Јаје Феникса

Већ си чуо/ла да “биткоин решава овај проблем”. Испрва звучи као да је неки вић. Ноншалантни коментар који је нека будала изговорила, неко ко је најмање делом у заблуди. Засигурно биткоин не решава ово. Јел тако?

Јаје Феникса

Aутор: Џиџи | Датум: 05/08/22 | Преводилац: Силвана Станимировић | Suri Translations | линк: The Egg of the Phoenix

Увод

Већ си чуо/ла да “биткоин решава овај проблем”.

Испрва звучи као да је неки вић. Ноншалантни коментар који је нека будала изговорила, неко ко је најмање делом у заблуди. Засигурно биткоин не решава ово. Јел тако?

Многи идиоми су такви: на граници са апсурдним, нечувеним, који се не могу озбиљно схватити. “Исус је умро за наше грехе.” „Живи и пусти друге да живе.” „Поправи систем новца и побољшаћеш свет.”

Све су то глупости. Људи који кажу да су ово неозбиљне ствари, али да ли заиста и јесу? Засигурно нису истините у буквалном смислу, зар не?

С тога, не узимаш их превише озбиљно. Не размишљаш двапут о томе. Чак се не бави могућим значењима или зашто су можда тачна.

Међутим, истина нађе начин да се пришуња. А онда, једног дана изненада, схватиш: биткоин решава овај проблем. Заиста, истински, и једном за свагда.

Тиранија

Тиранија. Отвори нам се прикрада. Ако не будемо пажљиви, биће свеприсутна, глобална, и апсолутна. Наш капацитет да се препустимо моћи и изазовемо уништење готово је бескрајан; наша мудрост укључује све осим да спречимо. Иако је крај одувек био близу, заиста верујем да је овај пут другачије, макар само мало. Наши преци нису имали технологију да заувек истребе или поробе целог човечанства. Или како би Роберт Опенхајмер рекао: „Постао сам смрт, уништитељ света.“

Поврх тога, направљена је Орвелова имагинарна чизма, и у неким деловима света, већ гази по људима. Кина је очигледан пример: социјални кредитни бодови, потпуни надзор, ауторитативна владавина. Међутим, ни такозвани „слободни свет” није имун. Оно што се тренутно дешава у Канади је само мали приказ онога што се може десити сваком у заосталом систему заоставштине било када и било где на Земљи. Учланио/ла си се у погрешну фејсбук групу?

Следи ти посета полиције. Лајковао/ла си погрешан твит? Оде твој банковни рачун, оде твоје осигурање, оде твоје кредитно стање. А са тим, оде и твоја могућност учешћа у друштву. Послао/ла си новац мирном протесту? Честитам, више ниси грађанин. Сада си терориста.

0:00
/

Ово је свет у ком већ живимо, а опет већина људи је превише окупирана тривијалношћу, превише заслепљена политиком, и превише ушушкана да би их било брига.

Волео бих да ти кажем да “биткоин решава овај проблем” магично, сам по себи. Није тако. Све зависи од тебе.

Све је на теби

Не постоји магично решење. Да, биткоин је магични дигитални новац, али не ради магично сам по себи. Ти си тај који мора да учествује. Ти си тај који мора да саламури. Ти си тај који га мора користити. Ти си тај који мора да устане, одради посао, користи алате, и брани себе од оних који желе контролу, да те скину са платформе (орг. deplatform), и опљачкају те.

Можеш се бранити од тирања, овде и сада. Али мораш да уложиш труд и рад, и то мораш учинити сам/а. Ја не могу да одрадим све за тебе, и сасвим очигледно, не могу те убедити да је заиста потребно да то и урадиш. Можеш само убедити себе.

Само ти могу показати врата. Ти си тај/та који/а мора проћи кроз њих.

Морфеј

Ово је тачно за многе ствари, али је посебно тачно за биткоин. Биткоин који имају други људи није твој. Биткоин који други верификују није твој биткоин. Мораш да преузмеш власништво. Мораш да преузмеш  одговорност. Мораш се сјединити са мрежом. Мора да ти буде стало; мораш одлучити; мораш да верујеш. Мораш да формираш своје мишљење о томе шта је биткоин и шта би могао бити у будућности. Мораш бити укључења.

Не постоје пречице.

Сазнање учешћем

Не постоји лак начин на који се неком све ово горе може објаснити. Мораш да искусиш то, истински, И да заиста ризикујеш. Мораш да прођеш кроз процес отварања новчаника, држања својих кључева, прављења резервних копија, да враћаш те резервне копије итд.

Мораш да разумеш неке нијансе тога шта је биткоин и како функционише, не само да разумеш шта поседујеш, него да разумеш и моћ биткоина који има над тобом.

Мораш да разумеш изван интелектуалног. Мораш да учествујеш. Мораш да осетиш шта то значи.

Тада, и само тада, почећеш да разумеш зашто и како биткоин “решава овај проблем”. Верујем да ова спознаја не може доћи без искуства. Апсолутно знање да је биткоин твој и само твој, дубоко разумевање да ти нико не може одузети оно што је твоје, мора да се искуши да би се разумело.

Једном када пређеш границу својом нето вредношћу у својој глави – схватања да се твоје богатство директно налази у овим речима – онда ћеш коначно почети да разумеш обим и дубину свега овога.

А са тим, трансформисаћеш се. А са тобом, и свет.

Из хаоса настаде ред

Нема сумње да нам предстоје тешка времена. А опет, имам наде. У сред свог тог хаоса, лако је заборавити да још увек има наде, и љубави, и лепоте, и доброг. Лако је заборавити да је потребан хаос да би из њега произашао ред.

Не заборави да је истина на нашој страни, и љубав и одговорност. Мислим на све ове речи буквално, онолико колико и када кажем да „биткоин решава ове проблеме” када одговарам на многе проблеме овог света.

Истина: Биткоин је најчистији артефект који смо икада имали. Не може те слагати. Његови извештаји су необориви, поготово ако одеш што више у прошлост.

• Љубав: Биткоин се бира. Никада те неће приморати да га користиш. Све интеракције су у потпуности на волонтерској бази. Ниси приморан/а. Отворен је, транспарентан и свакако је добродошао да га користи. Увек.

• Одговорност: Биткоин теби предаје одговорност, појединцу. Али је такође и сам по себи одговоран: нема отпада, нема непотребних делова, нема цурења. Затворена петља од 21 милиона, никада више од тога. Нема неодговорне финансијске помоћи. Нема давања добро повезанима. Нема фаворита, ни за кога, никад. Сви су једнаки у очима биткоина.

Већ смо прошли фазу подсмеха. Од почетка је било јасно да ако биткоин довољно нарасте да ће се време мира завршити, и да ће моћници покушати да га смрскају попут иритантног комарца који мисле да је. Међутим, оно што не разуме је да је биткоин другачија врста организма. А ви, драги биткоинери, сте кључан део тога. Наоружајте се; како знањем, тако и алатима који омогућавају слободу.

Пре него што се било шта започне, потребно је свесно се припремити.

Цицерон, Де Оффициис (44 П.Н.Е.), И. 21

Како даље

Биткоин је алат који даје појединцу моћ када се исправно користи. Правилна употреба укључује едукацију, разумевање, бригу и учешће. Ако читаш ово, вероватно већ довољно расолаш. Едукуј се, и ако можеш, едукуј друге.

Опет: не постоје лака решења. Не могу да препоручим само један чланак, једну књигу, или један водич у 5 корака који одговара свима. Мора да ти буде довољно стало да сам пронађеш шта одговара теби, твојим пријатељима, твојој породици, твојим вољенима, твојој заједници итд. Имајући то у виду, често препоручујем следеће ресурсе:

bitcoin-intro.com

bitcoiner.guide

bitcoin-resources.com (4)

Уколико је изашао из система банака, bankaccountfrozen.com може бити за тебе. Обавезно прочитај упозорење.

Не веруј слепо никоме, па ни мени. Унапреди своје вештине и разумевање на своју руку. Размишљај за себе. Доноси одлуке у складу са тим.

Одел

Нека се слобода дигне као феникс из пепела.

Нека је срећа са свима вама.

Биће нам потребна.

1. Ово је добро,што се мене тиче. Све ово је преозбиљно да би се схватило преозбиљно.

2. Барем онолико колико ми знамо.

3. https://archive.is/coBob

4. Реплика bitcoin-resources.com главној ја управљам

Да ли ти је било корисно?

Узврати вредност

Лиценца: Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 4.0 Međunarodna (CC BY-SA 4.0)