Bitcoin i Lightning Network: Najučinkovitiji Sustav Plaćanja na Svijetu

Lightning Network čini Bitcoin najučinkovitijim sustavom plaćanja na svijetu. Ali, u osnovi, kako to funkcionira? | Siby Suriyan | Bitcoin Magazine

Bitcoin i Lightning Network: Najučinkovitiji Sustav Plaćanja na Svijetu

Autor: Siby Suriyan | Izvorni datum: 15/10/21 | Preveo: Cyber Hornet | Bitcoin Magazine

Pregledat ćemo Lightning Network: kako funkcionira, kako Bitcoin čini skalabilnim i kako se uklapa u veću Bitcoin mrežu.

Ali prije nego što govorimo o Lightning Network, moramo razgovarati o sloju 1: Bitcoinovom blockchainu.

Blockchain je javna knjiga koja vodi evidenciju o svim transakcijama koje ljudi naprave sa svojim bitcoinom. Dakle, ako nekome pošaljete bitcoin, ta će se transakcija pojaviti na blockchainu.

Sada, postoji nekoliko kompromisa koji se donose kada se koristi osnovni sloj Bitcoina. Kao prvo, može obraditi samo oko sedam transakcija u sekundi, a potrebno je oko 10 minuta u prosjeku da se te transakcije potvrde u sljedećem bloku. Tu je i naknada za transakciju koja se mora isplatiti rudarima za obradu te transakcije.

Dakle, prilično je očito da Bitcoin mora imati brži protok transakcija i niže transakcijske naknade ako želi biti skalabilan globalnoj publici.

Ovdje na scenu stupa Layer 2 protokol, Lightning Network.

Kako Radi Lightning mreža?

Lightning Network je drugi sloj koji djeluje na vrhu Bitcoin blockchaina i usidreno je izravno u njega. I može jeftino i učinkovito upravljati milijunima transakcija u sekundi.

Ilustrirati ćemo Lightning Network uspoređujući ga s otvaranjem kartice na vašoj lokalnoj traci.

Umjesto da povlačite svoju karticu i podmirujete stanje svaki put kada naručite pivo...

Podmirenje za svaku transakciju

… ima smisla uštedjeti vrijeme, energiju i naknade tako da na kraju noći zbrojite sva svoja pića i izvršite konačnu nagodbu u jednoj uplati.

Ovo je slično načinu na koji radi Lightning Network.

Recimo da je vaš bar radio na Lightning Network.

Kada želite pokrenuti transakciju, otvorit ćete kanal plaćanja s trakom. Ovaj kanal plaćanja sličan je aktivnoj kartici. Dakle, kada počnete kupovati piće, te transakcije bi se bilježile na kanalu plaćanja, na isti način na koji bi se bilježile na kartici. Sada je važno zapamtiti da se na kanal plaćanja ne prenose samo IOU-i kao što bi bili na kartici na traci. Bitcoin se prenosi, tako da u šanku plaćate svoje piće u stvarnom vremenu. Te se transakcije jednostavno ne bilježe na blockchainu. Umjesto toga, Bitcoin samo skače između vas i vašeg bara putem kanala plaćanja.

Lightning Network kanal plaćanja

A kada zatvorite kanal za plaćanje, konačna naplata bitcoina svake strane emitira se na blockchain, koji finalizira sve vaše transakcije.

Zatvaranje i podmirenje kanala plaćanja Lightning Network

Sada kada znate kako Lightning Network radi, kako se Lightning Network uklapa u blockchain?

Kako se Lightning mreža uklapa s Bitcoin blockchainom?

Pa, kao što smo već ranije raspravljali, Lightning Network djeluje odvojeno od blockchaina, ali je još uvijek usidrena za njega. Lightning Network je mjesto gdje se transakcije događaju, a blockchain je mjesto gdje se te transakcije finaliziraju.

Dakle, tijekom vaše jednomjesečne avanture u baru, napravili ste samo dva stvarna prijenosa na blockchainu. Prva transakcija je kada ste financirali kanal plaćanja bitcoinom da biste ga otvorili, a druga kada ste zatvorili kanal plaćanja. Ali između te dvije transakcije, mogli ste izvršiti beskonačnu količinu prijenosa unutar svog kanala na Lightning Networku.

No provođenjem tih potencijalno beskonačnih transakcija na Lightning Network, a ne na blockchainu, smanjujemo opterećenje na blockchainu, poboljšavamo stope transakcija za svakodnevne kupnje i održavamo niske naknade za transakcije.

Možda mislite da bi postavljanje kanala plaćanja sa stotinama tvrtki kojima ste pokrovitelj moglo biti zamorno. Ali ovo je mjesto gdje Lightning Network zaista blista. Ne trebate izravni kanal plaćanja s nekim da biste mu platili. Možete plaćati ljudima i tvrtkama putem posredničkih kanala na mreži.

Lightning Network plaćanje. usmjeravanje kanala

Vratimo se na naš primjer Lightning  Network trake kako bismo to dodatno ilustrirali.

Kako rade posrednici Lightning Network?

Recimo da dovedete svog prijatelja Boba sa sobom u bar. Bob nema otvoren kanal plaćanja s šankom, ali ga ima kod vas. Bob i dalje može platiti traku putem vašeg kanala plaćanja. Ovo bi bilo kao da Bob kupuje pivo na vašem računu i plaća svoj račun vašem Venmo/Paypal.

Posrednik usmjeravanja Lightning Network

To je ono što Lightning Network čini tako skalabilnom. Pronalazi najbrži put između dvije strane za bilježenje svačijih transakcija i osigurava da svi budu plaćeni u skladu s tim. Dakle, umjesto da imate stotine kanala plaćanja za svaku tvrtku koju štitite, trebate samo nekoliko, a mreža će se automatski pobrinuti za sve ostalo.

Dakle, to je Bitcoinova Lightning Network. Kombinira brzinu i sigurnost s minimalnim naknadama kako bi Bitcoin bio skalabilan globalnoj publici i najučinkovitiji sustav plaćanja na svijetu.