Ένα άρθρο γνώμης από τον Knut Svanholm, συγγραφέα του βιβλίου “Bitcoin: Sovereignty Through Mathematics.”
Αρχικό κείμενο εδώ. Μετάφραση και Επιμέλεια Nina_Hodl
Ξεχάστε το Lightning, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την κλιμάκωση του Bitcoin που είναι άγνωστη στο παραστατικό χρήμα.
Οι σκεπτικιστές του Bitcoin ισχυρίζονται συχνά ότι το Bitcoin δεν κλιμακώνεται. Λένε ότι η ικανότητα συναλλαγών του bitcoin στην αλυσίδα (blockchain) των περίπου επτά συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι πολύ χαμηλή, ειδικά σε σύγκριση με τα πιο κοινά δίκτυα πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αυτά τα δίκτυα είναι κεντρικές βάσεις δεδομένων ικανές για περισσότερες από εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Η τυπική απάντηση των Bitcoiner είναι πως αυτοί οι κριτικοί δεν έχουν ακούσει για τις λύσεις του 2ο Επιπέδου στο θέμα της κλιμάκωσης, όπως είναι το Lightning Network. Ενώ αυτό είναι αλήθεια και το 2ο Επίπεδο τελικά θα λύσει αυτό το πρόβλημα, δεν είναι μια αρκετά γρήγορη λύση σε περίπτωση που θα φτάσουμε γρηγορότερα σε hyperbitcoinization. Τελικά, αν όλες οι συναλλαγές στην βασική αλυσίδα είναι νέοι Lightning nodes, μόνο επτά νέοι κόμβοι μπορούν να λειτουργούν ανά δευτερόλεπτο, σωστά; Αλήθεια, οι κριτικοί και οι περισσότεροι Bitcoiners δεν βλέπουν την μεγαλύτερη εικόνα. Και οι δυο ομάδες χάνουν το δάσος για κάποια δέντρα. Ας το σκεφτούμε περισσότερο αυτό.
Ζούμε σ’ έναν κόσμο που το παραστατικό (fiat) χρήμα κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία. Κάθε χώρα πάνω στην Γη έχει το εθνικό της νόμισμα ή χρησιμοποιεί κάποιο νόμισμα που κόβεται (εκτυπώνεται) σε μια άλλη χώρα όπως είναι το ευρώ ή το Αμερικάνικο δολάριο. Αυτά τα νομίσματα έχουν το κοινό πως είναι πληθωριστικά, που σημαίνει πως υπάρχουν οι κεντρικές αρχές που έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν νέες μονάδες από αυτά. Όπως γνωρίζουν αυτοί που έχουν μελετήσει το bitcoin ή τα οικονομικά, η ονομαστική αξία αυτών των νομισμάτων συνεχώς αυξάνετε μέσα στον χρόνο. Το Bitcoin συχνά συγκρίνεται με τον χρυσό. Αλλά αυτή η αναλογία είναι λάθος. Το Bitcoin δεν είναι χρυσός. Το κόστος εξόρυξης του bitcoin έχει σχέση με την τιμή του bitcoin, αλλά ο ρυθμός έκδοσης των νέων bitcoin δεν έχει. Αυτός ο σταθερός ρυθμός έκδοσης είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο και υπάρχει μόνο στο bitcoin. Κανένα άλλο εμπόρευμα δεν συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Στον κόσμο του παραστατικού νομίσματος οι τιμές αυξάνονται με τον χρόνο, αλλά οι συναλλαγές είναι γρήγορες. Οι τιμές ήταν σχετικά σταθερές κατά την διάρκεια του κανόνα του χρυσού, αλλά η μεταφορά του χρυσού ήταν δαπανηρή. Το Bitcoin είναι φτηνό για να μεταφερθεί και απολύτως πεπερασμένο, που σημαίνει πως η ονομαστική αξία του bitcoin θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στον χρόνο.
Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα οι τιμές θα έπρεπε να φθίνουν. Ο μόνος λόγος που δεν συμβαίνει αυτό, είναι η εκτύπωση χρήματος ή «η νομισματική πολιτική» (monetary policy) όπως το λένε αυτοί που έχουν πρόσβαση στους εκτυπωτές. Στο Bitcoin τίποτα δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της απόλυτης σπανιότητας του χρήματος είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν από τους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει μόνο τις fiat οικονομίες. Απλά δεν μπορεί να χωρέσει το κεφάλι μας τις συνεχόμενα-φθίνουσες τιμές. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα ήταν μια τέτοια κοινωνία. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο είναι σημαντική μέτρηση για το παλιό σύστημα, όχι για το καινούργιο.
Η ταινία «Zeitgeist» πριν από μια δεκαετία περίπου, προσπαθεί να περιγράψει πως θα ήταν μια μελλοντική κοινωνία χωρίς χρήμα. Εξηγούσαν πόσο λανθασμένα είναι τα παλιά μας ιδρύματα, από τα θρησκευτικά ιδρύματα έως τα πολιτικά και τα ιδρύματα της δικαιοσύνης και, ίσως το πιο σημαντικό, το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων (fractional reserve banking system). Μετά κάπως αθώα πρότειναν πως αν ο κόσμος σταματούσε να χρησιμοποιεί χρήματα, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή ειρήνης και αφθονίας. Ωστόσο, αυτές οι ταινίες υπολείπονται της εξήγησης πως θα φτάσουμε ως εκεί. Παρέλειψαν πως δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις εθελοντικές αλληλεπιδράσεις και στις οικονομικές συναλλαγές, δεδομένου πως το χρήμα είναι έντιμο. Με ένα υγιές χρήμα, κοινωνία της ελεύθερης αγοράς είναι μια εθελοντική κοινωνία. Το μονοπάτι για την ουτοπία πόλεων της «Venus Project» που περιγράφετε σ’ αυτές τις ταινίες είναι το bitcoin.
Ο λαμπρός Καναδός επιχειρηματίας Jeff Booth έχει περιγράψει πολλές φορές το bitcoin ως «την γέφυρα για την άλλη πλευρά». Σχεδόν όλοι οι Bitcoiners συμφωνούν πως το σημερινό μας σύστημα είναι ελαττωματικό, και χρειαζόμαστε μια διέξοδο. Όμως τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γέφυρας; Αυτό είναι το βαθύτερο ερώτημα εδώ. Όταν το σκεφτείτε για καιρό και επιστάμενα, θα καταλάβετε πως ο κόσμος στην άλλη πλευρά της γέφυρας είναι η πραγματική λύση προς την ανάπτυξη. Με την εμπιστοσύνη στο βασικό επίπεδο της κοινωνίας, η ανάγκη για οικονομικές συναλλαγές θα φθίνουν, δεν θα αυξάνονται.
Κάθε αγαθό είναι μια υπηρεσία. Κάθε ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι μια συναλλαγή. Δεν αναζητούμε τα χρήματα· θέλουμε αυτά που νομίζουμε πως μπορούμε ν’ αγοράσουμε μ’ αυτά. Δεν θέλουμε τον καναπέ· θέλουμε την δυνατότητα να μπορούμε να κάτσουμε σ’ έναν καναπέ όποτε νιώθουμε την ανάγκη. Για να το πούμε διαφορετικά, θέλουμε πρόσβαση στην αφθονία που μας προσφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη. Το πληθωριστικό χρήμα είναι μια δύναμη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Απαιτεί υψηλότερες τιμές κι έτσι μικρότερη πρόσβαση στον πλούτο που προσφέρει η τεχνολογία. Δημιουργεί μια ομάδα προνομιούχων που γίνονται όλο και πιο πλούσιοι εις βάρος όλων των άλλων. Το αποπληθωριστικό χρήμα θα κάνει το αντίθετο. Θα δώσει σε όλους έναν λόγο να αποταμιεύουν αντί να υπέρ καταναλώνουν, δίνοντας έτσι την δυνατότητα, σε βάθος χρόνου, περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε ό,τι θέλουν λόγω των φθινουσών τιμών. Αν αναβάλετε τις δαπάνες σας, τα bitcoin σας θα μπορούν να σας αγοράσουν περισσότερα στο μέλλον. Με άλλα λόγια, λιγότερες συναλλαγές. Η ποιότητα έναντι της ποσότητας. Η αναγκαιότητα για συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο θα μειωθεί.
Σκεφτείτε τώρα πως αλληλεπιδράτε με την οικογένεια και τους φίλους. Σπάνια χρησιμοποιείτε χρήματα, σωστά; Θυμηθείτε, κάθε εθελοντική αλληλεπίδραση είναι μια συναλλαγή. Ανταλλάσσετε πληροφορίες και μοιραζόσαστε εμπειρίες με τους αγαπημένους σας όλη την ώρα, όλα χωρίς να ανταλλάσσετε ούτε ένα satoshi. Η κοινότητα του Bitcoin είναι κι αυτή έτσι. Όλοι είναι πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο και τον κόπο τους. Θα το παρατηρήσετε αυτό όταν περάσετε χρόνο με αυτούς που τους αποκαλούν τοξικούς μαξιμαλιστές του Bitcoin (toxic Bitcoin maximalists). Δεν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε χρήματα. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Έχω λάβει αμέτρητη βοήθεια από άλλους Bitcoiners σε μορφή διορθώσεων, μεταφράσεων, τέχνης, δημιουργία ιστοσελίδας και πολλά άλλα διαφορετικά πράγματα, όλα δωρεάν. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να ανταποδώσω με κάτι αξιόλογο. Όπως με την οικογένεια μου και με τους φίλους μου, υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν χρειαζόντουσαν χρήματα.
Έτσι κι αλλιώς, ο μοναδικός λόγος που χρειάζονται οι κοινωνίες μετρητά είναι για να διευκολύνουν τις συναλλαγές ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονται ή δεν εμπιστεύονται μεταξύ τους. Δυστυχώς, αυτό φαίνεται να το έχουν ξεχάσει όλοι στον fiat κόσμο. Όλοι οι Bitcoiners επωφελούνται από την επιτυχία και την συνεχιζόμενη αύξηση της αγοραστικής δύναμης του bitcoin. Έτσι, o κάθε Bitcoiner έχει κίνητρο να βοηθάει τον άλλον. Όταν θα έχει συμβεί hyperbitcoinization, όλοι θα γίνουν Bitcoiner. Όλοι θα έχουν αυτό το κίνητρο. Παραδόξως, η έκφραση «Don't trust, verify» («Μην εμπιστεύεστε, επαληθεύστε») κάπως απελευθέρωσε την δυνατότητα να εμπιστευόμαστε τους άλλους σε τέτοια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Το τρελό είναι πως είχαμε αυτήν την δυνατότητα εξ αρχής. Το Bitcoin είναι ένα ιδιωτικό κλειδί για την καρδιά μας, ώστε να μπορούμε να κυκλοφορούμε δημόσια φορώντας το. Η πραγματική λύση ανάπτυξης είναι η ειλικρίνεια (τιμιότητα). Όταν την έχουμε, ο καταμερισμός της εργασίας συμβαίνει αυτόματα.
Εκτελώντας το μαθηματικό πείραμα που ονομάζεται Bitcoin στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλη την ώρα, ξεκλειδώνουμε την αληθινή δύναμη της ανθρώπινης συνεργασίας. Η ανάγκη για μικρότερες συναλλαγές εξαφανίζεται καθώς η προτίμηση του χρόνου του καθενός μας μειώνεται και η ικανότητά μας ν’ αγαπήσουμε τον πλησίον μας αυξάνεται. Στο μέλλον δεν θα πληρώνουμε για τον καφέ μας. Θα τον παίρνουμε δωρεάν. Μόνο σημαντικές, απαραίτητες επενδύσεις που θα προσφέρουν αρκετό όφελος στην ανθρωπότητα θα αξίζει να γίνονται καθώς η απλή διατήρηση των bitcoinσας θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η καλύτερη στρατηγική. Η δυνατότητα να κάνετε μικροπληρωμές γρήγορα και φτηνά σε οποιονδήποτε στον κόσμο θα εξακολουθεί να υπάρχει λόγω της ανάπτυξης λύσεων στο 2ο Επίπεδο, αλλά οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να το χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Η κουλτούρα του Bitcoin είναι το αντίθετο της κουλτούρας του fiat. Έχουμε ένα λαμπρό πορτοκαλί μέλλον· όσο πιο γρήγορα το αγκαλιάσουμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε.
Related Posts
¡Un Evento Único en la Tierra del Bitcoin, Este Año con un Enfoque Especial en las Generaciones Soberanas!
Oct 25, 2024
Rudarska moč + filmski utrinki na sončni strani Alp
Oct 08, 2024
Hash Power + Cinematic Vibes on the Sunny Side of the Alps.
Sep 30, 2024