Πως Το Bitcoin Ευδοκιμεί Στα Όρια Μεταξύ Τάξης Και Χάους
Το Bitcoin δουλεύει. Οποιαδήποτε κι αν είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το παράξενο φαινόμενο, αναμφίβολα δουλεύει, παρελαύνει, ή όπως εγώ (και άλλοι) έχουμε υποστηρίξει, είναι ζωντανό. Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σταματούσε, το δίκτυο του Bitcoin θα συνεχίσει να παράγει έγκυρα block περίπου κάθε 10 λεπτά.
Το Bitcoin λειτουργεί λόγω πολλών παραγόντων: θεωρία παιγνίων, οικονομικά κίνητρα, κρυπτογραφία, ευφυή μηχανική, αντοχή σε επίπεδο δικτύου και πόσα ακόμα. Είναι δύσκολο να σκοτώσεις το Bitcoin. Πραγματικά δύσκολο. Το να σκοτώσεις το Bitcoin είναι σα να σκοτώνεις μια ιδέα. Μια ιδέα που είναι κολλημένη στα κεφάλια εκατοντάδων χιλιάδων ανεξάρτητων ζηλωτών.
Πρώτα απ’ όλα είναι κάπως δύσκολο να κλείσει το διαδίκτυο σ’ όλον τον πλανήτη· και δεύτερον το Bitcoin μπορεί να υπερβεί το διαδίκτυο. Οτιδήποτε μπορεί να μεταδώσει δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταδώσει τις συναλλαγές του bitcoin και οτιδήποτε μπορεί ν’ αποθηκεύσει δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει ένα αντίγραφο από την αλυσίδα του Bitcoin. Είναι μόνο ένα καθολικό· το όλο πράγμα είναι μόνο πληροφορίες.
Περιέργως, το δίκτυο του Bitcoin ενσαρκώνει τον αέναο αγώνα της ζωής: ένας αγώνας ενάντια στην εντροπία· μια μάχη στα όρια ανάμεσα στην τάξη και στο χάος.
Για να κατανοήσουμε αυτόν τον χαοτικό αγώνα — και πως το Bitcoin ευδοκιμεί εξ’ αιτίας αυτού — είναι χρήσιμο να συζητήσουμε εν συντομία τις παρακάτω έννοιες: εντροπία, τυχαιότητα και πληροφορία. Ελπίζω να σας πείσω πως αυτές οι ιδέες έχουν σχέση μεταξύ τους και είναι απαραίτητες για την συνεχόμενη προσπάθεια του Bitcoin προς την επιβίωση.
Ας βουτήξουμε.
Στην πληροφορική η εντροπία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της τυχαιότητας μια πηγής δεδομένων. Στην κρυπτογραφία γενικά, και στο Bitcoin ειδικά, μια καλή πηγή εντροπίας είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Πειράξτε την εντροπία των ιδιωτικών σας κλειδιών (δηλ. της φράσης κλειδί) και τα bitcoin σας θα γίνουν σύντομα δικά μου bitcoin.
Σημείωση: ο τεχνικός όρος για τις ανεπιθύμητες συναλλαγές των νομισμάτων είναι rect1. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει το “getting rekt” ή τους πολλούς τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει rekt· είναι αρκετό να γνωρίζετε πως πρέπει να το αποφύγετε πάση θυσία.
Η εντροπία είναι μια αρκετά περίπλοκη έννοια, αλλά σε γενικές γραμμές, περιγράφει πόσο τυχαίο ή πόσο συμπιεστό είναι κάτι.
- Υψηλή εντροπία: τυχαιότητα.
- Χαμηλή εντροπία: μεθοδικότητα.
Ή με άλλα λόγια, μ’ ένα νεύμα στον Tsachy Weissman:
- Υψηλή εντροπία: δεν είναι πολύ συμπιεστό.
- Χαμηλή εντροπία: πολύ συμπιεστό.
Υπάρχουν περίπλοκοι τύποι και αρκετοί ασαφείς ορισμοί της εντροπίας. Η έννοια βρίσκει εφαρμογές στην κλασσική θερμοδυναμική, στην στατιστική θερμοδυναμική, στην κβαντική στατιστική φυσική, στην τάξη και στο χάος, στην ζωή, στην αστροφυσική και σε πολλά άλλα. Επίσης, είναι ένα μέτρο για την μη αντιστρέψιμη κατάσταση.
Στο Bitcoin, αντιστρεψιμότητα και μη αντιστρεψιμότητα είναι πιθανολογικές. Αν αρκετοί άνθρωποι με αρκετή ισχύ κατακερματισμού συνωμοτήσουν τότε οι συναλλαγές μπορούν να αντιστραφούν. Απόλυτη μη αντιστρεψιμότητα δεν υπάρχει στον Bitcoin. Ο τελικός διακανονισμός δεν είναι ποτέ οριστικός αλλά πάντα πιθανολογικός. Ναι, οι πιθανότητες αντιστρεψιμότητας μπορεί να είναι πέρα από αστρονομικές, παρ’ όλα αυτά όμως, οριστικοί διακανονισμοί δεν υπάρχουν και θα έπρεπε να υπάρχουν στο Bitcoin. Η συναίνεση Nakamoto δεν το επιτρέπει.
Ο Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής, γνωστός επίσης ως ο νόμος της Διατήρησης της Ενέργειας, λέει πως η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί σ’ ένα απομονωμένο σύστημα. Ο δεύτερος νόμος ορίζει πως η εντροπία ενός οποιουδήποτε απομονωμένου συστήματος πάντα αυξάνεται και ο τρίτος νόμος ορίζει πως η εντροπία ενός συστήματος προσεγγίζει μια σταθερή τιμή καθώς η θερμοκρασία πλησιάζει το απόλυτο μηδέν.
Knut Svanholm
Στο Bitcoin η εντροπία είναι σημαντική για πολλούς λόγους:
- Οι μυστικές πληροφορίες θα πρέπει να δημιουργούνται από πηγές δεδομένων υψηλής εντροπίας
- Τα νέα block αντιστρέφουν την εντροπία τοπικά, δηλαδή δημιουργούν τάξη μέσα από το χάος
- Το μοντέλο ασφάλειας του Bitcoin βασίζεται σε χαοτικές διαδικασίες
- Οι επιβεβαιώσεις βασίζονται σε πιθανολογικές διαδικασίες
- Οποιοσδήποτε μπορεί να επιβεβαιώσει τα δομημένα δεδομένα
- Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει τυχαία δεδομένα
Παρόλο που τα παραπάνω μιλάνε με απολυτότητα (όλοι και κανένας), η αλήθεια έχει μια λεπτή διαφορά: Και πάλι, το Bitcoin είναι πιθανολογικό από την φύση του, επομένως, στην θεωρία, θα μπορούσε κάποιος να μαντέψει το ιδιωτικό κλειδί ακριβώς όπως στην θεωρία θα μπορούσατε να βρείτε ένα δισεκατομμύριο έγκυρα block σ’ ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Αφήνοντας τις λεπτομέρειες στην άκρη, θα προσπαθήσουμε να το πούμε απλά εδώ. Σε γενικές γραμμές, αν έχεις δύο κέρματα, η εντροπία αυτού του συστήματος είναι δύο. Καθώς: μπορείς να περιγράψεις το όλο σύστημα με δύο bits: 00, 01, 10,11.
Αν πετάξεις και τα δύο κέρματα ταυτόχρονα θα έχεις είτε κορώνα-κορώνα, κορώνα-γράμματα, γράμματα-κορώνα, γράμματα-γράμματα. Αν είσαι τίμιος, οι πιθανότητες του κάθε συνδυασμού θα είναι 25%. Φανταστείτε ένα σύστημα το οποίο “πετάει” εκατοντάδες κέρματα ταυτόχρονα τότε θα έχετε κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό κλειδί.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Τυχαιότητα
Η τυχαιότητα είναι απαραίτητη στην κρυπτογραφία. Στην ρίζα όλων των μυστικών επικοινωνιών υπάρχει μια μορφή ασύμμετρης πληροφορίας: γνωρίζεις κάτι που ο πιθανός ωτακουστής (αυτός που κρυφακούει) δεν το γνωρίζει.
Ένα καλό μυστικό είναι όπως ένας καλός κωδικός: δημιουργημένος τυχαία, για παράδειγμα να προέρχεται από μια πηγή δεδομένων που έχει υψηλό βαθμό εντροπίας.
Εάν κάτι είναι “τέλεια” κρυπτογραφημένο ένας ωτακουστής δεν μπορεί να διαχωρίσει τι ειπώθηκε από τα τυχαία δεδομένα. Αυτός είναι ο σκοπός της σωστής κρυπτογραφίας: θέλετε να αποκρύψετε αυτό που ειπώθηκε και, αν είναι δυνατόν, ακόμα και να αποκρύψετε το γεγονός πως ειπώθηκε κάτι σημαντικό, εξ αρχής.
“Καλή” τυχαιότητα: δεν είναι κατανοητή / υψηλή εντροπία / μυστική / ασφαλής.
“Κακή” τυχαιότητα: κατανοητή / χαμηλή εντροπία / μαντέψιμη / χωρίς ασφάλεια.
Το Bitcoin δεν χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία per se. Το καθολικό είναι δημόσιο και διάφανο από τον σχεδιασμό του, δίνοντας την δυνατότητα στον καθένα που θέλει να μπορεί να ελέγξει ολόκληρο το σύστημα. Το Bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένες υπογραφές και κρυπτογραφικούς κατακερματισμούς, τα οποία, και τα δύο παράγουν σχεδόν τυχαία αποτελέσματα. Και αν γνωρίζεται το μυστικό κλειδί, μπορείτε να ξεκλειδώσετε κάποια νομίσματα (χρησιμοποιώντας το δικό σας ιδιωτικό κλειδί), να συμπληρώσετε νέα block στην αλυσίδα (χρησιμοποιώντας τον τυχαίο αριθμό (nonce) που έχετε βρει), ή να αποδείξετε πως είσαστε αυτός που λέτε πως είσαστε (υπογράφοντας ένα μήνυμα, το οποίο αποδεικνύει πως έχετε τον έλεγχο ενός ή πολλών κλειδιών).
Μόνο εσείς γνωρίζετε το ιδιωτικό κλειδί. Κανένας άλλος δεν θα πρέπει να γνωρίζει το προσωπικό σας κλειδί. Μόνο εσείς, ο επιτυχημένος εξορύκτης, έχετε βρει τον σωστό τυχαίο αριθμό (nonce) για το επόμενο block. Αυτή είναι η ασυμμετρία της πληροφορίας. Αυτό είναι που κάνει το Bitcoin να λειτουργεί.
Όλα τα κρυπτογραφικά συστήματα λειτουργούν λόγω της ασυμμετρίας των πληροφοριών. Περιέργως πως, τα κανονικά κρυπτογραφημένα δεδομένα είναι πανομοιότυπα με τα τυχαία δεδομένα. Διαφορετικά, ένας ωτακουστής θα μπορούσε κάπως να καταλάβει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, το οποίο με την σειρά του θα σήμαινε πως η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι πολύ καλή.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Πληροφορίες
Τι είναι η πληροφορία τέλος πάντων;
Οι άνθρωποι συχνά λένε πως το Bitcoin είναι ασφαλές λόγω της θερμοδυναμικής. Ενώ αυτό είναι αληθές, θα ήθελα να το προχωρήσουμε λίγο πιο πολύ. Τι ακριβώς σημαίνει ασφαλές λόγω της θερμοδυναμικής;
Σημαίνει πως — απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα — για να αλλάξουμε τα πράγματα στο σύμπαν μας χρειάζεται ενέργεια. Όταν λέω “ν’ αλλάξουμε τα πράγματα” το εννοώ: για ν’ αλλάξετε οτιδήποτε στο σύμπαν μας, θα χρειαστεί να “χρησιμοποιήσετε” ενέργεια — να γίνει κάποιο έργο — για ν’ αλλάξουν τα πράγματα.
Θέλετε να κουνήσετε μια καρέκλα; Χρειάζεται να κάνετε κάτι, να παράξετε ένα έργο. Θέλετε να φυτέψετε ένα δέντρο; Θα χρειαστείτε την ενέργεια του ήλιου για να μετατρέψει το CO2 σε ξύλο. Θέλετε να κάνετε υπολογισμούς; Χρειάζεται ενέργεια για να χειριστείτε οτιδήποτε είναι αυτό που διατηρεί τα δεδομένα. Θέλετε να αποθηκεύσετε το αποτέλεσμα; Θα χρειαστείτε ενέργεια για να διευθετήσετε (και να προστατέψετε) τα άτομα προς αποθήκευση, χωρίς να έχει σημασία τι μέσο θα χρησιμοποιήσετε.
Το Bitcoin ζει κυρίως στον κόσμο της πληροφορίας, και όπως όλα τ’ άλλα συστήματα πληροφοριών, χρειάζεται ν’ αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες μέσω ενός φυσικού μέσου. Έτσι, αν αλλάξετε τις πληροφορίες στο Bitcoin, ουσιαστικά αλλάζετε ένα πράγμα στον φυσικό κόσμο. Είτε είναι αυτό το πράγμα ένας σκληρός δίσκος, ένα USB stick, ένα είτε οπτικό μέσο αποθήκευσης ή κάτι άλλο, δεν έχει σημασία.
Το γεγονός πως αλλάζοντας τα πράγματα — ή με άλλα λόγια: η εναλλαγή της τιμής ενός bit από 0 σε 1 και αντίστροφα (flipping bits) — χρειάζεται ενέργεια, είναι το βασικό αίνιγμα όλων των υπολογισμών. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπολογιστής σας κάνει θόρυβο και ζεσταίνεται όταν “σκέφτεται” πολύ. Αυτός είναι ο λόγος που οι μαθητές στην επιστήμη των υπολογιστών πρέπει να μελετήσουν την σημειογραφία του Big O2 και ο λόγος που οι εταιρίες λογισμικών αγαπούν να κάνουν ερωτήσεις γι’ αυτήν. Η αλλαγή του μηδενός σε ένα χρειάζεται εργασία και άσχετα από το πόσο γρήγορα εργαζόσαστε εξακολουθείτε πάντα να ξοδεύετε μια ποσότητα ενέργειας. Σύμφωνα με την φυσική, κυριολεκτικά δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Η εναλλαγή των bits χρειάζεται ενέργεια.
Και εδώ είναι το θέμα: το Bitcoin αξιοποιεί το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων και των εκθετικά δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων είναι μεγάλη. Είναι ασύλληπτα μεγάλη.
Εντάξει. Πάμε πίσω στην αρχική ερώτηση: Τι είναι η πληροφορία τελικά;
Η πληροφορία έχει σχέση και με την γνώση και με την σημασία. Είναι το αντίθετο της μη γνώσης και το αντίθετο της πληροφορίας σε δεδομένα είναι η τυχαιότητα. Με άλλα λόγια: αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε τα δεδομένα θα σας φαίνονται τυχαία.
Το π ίσως μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαρίσω τι προσπαθώ να πω: 3.141592653589793… μπορεί να “συμπυκνωθεί” στο π ή στην περιφέρεια ενός κύκλου με διάμετρο ένα.
- Λογικές πληροφορίες: αρκετά συμπιεστές.
- Παράλογες πληροφορίες: όχι και τόσο συμπιεστές.
Ως προγραμματιστής θα μπορούσατε να σκεφτείτε αυτή την έννοια ως εξής: μπορώ να γράψω ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που να παράγει την πληροφορία που προσπαθώ να μεταδώσω, το οποίο να είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από την ίδια την πληροφορία; (Αυτό εννοώ όταν λέω “συμπιεστή”).
Εν ολίγης: λογική και ανοησία, τάξη και χάος, ή πληροφορία και τυχαιότητα είναι περίπλοκα συνδεδεμένες. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και πως οι δύο έννοιες σχετίζονται μεταξύ τους μέσω αυτού που αποκαλούμε εντροπία.
Οι πληροφορίες συνεπάγονται δομή και η δομή επωφελείται από τον πλεονασμό. Οι αρχαιότερες δομές στην φύση έχουν προσαρμοστεί προκειμένου να επιβιώσουν λόγο της εξέλιξης. Στην ρίζα τους βρίσκεται το DNA, δύο αλυσίδες οι οποίες τυλίγονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια διπλή έλικα. Συμμετρική, πλεονάζουσα πληροφορία. Οι ποιότητες που επιτρέπουν στο DNA να επιβιώνει και να αναπτύσσεται είναι ενσωματωμένες στην ίδια του τη διαδικασία: πλεονάζουσα δομή, ένας μηχανισμός αντιγραφής ο οποίος βασίζεται σ’ αυτήν την δομή, ενσωματωμένη διόρθωση λαθών που οδηγεί σε τέσσερεις βάσεις αντί για δύο κλπ.
Το Bitcoin, σε σύγκριση, είναι πιο απλό: μια αλυσίδα, δύο bits, καμία διόρθωση λαθών (οι πληροφορίες αντιγράφονται τέλεια). Ωστόσο, όπως στο DNA, οι ποιότητες που επιτρέπουν στο Bitcoin την επιβίωση του (και την ανάπτυξη του) είναι ενσωματωμένες στην διαδικασία αναπαραγωγής του: ένας χαοτικός αγώνας να βρεθούν νέα block, η αναπαραγωγή των block στην αλυσίδα και η αναπαραγωγή του λογισμικού (και του καθολικού (ledger)) σε όσο περισσότερους κόμβους (nodes) γίνετε. Ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε για τον οργανισμό του Bitcoin η διόρθωση λαθών ισοδυναμεί με την επιβίωσή του. Το δίκτυο αυτοεπικυρώνεται με κάθε κτύπο της καρδιάς του, περίπου κάθε 10 λεπτά. Αυτό είναι επίσης που κάνει τον οργανισμό του Bitcoin εξαιρετικά ανθεκτικό. Έχει σχεδιαστεί για να επιβιώνει.
Στο Bitcoin, η υψηλή εντροπία της πληροφορίας συνήθως παραμένει κρυφή. Τα ιδιωτικά κλειδιά σας θα πρέπει, όπως λέει και τ’ όνομα τους, να παραμένουν κρυφά. Για τα μάτια σας μόνο. Οι συγκεκριμένοι τυχαίοι αριθμοί (nonce) που έχετε δοκιμάσει, δηλαδή η δουλειά που έχετε ήδη κάνει προκειμένου να βρείτε ένα έγκυρο block, συνήθως παραμένει επίσης κρυφή. Δεν θέλετε να γνωρίζουν οι ανταγωνιστές σας ποιοι αριθμοί παράγουν άκυρα block και μπορούν να παραληφθούν.
Το Bitcoin χρησιμοποιεί και τα δύο χάος και τάξη, για να δημιουργήσει ένα σύστημα που μεγαλώνει — και επίσης αναπτύσσεται — ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα. Χρησιμοποιεί την ασυμμετρία της πληροφορίας και μια έξυπνη δομή κινήτρων που οδηγεί σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ανακάλυψη των μυστικών του Bitcoin.
Το ποιες διαδικασίες είναι ομαλές, ποιες χαοτικές και πώς το Bitcoin είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο όριο μεταξύ τάξης και χάους θα εξεταστεί στην επόμενη ενότητα.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Ανάπτυξη μεταξύ Τάξης και Χάους
Τι κάνει το δίκτυο Bitcoin να λειτουργεί; Και πάλι, μπορεί να υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, αλλά το μόνο πράγμα που χτυπάει πραγματικά στο δίκτυο του Bitcoin είναι το παγκόσμιο ρολόι: ένα ρολόι block, όπου κάθε block είναι μια μονάδα χρόνου.
Τώρα, αποκαλούμε αυτήν την διαδικασία εξόρυξη καθώς νέα bitcoin δημιουργούνται για κάθε έγκυρο block που εξορύσσεται (βλέπε: βρίσκεται). Αυτό το block το ονομάζουμε χορηγία και είναι μια δομή κινήτρων για την εκκίνηση του δικτύου.
Κατά μια έννοια, ο οργανισμός του Bitcoin “μεγαλώνει” στα όρια μεταξύ τάξης και χάους: να βρεθεί ένα έγκυρο block είναι μια χαοτική διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ τακτοποιημένη λίστα με συναλλαγές: η αλυσίδα των block του Bitcoin, επίσης γνωστή ως καθολικό (ledger).
Από την πλευρά της “εύρεσης νέων block” είμαστε ακόμα εξαιρετικά νωρίς. Μόνο ~10 χρόνια. Η εποχή της ανταμοιβής για τα νέα block θα συνεχίσει μέχρι το 2140 ή περίπου εκεί, που σημαίνει πως είμαστε περίπου στο 13% της φάσης εκκίνησης του Bitcoin: η εποχή της ανταμοιβής.
Αναμφίβολα ο Satoshi γνώριζε πως αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Η εποχή κατά την οποία τα νέα block είναι συνδεδεμένα με την ανταμοιβή είναι μόνο μια φάση του παιχνιδιού του Bitcoin. Σημειώστε πως αυτή η φάση είναι 6930000 block μεγάλη. Με τον μέσο όρο χρόνου δημιουργίας για νέο block στα ~10 λεπτά, η εποχή της ανταμοιβής αποδεικνύεται πως διαρκεί 131 χρόνια.
Θα έρθει η στιγμή που όσοι έχουν αναλάβει την εύρεση νέων block θα ανταμείβονται κυρίως μέσω της αγοράς αμοιβών των δικτύων, όπως υποστήριξε έξοχα ο Dan Held στο άρθρο του Bitcoin’s Security is Fine. Το χρονικό σημείο όπου η αγορά αμοιβών θα αναλάβει τα ηνία θα είναι κάπου μεταξύ του έτους 2020 και του 2140. Είτε αυτό, είτε το Bitcoin θα πεθάνει, είτε κάποιοι μουσειακοί υπολογιστές θα προσπαθήσουν να βρουν νέα block με οικονομική ζημία.
Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, πιθανότατα θα εξακολουθούμε να μιλάμε για “εξόρυξη” bitcoin, παρόλο που όλοι οι “εξορύκτες” δεν θα παράγουν νέα bitcoin. Και τα 21 εκατομμύρια BTC — ή 2.099.999.997.690.000 sats, για την ακρίβεια — θα έχουν εξορυχθεί. Κανένα νέο bitcoin δεν θα προστεθεί στη δεξαμενή των υφιστάμενων νομισμάτων που θα κυκλοφορούν.
Οι εξορύκτες — αν τους αποκαλούμε ακόμα έτσι — θα εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν νέα block, να το θυμάστε. Αλλά τα bitcoin που θα μετακινηθούν από αυτά τα block θα έχουν μακρά οικονομική ιστορία. Πάνε οι μέρες όπου οι εξορύκτες απονέμουν στους εαυτούς τους νέα bitcoin με την συναλλαγή ανταμοιβής (coinbase transaction), για να τα ξοδέψουν μετά από 100 block.
Θα υπάρχει ακόμα το bitcoin μετά από 5000 χρόνια και τελικά να νικήσει τον χρυσό ως de-facto χρήμα της ανθρωπότητας; Δεν ξέρω, αλλά τις σημαντικές πληροφορίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις σκοτώσεις. Περιμένω πως το bitcoin θα ζήσει για πάρα πολύ καιρό, όπως οι αρχαίες γραφές και τα θρησκευτικά κείμενα που επέζησαν μέχρι σήμερα. Είναι μόνο πληροφορίες, όλο αυτό, και μπορεί να υπερβεί το μέσο στο οποίο εκτυπώνεται.
Φυσικά, περιμένω κάτι που θα προσεγγίζει την hyperbitcoinization να έχει συμβεί μέχρι τότε. Θα έχουμε μια κυκλική οικονομία bitcoin και οι τράπεζες bitcoin, παγκοσμίως, θα διακανονίζουν μεταξύ τους, ποσά τεράστιας αξίας. Το τι θα χρησιμοποιούν οι ιδιώτες — ή τα κυρίαρχα άτομα, για να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο ταιριαστό όρο — είναι κάτι που θα το δούμε. Αμφιβάλλω αν το βασικό επίπεδο του bitcoin θα χρησιμοποιηθεί από άτομα σαν εσάς και εμένα. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει.
Με το σκηνικό έτοιμο και με έννοιες όπως η τάξη, η πληροφορία, η τυχαιότητα και η εντροπία στο μυαλό, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές έννοιες του bitcoin. Θα τις διακρίνουμε οπτικά: από χαοτικές (αριστερά) σε τακτικές (δεξιά).
Αν και η διατύπωση της τάξης και του χάους είναι χρήσιμη, δεν είναι ούτε ακριβής ούτε καθολικά εφαρμόσιμη. Ωστόσο, πιστεύω ότι η σκέψη για τα μέρη που κάνουν το Bitcoin να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο είναι μια χρήσιμη άσκηση, και πιστεύω ότι το κεντρικό θέμα — ότι το Bitcoin ζει, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στα όρια μεταξύ τάξης και χάους — είναι βαθιά αληθινό.
Ας Αναλογιστούμε λίγο αυτές τις έννοιες.
- Ιδιωτικά κλειδιά (private keys): Χαοτικές πληροφορίες, πολύ υψηλή τυχαιότητα. Μυστικές πληροφορίες οι οποίες καλύτερα να παραμείνουν ιδιωτικές. Μέγιστη εντροπία για μέγιστη ασφάλεια. Αν το ιδιωτικό σας κλειδί δεν είναι τυχαίο θα περάσετε άσχημα.
- Τυχαίος Αριθμός (nonce): Χαοτικές πληροφορίες, υψηλή τυχαιότητα. Ο τυχαίος αριθμός είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός. Οι εξορύκτες είναι σε διαρκή ανταγωνισμό για να βρουν τον επόμενο τυχαίο αριθμό που θα παράξει ένα έγκυρο block. Πιθανώς πολλοί αριθμοί να ταιριάζουν στα κριτήρια, αλλά η διαδικασία εξόρυξης μοιάζει περισσότερο στο να βρεις έναν τυχαίο αριθμό.
- Νέο block (πριν από τη μετάδοση): Τα νέα block που βρέθηκαν είναι το αποτέλεσμα της χαοτικής διαδικασίας που είναι η εύρεση ενός τυχαίου αριθμού (nonce). Πριν από τη μετάδοση των block, τα block μπορούν να εκληφθούν ως μυστικές πληροφορίες. Τα νέα block μπορεί να είναι διφορούμενα, δεδομένου ότι πολλά block μπορούν να σχηματίσουν ταυτόχρονα μια έγκυρη άκρη αλυσίδας. Είναι προς το συμφέρον σας να μεταδώσετε αμέσως και σε όλους ένα νέο block για να αποκομίσετε την ανταμοιβή. Τα νέα block κρύβονται μόνο αν είστε επιτιθέμενος, ή πολύ ηλίθιος, ή και τα δύο.
- Η άκρη της αλυσίδας (chain tip): Ο σχηματισμός της άκρης της αλυσίδας είναι μια διαδικασία που είναι ως επί το πλείστον ομαλή, αλλά και πάλι δημιουργείται μέσα από μια χαοτική διαδικασία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το άκρο της αλυσίδας μπορεί να είναι διφορούμενο. Μια εκδοχή της άκρης της αλυσίδας θα επιβιώσει, οι εκδοχές που χάνουν θα γίνουν ορφανά block. Μπορείτε να επικυρώσετε την ορθότητα όλων των πληροφοριών σε όλα τα block μέχρι την άκρη της αλυσίδας. Η άκρη της αλυσίδας αντικατοπτρίζει την τρέχουσα ώρα στο Bitcoin.
- Ορφανά (Orphan) block: Τα ορφανά block αποτελούν μέρος της ομαλής, φυσικής διαδικασίας της ανάπτυξης της αλυσίδας των block του Bitcoin. Τα έγκυρα block απορρίπτονται σε τακτική βάση. Εάν δύο έγκυρα block βρεθούν περίπου την ίδια στιγμή, δίνουν μια πιθανολογική μάχη για την επιβίωσή τους. Μακροπρόθεσμα, μόνο ένα block μπορεί να κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Το block που χάνει θα γίνει ορφανό block και θα πεθάνει μοναχικά.
- Ανεπιβεβαίωτες συναλλαγές: Είναι μια τακτική δομή που μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί. Μια ανεπιβεβαίωτη συναλλαγή μπορεί να είναι έγκυρη ή άκυρη. Οι έγκυρες συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται σε block που βασίζονται στα οικονομικά κίνητρα, τα οποία είναι — και πάλι — πιθανολογικές διαδικασίες που καθοδηγούνται από την αγορά. Οι άκυρες συναλλαγές απορρίπτονται.
- Θαμμένα block: Είναι μια τακτική δομή που δημιουργήθηκε από μια χαοτική διαδικασία, πριν από λίγο καιρό. Η πιθανότητα ενός reorg (αναδιοργάνωση των θαμμένων block) γίνεται εκθετικά απίθανη, επειδή οι πιθανότητες εναντίον της πολλαπλασιάζονται. Παράδειγμα: αν κάθε block έχει 50% πιθανότητα να αναδιοργανωθεί, η πιθανότητα αναδιοργάνωσης 6 block θα είναι 1,5%. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιο κοντά στο 0,31% ανά block και 0,00000000000000008875% για μια αναδιοργάνωση 6 block.
- Επιβεβαιωμένες συναλλαγές: Είναι μια τακτική δομή η οποία μπορεί να επικυρωθεί πολύ εύκολα. Η μη αντιστρεψιμότητα είναι πιθανή και εξαρτάται από το block height (ο συνολικός αριθμός των block σε μια αλυσίδα). Μόλις επιβεβαιωθεί η συναλλαγή γίνεται πιο οριστική όσο πιο βαθιά θάβεται στην αλυσίδα των block.
- Δημόσια κλειδιά: τα εκτεταμένα δημόσια κλειδιά (xpub, ypub, zpub) παράγονται από μια ντετερμινιστική (αιτιοκρατική3) διαδικασία από έναν τυχαίο σπόρο — το ιδιωτικό σας κλειδί.
- Ο χρόνος του block: Τα έγκυρα block βρίσκονται περίπου κάθε 10 λεπτά. Αυτό είναι που κάνει το δίκτυο του Bitcoin να λειτουργεί. Ο κτύπος της καρδιάς του Bitcoin είναι εξαιρετικά ακριβής όταν μετριέται σε block. Ενώ η εξόρυξη είναι ακριβής, όταν μετριέται με τον ανθρώπινο χρόνο, μια θεμελιωδώς πιθανολογική διαδικασία, και έτσι υπάρχει η πιθανότητα κάποια block να βρεθούν πολύ γρήγορα ή άλλα συγκριτικά αργά.
- Προσαρμογή δυσκολίας (difficulty adjustment): Αν και η προσαρμογή της δυσκολίας είναι μια πολύ ομαλή διαδικασία, μπορεί να είναι λίγο χαοτική αν η ισχύς του κατακερματισμού αλλάξει δραστικά (όπως έγινε τον Αύγουστο του 2017, λόγω του αμφιλεγόμενου σκληρού διαχωρισμού (hard fork) του bcash). Η προσαρμογή δυσκολίας βασίζεται στον χρόνο block, ο οποίος συνδέεται μόνο πιθανολογικά με τον ανθρώπινο χρόνο.
- Προμήθεια Bitcoin: Το απόθεμα του Bitcoin είναι σταθερό από την ίδρυσή του. Η έκδοση νέων bitcoin είναι ενσωματωμένη στον κώδικα συναίνεσης του Bitcoin και συνεπώς είναι πρακτικά αδύνατο να αλλάξει.
- Ολόκληρο καθολικό, βαθιά θαμμένα block (ή αλλιώς η αλυσίδα block του Bitcoin): Τακτική, διαδοχική, δομή η οποία είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη μέχρι την άκρη της αλυσίδας και μπορεί να επιβεβαιωθεί από όλους.
- Επιβεβαίωση καθολικού: Η επιβεβαίωση είναι μια τακτική, διαδοχική διαδικασία. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι μια απλή δυαδική τιμή για κάθε μπλοκ: αληθές ή ψευδές, έγκυρο ή άκυρο. Κάθε κόμβος φτάνει στο ίδιο block height ανεξάρτητα, γεγονός που αποτελεί τη συναίνεση Nakamoto.
Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω, ολόκληρος ο μηχανισμός, που λειτουργεί συντονισμένα για να παρέχει μια απάντηση ναι ή όχι στην ερώτηση: “Είναι αυτό που πραγματικά έγινε;” δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει.
Επιτρέψτε μου τα επαναλάβω. Όλος ο σκοπός του οργανισμού του Bitcoin είναι να αποφασίσει τι συνέβη πότε σε ποιόν. Πόσα έχει κάποιος και πως έγινε να τα έχει; Το πως είναι σημαντικό, γιατί επιτρέπει στον οποιοδήποτε να ελέγξει τα πάντα και να φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα.
Με λίγα λόγια, το Bitcoin αξιοποιεί τις χαοτικές διαδικασίας (εξόρυξη, δημιουργία προσωπικού κλειδιού) και την ασυμμετρία της πληροφορίας (δημόσιες πληροφορίες οι οποίες είναι ευρέως διαμοιρασμένες, μυστικές πληροφορίες που δεν είναι καθόλου διαμοιρασμένες) για να κτίσει μια κατασκευή, τακτοποιημένη και μόνιμα καταγεγραμμένη, η οποία μπορεί να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί από οποιονδήποτε.
Αυτό είναι το Bitcoin. Αυτή είναι η συναίνεση Nakamoto. Αυτή είναι η καινοτομία και είναι επίσης αυτό που κάνει το bitcoin το σκληρότερο χρήμα που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη Γη.
Μπορείτε να το πείτε ανοικτό, δεν χρειάζεται άδεια, δεν γνωρίζει σύνορα, ουδέτερο, ανθεκτικό στην λογοκρισία, δημόσιο, ασφαλές, άθραυστο και μερικά ακόμα επίθετα.
Εγώ το ονομάζω Ζωή. Και όλοι το ονομάζουμε Bitcoin.
ΣτΜ:
- rekt σε ελεύθερη μετάφραση είναι ο κατεστραμμένος, το ναυάγιο. Στο συνκείμενο εννοεί αυτόν που έχει χάσει χρήματα από απάτες ή από λάθος επευνεδύσεις σε shicoin :p
- Ένας συγκεκριμένος συμβολισμός που περιγράφει την οριακή συμπεριφορά μιας συνάρτησης όταν το όρισμα τείνει προς μια συγκεκριμένη τιμή ή το άπειρο, συνήθως σε όρους απλούστερων συναρτήσεων. Χρήσιμος στην ανάλυση αλγορίθμων.
- Η θεωρία ότι το κάθε τι είναι καθορισμένο εντελώς από προηγούμενες αιτίες και δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα.
Ο Αέναος Αγώνας Του Bitcoin by nina_hodl is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε στείλτε μου μερικά sats για να υποστηρίξετε το έργο μου: enoughporch99@walletofsatoshi.com
Συγγραφέας: Der Gigi | Αρχική ημερομηνία: 22/12/19 | Μετάφραση και Επιμέλεια: Nina | DerGigi
Related Posts
Lightning Network to Wspólny Język Ekonomii Bitcoina
Oct 25, 2024
A Unique Event in the Land of Bitcoin, This Year With An Extra Focus On Sovereign Generations!
Oct 10, 2024
11 imperativi per difendere i vostri bitcoin dai moderni truffatori
Aug 02, 2024