης του ελέγχου και της πώλησης των διαφημίσεων, η προσοχή μας καλλιεργείται, χειραγωγείται, πωλείται και κακοποιείται.
Πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος. Πιστεύω πως, όταν πρόκειται για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, τα μετρητά θα επιστρέψουν. Και πιστεύω πως - χάρη στις συνέπειες που φέρνει το προγραμματιζόμενο χρήμα στον κυβερνοχώρο - η ταυτότητα στο διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει προαιρετική επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία της φήμης και το πραγματικό κόστος στην αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ένα πρόβλημα παραμένει: το πρόβλημα της πώλησης πραγμάτων. Αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πρόβλημα μόνο στον κυβερνοχώρο επειδή τα περισσότερα «πράγματα» στον κυβερνοχώρο δεν είναι σπάνια με την παραδοσιακή έννοια. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε JPG (αρχεία φωτογραφιών) όπως μπορούμε να πουλήσουμε μήλα, παρόλο που πολλοί μπερδεμένοι άνθρωποι προσπαθούν. Τα JPG δεν είναι σπάνια. Τα μήλα είναι. Τα JPG μπορούν να αναπαραχθούν με οριακά μηδενικό κόστος. Τα μήλα χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια για να αναπτυχθούν. Είναι αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ δύο αντιγράφων ενός JPG. Όταν φορτώνετε ένα JPG στην οθόνη σας, είναι ένα αντίγραφο του JPG στον διακομιστή (server) από τον οποίο το ανακτάτε, και το αντίγραφο σε αυτόν τον διακομιστή δεν εξαφανίζεται. Ένα μήλο υπάρχει μόνο μία φορά και δεν μπορεί να αντιγραφεί τέλεια, πόσο μάλλον με οριακά μηδενικό κόστος. Η αντιγραφή κάποιου πράγματος με οριακά μηδενικό κόστος οδηγεί σε ένα σχεδόν άπειρο απόθεμα αυτού του πράγματος. Δεν έχει σημασία αν αυτό το πράγμα είναι ένα JPG, μια ανάρτηση στο ιστολόγιο ή ένα αρχείο mp3 (μουσικής ή βίντεο). Εάν μπορεί να αντιγραφεί από οποιονδήποτε γρήγορα, τέλεια και ουσιαστικά δωρεάν, το απόθεμα του εν λόγω πράγματος προσεγγίζει γρήγορα το άπειρο. Μετακινούμαστε από τον αναλογικό κόσμο της έλλειψης στον ψηφιακό κόσμο της αφθονίας. Οι αγορές δεν λειτουργούν σε αυτόν τον κόσμο. Με τα λόγια του Jaron Lanier: «Οι αγορές γίνονται παράλογες καθώς η προσφορά πλησιάζει το άπειρο12».
Τα παραδοσιακά paywalls με τη μορφή «πληρώστε 10 σεντς για να διαβάσετε το blogpost» προσπαθούν να περιορίσουν τεχνητά το απόθεμα ή/και την πρόσβαση. Αντιβαίνει στη φύση της ψηφιακής πληροφορίας, η οποία διαδίδεται εύκολα και περιορίζεται δύσκολα. «Το να προσπαθείς να κάνεις τα ψηφιακά αρχεία μη αντιγράψιμα είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις το νερό να μην είναι υγρό», για να παραθέσω τα λόγια του Bruce Schneier.
Θα βάλω τα δυνατά μου για να περιγράψω το πρόβλημα αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να το συνοψίσω ως εξής: Όταν πρόκειται για JPG, αρχεία mp3, αναρτήσεις σε ιστολόγια ή παρόμοια ψηφιακά αντικείμενα, πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι τα ίδια τα αρχεία είναι σπάνια ή πολύτιμα. Δεν είναι. Οι άνθρωποι που τα δημιουργούν είναι. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους τιμολόγησης και νομισματοποίησης των πραγμάτων. Νέους τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι η αξία που δημιουργείται θα αποδίδεται στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την προστιθέμενη αξία, χωρίς να φυλακίζουμε τις πληροφορίες ή τους χρήστες - χωρίς να προσπαθούμε να κάνουμε το νερό να μην είναι υγρό.
Πρέπει να αποσυνδέσουμε την τιμή από την αξία, και πρέπει να τα ξανασκεφτούμε και τα δύο.
Όραμα
Η όραση του ματιού είναι περιορισμένη, αλλά η όραση της καρδιάς υπερβαίνει όλα τα εμπόδια του χρόνου και του χώρου. - Imam Ali
Έχουμε πλέον ένα χρήμα που ξεπερνά τα συμβατικά εμπόδια του χρόνου και του χώρου. Ένα χρήμα που γεννιέται μέσα και έξω από τον κυβερνοχώρο, ένα χρήμα που μας επιτρέπει να κάνουμε πραγματικότητα τον ιστό που θα βασίζεται στην αξία.
Το Bitcoin υπάρχει. Το Lightning Network υπάρχει. Το Podcasting 2.0 είναι κάτι. Το Value4value είναι κάτι. Αλλά ακόμη και εκτός του κόσμου του Bitcoin, λαμβάνει χώρα μια επανεξέταση των παραδοσιακών μοντέλων. Οι άνθρωποι εγγράφονται στο Substack, στο Patreon ή στο Twitch άλλων ανθρώπων - όχι για να αγοράσουν ένα χειροπιαστό πράγμα, αλλά για να δώσουν αξία, για την αξία που λαμβάνουν ως αντάλλαγμα - εθελοντικά.
Σημειώστε ότι το όραμα που προσπαθώ να σκιαγραφήσω εδώ δεν είναι το δικό μου όραμα. Πολλά από τα μέρη του αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά συμβαίνουν ήδη, έστω και στις παρυφές.
Η πρόκληση είναι να γίνει η εμπειρία ευχάριστη και απρόσκοπτη χωρίς να επανέλθουν τα δεινά του κινδύνου του αντισυμβαλλομένου. Χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή καθώς και μια πολιτιστική αλλαγή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η αποστολή χρημάτων σε ανθρώπους για πληροφορίες που μπορούν να ανακτήσουν δωρεάν εξακολουθεί να είναι μια παράξενη έννοια για τους περισσότερους, αλλά ο πολλαπλασιασμός των νέων εφαρμογών podcasting και άλλων μηχανισμών «ενίσχυσης» (boost) δείχνει σαφώς ότι η πολιτισμική αλλαγή συμβαίνει. Και ναι, εξακολουθεί να είναι δύσχρηστη. Είναι δύσκολο να εισάγετε μια διεύθυνση lightning και να στέλνετε sats χειροκίνητα. Είναι δύσκολο να πατήσετε το κουμπί «boost» και να σαρώσετε έναν κωδικό QR.
Αλλά έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η τάση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν το χτίσουμε σωστά, οι μικροπληρωμές θα είναι αδιόρατες και διαφανείς, αφαιρώντας την φθορά του νοητικού κόστους των συναλλαγών και δίνοντας ταυτόχρονα στον χρήστη πλήρη έλεγχο και εικόνα. Οι νέες εφαρμογές new podcast apps που είναι ενεργοποιημένες με βάση την αξία δείχνουν το δρόμο.
Μια τάση που παρατηρώ έντονα είναι η τάση των «boosts» και των superchats, ή γενικότερα των προνομιακών άμεσων μηνυμάτων. Η απόδοση χρηματικής αξίας σε ανώνυμα ή ψευδώνυμα μηνύματα είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας άμεσα και ξεκάθαρα. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» μέσα από το διαδίκτυο - άμεσα και με ένα ακριβό σήμα που επισυνάπτεται. Είναι απόλαυση να διαβάζω αυτά τα μικρά μηνύματα. Επειδή είμαι από τους πρώτους που το έχουν υιοθετήσει, έχω το προνόμιο να ρίχνω μια ματιά στο μέλλον καθώς διαβάζω κάθε πρωί τα μηνύματα που αποστέλλονται στο s@ts.dergigi.com. Η ελπίδα μου είναι ότι, με αρκετό χρόνο και βελτιώσεις, αυτή η απόλαυση θα γίνει πανταχού παρούσα.
Γενικά, η τάση φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της άμεσης υποστήριξης όταν πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακών πραγμάτων που μπορούν να αναπαραχθούν με οριακά μηδενικό κόστος. Όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη θεμελιώδη φύση της ψηφιακής πληροφορίας (ότι μπορεί να αναπαραχθεί τέλεια και δωρεάν) καθώς και τη θεμελιώδη φύση του ανθρώπου (ότι πρέπει να τρώει). Όλοι. Ακόμη και πλατφόρμες όπως το YouTube και το Spotify13:
Αυτό που εννοώ όταν λέω «ιστός βασισμένος στην αξία» είναι ένα ευρύ πλαίσιο σκέψης για αυτές τις τεχνολογίες και τις τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών πρωτοκόλλων που επιτρέπουν στον καθένα να συμμετέχει. Ακριβώς όπως ο παραδοσιακός ιστός δεν είναι ούτε μια πλατφόρμα, ούτε μια εταιρεία, έτσι και ο ιστός με βάση την αξία δεν είναι ένα ενιαίο νέο «πράγμα», αλλά μάλλον μια συλλογή πρωτοκόλλων που επιτρέπει την άνθηση ενός ανοικτού οικοσυστήματος. Η διαφάνεια και το γεγονός πως δεν χρειάζεται άδεια είναι αυτά που έκαναν τον ιστό σπουδαίο. Τα ίδια πράγματα θα κάνουν σπουδαίο και τον Ιστό που θα βασίζεται στην αξία.
Η διαλειτουργικότητα και τα ανοικτά πρότυπα είναι απολύτως απαραίτητα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι επωφελές για όλους. Είναι πιο δύσκολο να γίνει και απαιτεί πολλή σκέψη και υπομονή, αλλά είναι επίσης το σωστό. Μακροπρόθεσμα, τα παιχνίδια με θετικό άθροισμα κερδίζουν τα παιχνίδια με μηδενικό άθροισμα κάθε μέρα της εβδομάδας, ακόμη και αν οι κλειστές πλατφόρμες μπορούν να βγουν μπροστά βραχυπρόθεσμα.
Το όραμα είναι ακόμα θολό, αλλά γίνεται πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα. Αν κάποιος με ανάγκαζε να γράψω ένα μανιφέστο που να περιγράφει το όραμα, αυτό θα περιστρεφόταν γύρω από τις ακόλουθες ιδέες:
- Θα πρέπει να είναι πανεύκολο για όσους παράγουν αξία να λαμβάνουν αξία.
- Θα έπρεπε να είναι πανεύκολο για όσους αγαπούν το πολύτιμο περιεχόμενο να στέλνουν αξία σε όσους το παρήγαγαν.
- Να επιτρέπεται η ελεύθερη αναπαραγωγή του περιεχομένου και των metadata.
- Να επιτρέπεται η ελεύθερη ροή της αξίας.
- Μην χτίζετε τείχη γύρω από το περιεχόμενο ή τα metadata.
- Κάντε την ταυτότητα προαιρετική.
- Επιτρέψτε σε όσους προσθέτουν αξία να συμμετέχουν στις ροές αξίας.
- Κάντε την ανήθικη συμπεριφορά ακριβή.
- Παρέχετε εργαλεία και υπηρεσίες που προσθέτουν αξία και προσφέρουν χαρά.
- Χρησιμοποιήστε τα χρήματα για τη νομισματοποίηση, όχι για να τραβήξετε προσοχή14.
- Πουλήστε υπηρεσίες, όχι δεδομένα χρηστών.
- Διατηρήστε χαμηλό το κόστος εξόδου.
- Βασιστείτε σε sats, όχι σε IOUs.
Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξοδεύουν το χρόνο τους παίζοντας το ρόλο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα πρέπει να χρειάζεται να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους εξ αρχής. Αχ, οι παλιές καλές μέρες που μπορούσες απλά να μπεις σε ένα κατάστημα, να πάρεις ένα μήλο και μια εφημερίδα, να δώσεις μερικά κέρματα και να φύγεις. Αυτή είναι η μαγεία των μετρητών.
Αυτή η μαγεία εξακολουθεί να υπάρχει στα καταστήματα στο φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν υπήρχε ποτέ στον κυβερνοχώρο - μέχρι που εμφανίστηκε το bitcoin. Και χάρη στο lightning, έχουμε επιτέλους ένα ψηφιακό μέσο-φορέα - κάτι που μπορείτε να κρατάτε στο μυαλό σας, όχι μόνο στα χέρια σας - το οποίο έχει όλες τις ιδιότητες των μετρητών και είναι εγγενώς ψηφιακό. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι μεγάλη υπόθεση επειδή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν ιστό που βασίζεται στην αξία χωρίς να έχουμε αξιόπιστα τρίτα μέρη.
Εξακολουθώ να είμαι μεγάλος θαυμαστής του ιστού - και, φυσικά, του διαδικτύου γενικότερα - αλλά πιστεύω, όπως όλοι σας, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα15. Στην πραγματικότητα, ξέρω ότι μπορούν να είναι καλύτερα, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων. Μόλις λάβετε τις πρώτες σας πληρωμές μέσω streaming, αισθάνεστε ότι είναι πέρα για πέρα απαρχαιωμένο να ασχολείστε με το παλαιό κληροδοτημένο σύστημα πληρωμών με τα παραστατικά νομίσματα του κόσμου μας.
Δεν θέλω να πληκτρολογήσω τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας σε αυτή την τυχαία φόρμα του ιστότοπου, θέλω απλώς να πληρώσω σε sats. Δεν θέλω να υπογράψω για 12 μήνες για να χρησιμοποιήσω μια τυχαία υπηρεσία διαδικτύου, θέλω απλώς να πληρώσω σε sats. Δεν θέλω να πληκτρολογήσω τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου ή τον αριθμό τηλεφώνου μου ή να λύσω ένα CAPTCHA που με κάνει να αμφιβάλλω για την ανθρωπιά μου - θέλω απλώς να χρησιμοποιήσω την υπηρεσία και να πληρώσω σε sats.
Δεν θέλω να ασχοληθώ με paywalls, walled gardens και πλατφόρμες εξαγωγής δεδομένων που κάνουν τη μάταιη προσπάθεια να χτίσουν τείχη γύρω από τα ψηφιακά αρχεία. Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη, και αυτό είναι για καλό. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε τον κόσμο της αφθονίας που καταφέραμε να δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την αφθονία. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο να αφήσουμε τα λιγοστά χρήματά μας να ρέουν προς εκείνους που παράγουν αξία. Οι άνθρωποι πίσω από το Podcasting 2.0 και άλλοι πρωτοπόροι μας δείχνουν τι είναι δυνατό. Βρίσκονται στην πρωτοπορία του διαδικτύου που βασίζεται στην ροή αξίας.
Μας δείχνουν ότι το χρήμα μπορεί να ρέει τόσο ελεύθερα όσο και οι πληροφορίες σήμερα. Μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια εισόδου όταν πρόκειται για τη λήψη ή την αποστολή χρημάτων. Μας δείχνουν ότι κανείς δεν χρειάζεται να είναι υπόχρεος σε πλατφόρμες ή σε πιστωτικά ιδρύματα.
Αν το πετύχουμε αυτό σωστά - αν καταφέρουμε να μειώσουμε τη χρήση του χρόνου και της προσοχής μας ως νομίσματα στο διαδίκτυο - ο θόρυβος και η εξάρτηση θα μειωθούν, ενώ η ελευθερία και το πραγματικό σήμα θα μεγιστοποιηθούν.
Επιπλέον, όταν ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στις νομισματικές ροές που δημιουργούνται σε διαδικτυακά περιβάλλοντα - χωρίς φύλακες και απαιτήσεις εγγραφής - μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη αξία σε περισσότερους ανθρώπους.
Σε έναν ιστό βασισμένο στην αξία, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί, όχι μόνο εκείνοι που ελέγχουν τους διακομιστές που εκμεταλλεύονται το χρόνο και την προσοχή μας. Περισσότερη ευημερία για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν πιστοληπτική ικανότητα και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Να συμπεριλάβετε οποιονδήποτε στη ροή της αξίας. Να παχύνετε τη μακριά ουρά.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η οικονομία που βασίζεται στην προσοχή μας είναι να τινάξει το κεφάλι στον αέρα. Οι ροές των sats μπορούν να παχύνουν τη μακριά ουρά.
Το όραμα ενός διαδικτύου με δυνατότητα αξιοποίησης της αξίας είναι η επιστροφή στην ουσία και στη λογική. Η απομάκρυνση από το clickbait και την καλλιέργεια της προσοχής. Μια αντιμετώπιση της Οργουελιανής επιτήρησης, του αποκλεισμού από πλατφόρμες και της κουλτούρας ακύρωσης.
Μετακίνηση από το «ο νικητής τα παίρνει όλα» στο «όλοι μπορούν να κερδίσουν».
Μετακίνηση από τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης στη μεγιστοποίηση της αξίας.
Μετακίνηση από την ποσότητα στην ποιότητα.
Μια μετακίνηση από τις σχέσεις πελάτη-εξυπηρετητή, οι οποίες τις περισσότερες φορές μετατρέπονται σε σχέσεις αφεντικών και σκλάβων, προς τις σχέσεις ομότιμων, όπου όλοι είναι ισότιμοι.
Το όραμα αυτό είναι ευρύτερο από το value4value, αν και τα νέα μοντέλα αποτίμησης και νομισματοποίησης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτό το όραμα είναι ευρύτερο από την προσθήκη μικροπληρωμών με μετρητά σε ορισμένες δράσεις, αν και αυτό θα είναι σημαντικό για ορισμένες δράσεις. Αυτό το όραμα είναι μεγαλύτερο από τις προγραμματικές ροές αξίας και την αυτόματη εκταμίευση των sats, αν και απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης για τα δικαιώματα. Αυτό το όραμα είναι ευρύτερο από την αυθεντικοποίηση χωρίς κωδικό πρόσβασης (passwordless authentication), τη χρήση της χρονοαλυσίδας ως άγκυρα για την αλήθεια και την απόδειξη της ύπαρξης, ή τις αποκεντρωμένες ταυτότητες (decentralized IDs) και τους κυρίαρχους υπολογισμούς (sovereign computing) - αν και όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά και αναγκαία.
Το όραμα ενός value-enabled web είναι ένα όραμα δικαιοσύνης, ειλικρίνειας, ανταλλαγής του θετικού αθροίσματος και που επιτρέπει στα πακέτα αξιών να ρέουν τόσο ελεύθερα όσο και τα πακέτα δεδομένων έρρεαν στο παρελθόν. Περισσότερη αξία, περισσότερη ανθρωπιά, λιγότερα bots, λιγότερο spam και – ελπίζω - μείωση των σκοτεινών προτύπων και της εθιστικής συμπεριφοράς.
Είναι η 2η μέρα για το διαδίκτυο και είναι καιρός να το διορθώσουμε.
Υποσημειώσεις:
1. Το KYC (Know Your Customer) δεν είναι πάντα μια λειτουργία των κακών εταιρειών ή/και κυβερνήσεων που προσπαθούν να είναι κακές και να κατασκοπεύουν τους πάντες. Όταν πρόκειται για χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συχνά είναι απλώς μια προστασία από τον πιστωτικό κίνδυνο.
2. Μόνο η τεκμηρίωση της εργασίας (proof-of-work) επιτρέπει στο εγγενώς ψηφιακό χρήμα, να μην δεν χρειάζεται εμπιστοσύνη και άδεια, δηλαδή να είναι προσβάσιμο σε όλους και να μην ελέγχεται από μια απαρτία κατόχων κλειδιών.
3. Σημειώστε ότι αποσιωπώ το γεγονός ότι όλα τα παραστατικά χρήματα είναι πίστωση. Ας υποθέσουμε απλώς, για χάρη της επιχειρηματολογίας υπέρ ενός Ιστού με δυνατότητα αξίας, ότι όλα τα συμβατικά νομίσματα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από χρυσό. Ας υποθέσουμε ότι τίποτα δεν συνέβη το 1971.
4. Η απεικόνιση της πολιτικής πόλωσης στη Γερουσία των ΗΠΑ είναι κάτι που αξίζει να δείτε: Η ομάδα του Κόκκινου και η ομάδα του Μπλε απομακρύνονται. Δεδομένα από τους Clio Andris, David Lee, Christian E. Gunning, John A. Selden, Mauro Martino και Marcus J. Hamilton, οπτικοποίηση από τον Mauro Martino.
5. “Good morning, money laundering is beautiful” («Καλημέρα σας, το ξέπλυμα χρήματος είναι ωραίο» από Giacomo Zucco, Baltic Honeybadger 2022.
6. Για το Bitcoin τα έμπιστα τρίτα μέρη είναι τρύπες στην ασφάλεια του.
7. Ψάξτε για “Cantillion effect” .
8. Ακούστε τον Michael Saylor να το εξηγεί με λεπτομέρειες στο Bitcoin Matrix podcast.
9. Jordan, Jordan, Jordan… Υπάρχει το κουμπί σίγασης. Υπάρχει το κουμπί block. Σε παρακαλώ χρησιμοποίησε τα, και μην ταΐζεις τα trolls.
10. Στις αξιοσημείωτες αναφορές περιλαμβάνονται τα TBD’s Web5, Holepunch, ION, και nostr. (Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλά περισσότερα, παρακαλώ συμπληρώστε via PR)
11. Έγραψα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάρτησης περίπου ένα μήνα πριν δημοσιευτεί, οπότε όλα αυτά γράφτηκαν πριν ο Jack υποστηρίξεικαι χρηματοδοτήσειτο nostr, και πριν ο Elon απαγορεύσειτην προώθησή του (και άλλων ανταγωνιστών του twitter).
12. Το βιβλίο του Lanier «Ποιος κατέχει το μέλλον» περιγράφει καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά αποτυγχάνει να προσφέρει μια βιώσιμη και πρακτική λύση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Lanierπροσπαθεί να κάνει το νερό να μην είναι υγρό.
13. Για παράδειγμα, για το You Tube δείτε αυτό και αυτόκαι για το Spotify αυτό.
14. Το Bitcoinείναι μοναδικό, καθώς είναι το μόνο αξιόπιστο και δοκιμασμένο στη μάχη χρήμα που είναι εγγενώς ψηφιακό και έχει αδιάλειπτο ιστορικό όσον αφορά την ακεραιότητα της νομισματικής του πολιτικής. Κανένα άλλο χρήμα δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Κατά συνέπεια, το Bitcoin είναι το μόνο υγιές χρήμα στον κυβερνοχώρο.
15. Mastroianni, Adam, and Ethan Ludwin-Peery. “Things Could Be Better.” PsyArXiv, 14 Nov. 2022. Web.
Related Posts
10 przykazań dobrego bitcoinowania
Dec 23, 2024
Personal Reflections on Adopting Bitcoin 2024
Nov 29, 2024
Lightning Network to Wspólny Język Ekonomii Bitcoina
Oct 25, 2024