Συγγραφέας: Der Gigi | Αρχική ημερομηνία: 21/03/23 | Μετάφραση: Nina.hodl | Citadel21
Κάποιο ανερχόμενο αστέρι είπε κάποτε πως «το Bitcoin δεν είναι μόνο memes». Διαφωνώ. Είναι ολόκληρο memes, σε όλη του τη διαδρομή. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.
Τι είναι meme;
ΣτΜ: meme(s) στα ελληνικά λέγονται μιμίδια και σύμφωνα με το λεξικό «Πρόκειται για πολιτισμικό στοιχείο που μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη μίμηση και όχι μέσω των γονιδίων». Σ’ αυτό το κείμενο θα κρατήσουμε την αγγλική λέξη meme(s).
Πριν μπούμε στα ζιζάνια του θέματος, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις λέξεις με τις οποίες έχουμε να κάνουμε. Σύμφωνα με το American Heritage Dictionary of the English Language, ένα meme είναι «μια μονάδα πολιτιστικής πληροφορίας, όπως μια πολιτιστική πρακτική ή ιδέα, που μεταδίδεται προφορικά ή με επαναλαμβανόμενη πράξη από ένα μυαλό σε ένα άλλο».
Ο όρος επινοήθηκε από τον Richard Dawkins το 1976 στο βιβλίο του και αποτελεί μια νύξη προς τη λέξη «γονίδιο», τη μονάδα βιολογικής πληροφορίας που μεταδίδεται σεξουαλικά από τον έναν οργανισμό στον άλλο.
Ο Dawkins συνειδητοποίησε ότι η πολιτισμική πληροφορία είναι παρόμοια στη φύση με τη βιολογική πληροφορία, εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται με τον ίδιο τρόπο, αν και σε υψηλότερο αφαιρετικό επίπεδο. Όπως και με τη βιολογική πληροφορία, η απόλυτη δοκιμασία για την πολιτισμική πληροφορία είναι η επιβίωση, και όπως και η βιολογική πληροφορία, πρέπει να είναι κατάλληλη για το περιβάλλον προκειμένου να διαδίδεται και να διατηρείται ζωντανή.
Ορισμένες ιδέες απλώς δεν λειτουργούν αν δεν είναι στη θέση τους ή αν δεν είναι ώριμη η στιγμή γι' αυτές. Θα πεθάνουν γρήγορα, όπως το παροιμιώδες ψάρι έξω από το νερό. Άλλα memes μπορεί να λειτουργήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεθωριάζοντας αργά λόγω σταδιακών αλλαγών του περιβάλλοντος ή καταρρέοντας ξαφνικά λόγω των καταστροφικών βρόγχων ανατροφοδότησης που προκαλούν. Όπως και τα γονίδια, μακροπρόθεσμα, τα memes διαδίδονται μόνο αν ωφελούν τον οργανισμό-περιβάλλον.
«Στην επιστήμη της οικολογίας μαθαίνει κανείς ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένας οργανισμός σε ένα περιβάλλον, αλλά είναι ένας οργανισμός-περιβάλλον. Δηλαδή, ένα ενοποιημένο πεδίο συμπεριφοράς. Αν περιγράψεις προσεκτικά τη συμπεριφορά οποιουδήποτε οργανισμού, δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς να περιγράψεις ταυτόχρονα τη συμπεριφορά του περιβάλλοντος... [...] Ο οργανισμός δεν είναι η μαριονέτα του περιβάλλοντος, που σπρώχνεται από αυτό. Ούτε, από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον είναι η μαριονέτα του οργανισμού, η οποία ωθείται από τον οργανισμό. Η σχέση μεταξύ τους είναι, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη του John Dewey, συναλλακτική».
— Alan Watts
Τι σχέση έχει αυτό με το Bitcoin; Λοιπόν, θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς δημιουργείται το δίκτυο του Bitcoin, και μόλις το κάνετε αυτό, θα συνειδητοποιήσετε ότι το Bitcoin δεν διαφέρει πολύ από τα memes και τα γονίδια που συζητήθηκαν παραπάνω. Το Bitcoin είναι ένας ενσαρκωμένος κώδικας στον υπολογιστή, ένας ψηφιακός οργανισμός που πληρώνει την ανθρωπότητα για να τον κρατήσει ζωντανό, όπως το έθεσε τόσο εύστοχα ο Ralph Merkle. Το σωρευτικό έργο που ενσωματώνεται στη χρονοαλυσίδα (timechain) του Bitcoin είναι αυτό που κάνει το Bitcoin πραγματικό και αυτό που το διαφοροποιεί από τις συνηθισμένες πληροφορίες. Και από τα συνηθισμένα προγράμματα υπολογιστών, εδώ που τα λέμε. Ακριβώς όπως υπάρχει διαφορά μεταξύ εσάς και μιας εκτύπωσης του DNA σας, υπάρχει διαφορά μεταξύ του κώδικα του Bitcoin - των memes που υλοποιεί - και της πραγματικής ενσάρκωσης του Bitcoin.
Το δίκτυο του Bitcoin εγκαθίσταται και επικυρώνεται κάθε 10 λεπτά, block προς block, σαν ρολόι. Αυτά τα block είναι η μονάδα της πληροφορίας που μεταδίδεται, και ναι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα memes, αυτή η πληροφορία είναι πολιτισμική πληροφορία. Το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται ηλεκτρονικά δεν έχει σημασία· εξακολουθούν να ενσωματώνουν τον πυρήνα της κουλτούρας του Bitcoin, την ψυχή του δικτύου. Και ακριβώς όπως τα memes, αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται με επαναλαμβανόμενες ενέργειες από τον έναν κόμβο στον άλλο. Και πριν από αυτό, από το ένα μυαλό στο άλλο.
In the ecological sense, we all transact with Bitcoin, and it transacts with us. If you've heard of Bitcoin, if you are aware of the "21 million" meme, Bitcoin transacted with you. Way before you made your first bitcoin transaction.
Με την έννοια του περιβάλλοντος, όλοι μας συναλλασσόμαστε με το Bitcoin και αυτό με εμάς. Αν έχετε ακούσει για το Bitcoin, αν γνωρίζετε το meme «21 εκατομμύρια», το Bitcoin συναλλάσσεται μαζί σας. Πολύ πριν κάνετε την πρώτη σας συναλλαγή με Bitcoin.
Τα Memes και το Περιβάλλον τους
Κατά βάθος, το Bitcoin είναι οι άνθρωποι. Ναι, είναι λογισμικό, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τρέξουν το λογισμικό και, κυρίως, να αποφασίσουν οι ίδιοι τι είναι το Bitcoin. Δεν υπάρχει καμία αρχή όταν πρόκειται για το Bitcoin. Έτσι, ο καθένας πρέπει να καταλάβει τι είναι το Bitcoin ανεξάρτητα, και από την συναίνεση που προκύπτει λόγω της επικάλυψης των διαφορετικών απόψεων. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, διότι δεν αφορά μόνο το τι είναι το Bitcoin επί του παρόντος, αλλά και το τι θα μπορούσε να είναι το Bitcoin. Τι θα έπρεπε να είναι το Bitcoin. Αυτό ήταν το ζητούμενο στον The Blocksize War (Ο Πόλεμος για το Μέγεθος των Block). Μια μάχη για την ψυχή του Bitcoin. Μια διάσταση απόψεων σχετικά με το μέλλον και τον τελικό σκοπό του Bitcoin. Μια διαφορά στο μιμητικό υλικό, που τελικά οδήγησε σε ένα διαχωρισμό του πρωτοκόλλου, ο οποίος οδήγησε σε ένα διαχωρισμό του δικτύου και σε ένα διαχωρισμό της κουλτούρας.
Αλλά ακόμη και χωρίς διαχωρισμό, ακόμη και όταν υπάρχει συναίνεση, το ερώτημα σχετικά με το «τι είναι το Bitcoin» δεν είναι ξεκάθαρο.
Για εσάς, το Lightning Network μπορεί να μην είναι σημαντικό και είστε ελεύθεροι να τρέξετε μια προ-SegWit έκδοση του Bitcoin. Για κάποιον άλλον, τα dickbutts (μαλακίες) και οι πορδές στην αλυσίδα των μπλοκ μπορεί να μην είναι σημαντικά, και μπορεί να αποφασίσει να τρέξει μια προ-Taproot έκδοση του Bitcoin (ή να τρέξει μια έκδοση που δεν σέβεται τα ordinals). Το Bitcoin είναι συμβατό προς τα πίσω, και οι αναβαθμίσεις είναι προαιρετικές ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καμία αρχή που να υπαγορεύει τα πράγματα.
Έτσι λειτουργεί το bitcoin, και έτσι θα λειτουργεί πάντα, και γι' αυτό τα memes είναι σημαντικά και γι' αυτό στην πραγματικότητα είναι memes σε όλη του τη διαδρομή.
Πρέπει να επιλέξετε οικειοθελώς να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin. Πρέπει πρώτα να πειστείτε για την ιδέα, την ιδέα της αποδοχής sats, της εγκατάλειψης του fiat και της απόκτησης corn (άλλο ένα meme για το bitcoin). Μόνο αφού πεισθείς ότι το ηλεκτρονικό χρήμα με σταθερό απόθεμα μπορεί να είναι χρήσιμο, θα αρχίσεις να το αποδέχεσαι ή να αποταμιεύεις σε αυτό.
Το meme «21 εκατομμύρια» έρχεται πρώτο, και αφού ο εγκέφαλός μας έχει μολυνθεί επαρκώς από την ιδέα, θα τρέξουμε το λογισμικό που φέρνει στην ύπαρξη τα 21 εκατομμύρια.
Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι - οι περισσότεροι, πιστεύω - έρχονται στο bitcoin από έναν έμμεσο δρόμο. Νομίζουν ότι είναι ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο, κάτι που υπάρχει για να βγάλουν περισσότερα δολάρια, δηλαδή για να βγάλουν περισσότερα fiat (παραστατικά χρήματα). Ή το ανακαλύπτουν μέσω διαδικτυακού τζόγου ή άλλων τρόπων, και έτσι τους έρχονται τα πρώτα sats. Αλλά ακόμα και όταν φτάνουν στο bitcoin από έναν κυκλικό δρόμο, ακόμα και όταν το bitcoin φτάνει στο κατώφλι σας χωρίς να καταλαβαίνετε με τι έχετε να κάνετε, θα πρέπει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το bitcoin με αυτοδιαχείριση, αλλιώς δεν θα τα καταφέρετε.
Η λειτουργία του Bitcoin με αυτό-κυριαρχικό τρόπο (αυτοδιαχείριση) συνεπάγεται την απορρόφηση των memes του Bitcoin. Για παράδειγμα, θα πρέπει να απορροφήσετε και να συμφωνήσετε με το «21 εκατομμύρια», αλλιώς αυτό που έχετε στα χέρια σας δεν είναι Bitcoin, αλλά ένα shitcoin. Το να τρέχετε το Bitcoin σημαίνει να συμπεριφέρεστε Bitcoin, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει να κρατάτε τα δικά σας κλειδιά, να τρέχετε τον δικό σας κόμβο και να συμφωνείτε με τις βασικές παραμέτρους συναίνεσης που κάνουν το Bitcoin να είναι Bitcoin.
Με την πάροδο του χρόνου, θα λάβει χώρα μια οριζόντια μεταφορά meme. Το Bitcoin θα μεταδοθεί σε εσάς. Όχι μόνο θα εκτεθείτε στις ιδέες που είναι ενσωματωμένες στο Bitcoin· όχι, θα γίνετε μέρος όλων αυτών, ζώντας το meme κρατώντας το corn, καθημερινά, από block σε block.
Ή δεν θα το κάνετε. Εάν διαφωνείτε με τις ιδέες που ενσωματώνονται στις παραμέτρους συναίνεσης του Bitcoin, έχετε δύο επιλογές: να διακλαδωθείτε ή να υποφέρετε από το σύνδρομο Bitcoin Derangement Syndrome (Σύνδρομο Διαταραχής Bitcoin). Θα μπορούσατε επίσης, φυσικά, να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον και να ζήσετε σε συμβίωση μαζί του, δηλαδή να συμβιβαστείτε με το μιμητικό υλικό που ενσωματώνεται στο Bitcoin - να το αποδεχτείτε και σιγά σιγά να συμφωνήσετε μαζί του.
Χρησιμοποιώντας τον οικολογικό φακό που σκιαγραφήθηκε προηγουμένως, το Bitcoin και οι bitcoiners αποτελούν τον οργανισμό-περιβάλλον, επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον στα διαστήματα των 10 λεπτών. Το δύσκολο είναι πως το Bitcoin είναι και οργανισμός και περιβάλλον, όπως και εμείς. Το meme του Bitcoin ζει στον εγκέφαλό μας και η ιδέα μας για το τι είναι το Bitcoin - και τι θα έπρεπε να είναι - αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η οικονομική προέκτασή μας - τα sats μας - ζουν στο περιβάλλον που είναι το Bitcoin, ένα περιβάλλον που εμείς δημιουργούμε, ατομικά και συλλογικά.
Διαμορφώνουμε τα εργαλεία μας και τα εργαλεία μας, μας διαμορφώνουν. Και χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μας, το οποίο, φυσικά, διαμορφώνει και εμάς. Ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας διαμόρφωσης, και τι άλλο είναι ο πολιτισμός παρά ένα πλήθος από memes;
Στο Bitcoin, έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα ισχυρογνώμων εργαλείο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με εμάς. Ένα εργαλείο που δημιουργεί ένα περιβάλλον που είναι γελοία δύσκολο να αλλάξει. Θα έφτανα μάλιστα στο σημείο να πω ότι ορισμένες πτυχές αυτού του παράξενου βρόχου meme-εργαλείου-οργανισμού-περιβάλλοντος είναι αδύνατο να αλλάξουν, καθώς θα κατέστρεφαν την ταυτότητα του Bitcoin και των Bitcoiners.
Για μένα, το Bitcoin θα ορίζεται πάντα από τον εικοστονεϊσμό, ακόμη και αν είμαι ο τελευταίος που πιστεύει αυτό το meme. Θα προτιμούσα να πεθάνω στο λόφο των 21 εκατομμυρίων -μόνος και στη φτώχεια, με τον κόμβο στο χέρι και δώδεκα λέξεις στο κεφάλι μου- παρά να συμφωνήσω να αυξηθεί η προσφορά του Bitcoin κατά 1%. (Mandibles.)
Υπάρχουν εκείνοι που αποδέχονται αυτό το αμετάβλητο περιβάλλον και εκείνοι που το απορρίπτουν, γεγονός που, όπως είναι φυσικό, οδηγεί σε διάσπαση της κουλτούρας.
Διάσπαση Κουλτούρας
Ζούμε αναμφίβολα ένα είδος Πολιτιστικού Πολέμου. Αριστερά εναντίον Δεξιάς, Κόκκινο εναντίον Μπλε, Βασισμένο εναντίον Ξύπνιου, Μπλε Πουλί εναντίον Μωβ Πουλί, και τριχωτά πλάσματα εναντίον φυσιολογικών ανθρώπων. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις γραμμές ρήξης που είναι η βασική αιτία αυτού του πολέμου. Κάποιοι πιστεύουν ότι καταλήγει στον ατομικισμό εναντίον του κολεκτιβισμού. Άλλοι το βλέπουν ως καπιταλισμό εναντίον μαρξισμού, αυτορρυθμιζόμενη τάξη εναντίον κεντρικού σχεδιασμού. Άλλοι εικάζουν ότι αυτό το χάος σχετίζεται με τη μείωση της θρησκευτικής πίστης, αποτέλεσμα της Νιτσεϊκής δολοφονίας του Θεού.
Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να είναι βάσιμοι ή εν μέρει βάσιμοι, αλλά για μένα, ως bitcoiner - ως κάποιος που έχει θαυμάσει τα γραφήματα του «WTF συνέβη το 1971» πολλές φορές - είναι δύσκολο να υποδείξω οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανάδυση του fiat χρήματος ως τον κύριο υποκείμενο λόγο για το χάος που ζούμε. Για μένα, μου φαίνεται προφανές ότι αυτοί οι τρελοί καιροί είναι αποτέλεσμα του fiat νομισματικού συστήματος και των οικονομικών καθώς και των μιμητικών συνεπειών που αυτό επιφέρει. Πρόκειται για ένα σύστημα που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα, ένα τεχνητό και άκρως πολιτικό περιβάλλον που, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, αποτελεί το οικονομικό σύστημα λειτουργίας του κόσμου μας. Για μένα, η διαχωριστική γραμμή της κοινωνίας συνοψίζεται καλύτερα ως «Bitcoin vs. Fiat».
Βρισκόμαστε τώρα 50 χρόνια στην εφαρμογή της ιδέας του fiat χρήματος. Το meme ότι η φύση του βασικού χρήματος δεν έχει σημασία, η πεισματική πεποίθηση ότι «το χρωστάμε στον εαυτό μας». Φαίνεται να πιστεύουμε ότι το συλλογικό μας μέλλον είναι ένα μαγικό χρυσό δοχείο - φαινομενικά χωρίς πάτο - από το οποίο μπορούμε να δανειζόμαστε ξανά και ξανά και ξανά.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια του μεγάλου fiat πειράματος. Για άλλη μια φορά, οι αλαζόνες βασιλιάδες αυτού του κόσμου αποφάσισαν να το παίξουν θεοί και να ανακατευτούν με δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από αυτούς, μεγαλύτερες από εμάς. Για άλλη μια φορά, ανακαλύπτουμε ότι η εκτύπωση χρήματος δεν παράγει καμία πραγματική αξία. Για άλλη μια φορά, η κοινωνία θα μεταμορφωθεί ή θα καταρρεύσει εντελώς, όπως συνέβη στην Αίγυπτο, στη Ρώμη και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς πριν από τον δικό μας. Και, για άλλη μια φορά, η φύση θα επιβεβαιώσει τον εαυτό της, σπέρνοντας τον όλεθρο και σκοτώνοντας οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με αυτήν. Είτε πρόκειται για ιδέες είτε για κάτι άλλο.
«Όταν λοιπόν τα χρήματα είχαν αποτύχει στη γη της Αιγύπτου και στη γη της Χαναάν, όλοι οι Αιγύπτιοι ήρθαν στον Ιωσήφ και είπαν: Δώσε μας ψωμί, αλλιώς γιατί να πεθάνουμε μπροστά σου; Διότι τα χρήματα απέτυχαν».
- Γένεση 47:15
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το πείραμα με τα fiat δεν είναι τοπικά περιορισμένο. Δεν είναι το χρήμα μιας μεμονωμένης χώρας που αποτυγχάνει, αλλά το ίδιο το meme του παραστατικού χρήματος.
Τύπωμα Χρήματος vs. Διόρθωση του Χρήματος
Η συνειδητοποίηση της σημασίας του χρήματος, καθώς και των ηθικών και πολιτιστικών επιπτώσεων της φύσης του χρήματος - και της ηθικής της παραγωγής του χρήματος - άλλαξε ανεπανόρθωτα την κοσμοθεωρία μου. Μόλις συνειδητοποίησα ότι το τύπωμα χρήματος είναι απλώς αναδιανομή πλούτου και ότι η κεντρικά σχεδιασμένη αναδιανομή πλούτου είναι ένα αδύνατο εγχείρημα - όχι μόνο υπολογιστικά, αλλά και ηθικά - μου ήρθε στο μυαλό ότι η κατάσχεση μέσω του πληθωρισμού και οι άλλες μορφές ακούσιας αναδιανομής δεν είναι τίποτε άλλο από κλοπή με έμμεσο τρόπο. Το fiat σύστημα είναι ένα σύστημα δουλείας, και όχι, αυτό δεν είναι υπερβολή.
Να όμως και τα καλά νέα: Το Bitcoin το διορθώνει αυτό.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη ηθική ενσωματωμένη στο Bitcoin, και αυτή η ηθική είναι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των memes που βλέπουμε να αναδύονται και να διαδίδονται. Αν έπρεπε να το συνοψίσω σε μια φράση, αυτή θα ήταν η εξής: «Δεν θα κλέψεις». Αν έπρεπε να την συνοψίσω σε έναν αριθμό, αυτός θα ήταν, φυσικά, 21 εκατομμύρια.
Το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του Bitcoin είναι αναμφίβολα πολιτικό, όπως μας λέει το «η καγκελάριος στα πρόθυρα του δεύτερου πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες» και διάφορα σχόλια του Satoshi. Για παράδειγμα, ενώ ο Satoshi συμφώνησε με τη δήλωση ότι «δεν θα βρείτε λύση των πολιτικών προβλημάτων στην κρυπτογραφία», ανέφερε επίσης ότι «μπορούμε να κερδίσουμε μια σημαντική μάχη στην κούρσα των εξοπλισμών και να κερδίσουμε ένα νέο έδαφος ελευθερίας». Προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη δήλωση: ένα έδαφος (περιβάλλον) ελευθερίας (αντίθετο της δουλείας).
Θα έλεγα ότι το «να κερδίσετε μια μεγάλη μάχη» είναι ευφημισμός, και θα έλεγα επίσης ότι ο αρχικός ισχυρισμός είναι λανθασμένος, αλλά θα επανέλθω σε αυτό.
Ωστόσο, ακόμη και χωρίς αυτά τα σχόλια, ακόμη και αν το μήνυμα που ενσωματώνεται στο Genesis block ήταν «ooga chaka ooga ooga ooga chaka», το bitcoin θα εξακολουθούσε να είναι πολιτικό. Ναι, το σύστημα που προκύπτει είναι απολιτικό, όπως απολιτική είναι και η ανατολή του ήλιου, αλλά η πράξη της δημιουργίας του bitcoin είναι μια πολιτική πράξη. Είναι μια δήλωση, μια εκδήλωση συγκεκριμένων ιδεών, ποιοτικών memes.
Αντιπαραβάλλετε την ηθική που ενσωματώνεται στο Bitcoin (σταθερό απόθεμα, καμία αναγκαστική αναδιανομή, κανένα δωρεάν γεύμα, καμία διάσωση) με την ηθική του fiat χρήματος (ατελείωτο απόθεμα, κεντρικά σχεδιασμένη αναδιανομή, διασώσεις για φίλους, τα πάντα είναι επινοημένα) - ή, ακόμα πιο δραστικά, την «ηθική» των shitcoins, η οποία είναι απλώς το εικονικό χρήμα σε στεροειδή (ο καθένας μπορεί να τυπώσει τα δικά του χρήματα, τίποτα δεν έχει σημασία, τα rug-pulls (εξαπάτηση) είναι αστεία και τα dickbutts είναι βασικά η Μόνα Λίζα).
Είναι έκπληξη το γεγονός ότι η κουλτούρα γύρω από αυτά τα φαινόμενα είναι τόσο διαφορετική; Ή μήπως το «δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι» είναι απλώς ένα επακόλουθο του meme που είναι το fiat χρήμα; Είναι η πολιτισμική διαφορά μεταξύ των bitcoiners και των shitcoinersφυσικό αποτέλεσμα των memesπου ενσωματώνονται και προκαλούνται από τους διαφορετικούς οργανισμούς-περιβάλλοντα;
Μεταφρασμένο σε απλή γλώσσα, το meme του fiat χρήματος - η ιδέα ότι μπορούμε και πρέπει να δημιουργούμε χρήμα από το πουθενά - σημαίνει απλώς ότι «ξέρω καλύτερα από την αγορά πώς να κατανέμω το χρήμα», που σημαίνει ότι ξέρω καλύτερα από όλους τους άλλους τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι πολύτιμο και τι όχι, τι είναι απαραίτητο και τι περιττό.
Το ερώτημα στο οποίο απαντά το σύστημα fiatείναι το εξής: ποιος επιτρέπεται να παραχαράξει νόμισμα και πόσο; Περαιτέρω, ποιος επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στο χρήμα και ποιος όχι; Η απάντηση είναι πολιτική και επιβάλλεται με τη βία.
Το σύστημα του Bitcoin απαντά στα ίδια ερωτήματα και οι απαντήσεις είναι τόσο απλές όσο και ηθικές: κανείς δεν επιτρέπεται να παραχαράξει χρήματα και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές ιδέες, δύο πολύ διαφορετικά memes. Το ένα εφαρμόζεται στο fiat σύστημα, το άλλο στο σύστημα του Bitcoin. Το ένα ξηλώνεται από τις ραφές· το άλλο προχωράει, αυξάνεται οικονομικά, υπολογιστικά και σε memes - κάθε 10 λεπτά.
Bitcoin vs. Χρυσό
Όταν πρόκειται για τον εντοπισμό της βαθύτερης αιτίας πολλών από τα δεινά μας, οι υποστηρικτές του χρυσού είχαν τη σωστή ιδέα (ως επί το πλείστον). Αλλά δεν είχαν τρόπο να εφαρμόσουν τις ιδέες τους με έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, έναν τρόπο που να λειτουργεί στον δικτυωμένο κόσμο του 21ου αιώνα. Το meme του «υγιούς χρήματος» είναι το σωστό meme, αλλά χωρίς έναν τρόπο να ενεργήσει το εν λόγω meme αποτελεσματικά, το meme δεν έχει τρόπο να εξαπλωθεί σε όλο τον πληθυσμό.
Εδώ είναι η συμφωνία, αγαπητοί υποστηρικτές του χρυσού: Δεν θα επιστρέψουμε στον κανόνα χρυσού. Ο χρυσός απέτυχε στο παρελθόν και θα αποτύχει ξανά στο μέλλον. Η χρησιμότητα του meme του «κανόνα χρυσού» έχει τελειώσει. Το απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος του θα βρεθεί μόνο στη γλωσσολογία.
Ρωτάτε «γιατί;». Λοιπόν, για αρχή, το φυσικό σώμα του χρυσού απαγορεύει την τηλεμεταφορά (teleportation), δηλαδή την ηλεκτρονική μετάδοση του χρυσού. Απαγορεύει την αορατότητα (invisibility), δηλαδή την εύλογη άρνηση της κατοχής. Το Bitcoin μπορεί να τηλεμεταφερθεί άμεσα και να κρυφτεί τέλεια. Μπορεί να κρατηθεί στο κεφάλι σας, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν όντως έχετε στην κατοχή σας bitcoin ή όχι. Ο χρυσός θα είναι πάντα συγκεντρωμένος σε θησαυροφυλάκια για υλικοτεχνικούς και μόνο λόγους. Το Bitcoin δεν χρειάζεται να είναι. Ο χρυσός θα αυξάνεται πάντα με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, καθώς μια άγνωστη ποσότητα εξακολουθεί να βρίσκεται υπόγεια (και έξω στο διάστημα). Η ποσότητα πάνω από το έδαφος είναι επίσης άγνωστη, καθώς το παγκόσμιο απόθεμα χρυσού δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα.
Σε αντίθεση με το bitcoin: απολύτως σπάνιο και απόλυτα ελέγξιμο. Κάθε 10 λεπτά, το συνολικό απόθεμα του bitcoin ελέγχεται. Κάθε 10 λεπτά, ελέγχεται το πρόγραμμα έκδοσής του. Κάθε 10 λεπτά, δισεκατομμύρια sats διακανονίζονται, οριστικά και ηλεκτρονικά, δηλαδή με την ταχύτητα του φωτός. Πραγματικός, φυσικός διακανονισμός. Παγκόσμιος και άμεσος, χωρίς μεγάλο κόστος ή διενέξεις. Κάθε 10 λεπτά.
Το meme του χρυσού θα εξαπλωθεί ακόμα για λίγο καιρό, και αυτό δεν πειράζει. Οι άνθρωποι νοσταλγούν, ειδικά αν έχουν βολευτεί. Όπως συμβαίνει με τις επιστημονικές επαναστάσεις, έτσι και η νομισματική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα εξαπλωθεί μάλλον αργά: μία κηδεία τη φορά.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι το Bitcoin έχει τη δύναμη να κερδίσει τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων πολύ γρήγορα, αν τα εν λόγω μυαλά είναι αρκετά ανοιχτά ή πολιτισμικά ευθυγραμμισμένα ή αν η αλλαγή στο περιβάλλον τους είναι αρκετά δραστική.
Πολιτική vs. Πολιτισμό
Ας επιστρέψουμε στον ισχυρισμό ότι «δεν θα βρείτε λύση των πολιτικών προβλημάτων στην κρυπτογραφία». Ανέφερα προηγουμένως ότι διαφωνώ, και να γιατί. Η πολιτική είναι επακόλουθο της κουλτούρας, και η κρυπτογραφία γενικά (και το Bitcoin ειδικότερα) αλλάζει την κουλτούρα.
Αυτό θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε, εκτός από τον πιο τυφλό παρατηρητή του χώρου του Bitcoin. Η κουλτούρα γύρω από το Bitcoin είναι βαθιά ριζωμένη στην ευθύνη και την αυτοδιαχείριση της ιδιοκτησίας [«κρατήστε τα δικά σας κλειδιά» & «όχι τα κλειδιά σας, όχι τα νομίσματά σας» («hold your own keys» & «not your keys, not your coins»)], την επαλήθευση και τη λογική από τις πρώτες αρχές [«μην εμπιστεύεστε, επαληθεύστε» («don't trust, verify»)], τη μακροπρόθεσμη σκέψη και την αποταμίευση για το μέλλον [«μείνετε ταπεινοί, στοιβάξτε sats» («stay humble, stack sats»)], καθώς και την εστίαση στη σκληρή δουλειά, την ακεραιότητα, την αλήθεια και τα ορατά αποτελέσματα [(τεκμηρίωση εργασίας) («proof-of-work»)].
Ο Satoshi, με τον αληθινό cypherpunk τρόπο, συνειδητοποίησε ότι τα memes πρέπει να υλοποιηθούν για να διαδοθούν πιο αποτελεσματικά, γι' αυτό και κάθισε και έγραψε τον κώδικα. Ήταν επίσης το πρώτο τεστ σχετικά με την καταλληλότητα των ιδεών του, όπως ανέφερε σε μία από τις πολλές αναρτήσεις του στο φόρουμ: «Έπρεπε να γράψω όλο τον κώδικα για να μπορέσω να πείσω τον εαυτό μου ότι μπορούσα να λύσω κάθε πρόβλημα, και μετά έγραψα την εργασία».
Αυτή είναι η τεκμηρίωση της εργασίας, ακριβώς εδώ. Αυτό είναι anti-fiat. Όχι μόνο μιλάμε γι' αυτό, αλλά το κάνουμε. Οδηγώντας με το παράδειγμά μας. Όχι μόνο να υποθέτεις τις ιδέες που έχεις στο μυαλό σου, τα memes που θέλεις να δεις να διαδίδονται σε αυτόν τον κόσμο, αλλά να τα εφαρμόζεις. Που σημαίνει: να τις δοκιμάζεις στην πραγματικότητα.
"Μην αφήνετε τα memes σας να είναι όνειρα".
- Satoshi (παραφρασμένο)
Είναι έκπληξη το γεγονός ότι το bitcoinεξαπλώνεται στις κοινότητες της «υγιούς διατροφής», της «υγιούς γεωργίας», της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ότι το bitcoin γίνεται γρήγορα και εύκολα κατανοητό από ανθρώπους που είναι κυριολεκτικά κοντά στη γη, συνδεδεμένοι με τη βασική πραγματικότητα των πραγμάτων; Είναι έκπληξη το γεγονός ότι το bitcoin χρησιμοποιείται και γίνεται εύκολα κατανοητό από εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο; Από εκείνους που ζουν σε χώρες όπου το χρήμα αποτυγχάνει; Από εκείνους που απορρίπτονται από το fiat σύστημα;
Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Ορισμένες κουλτούρες επικαλύπτονται φυσικά με την κουλτούρα του Bitcoin, και είναι αυτές οι κουλτούρες που θα υιοθετήσουν πρώτες το Bitcoin. Πρώιμα παραδείγματα είναι η κουλτούρα των cypherpunk, καθώς και οι κουλτούρες γύρω από τα αυστριακά οικονομικά (Austrian economics), τους ελευθεριακούς (libertarianism) και τα Μουσουλμανικά οικονομικά (Muslim finance). Καθώς αυτές οι κουλτούρες υιοθετούν το Bitcoin, το Bitcoin θα υιοθετήσει με τη σειρά του αυτές τις κουλτούρες και θα τις επηρεάσει. Μια αμοιβαία επωφελής επιρροή, όπως απαιτείται από οτιδήποτε επιβιώνει μακροπρόθεσμα, όπως είναι η προεπιλογή για τη συμβίωση που είναι η φύση. Ο οργανισμός-περιβάλλον που δημιουργείται από το πορτοκαλί νόμισμα και όσους το κατέχουν θέλει να επιβιώσει. Bitcoin: το εγωιστικό meme.
Φυσικά, υπάρχουν και τα fiat memes. Είναι αυτό που καθόρισε την κουλτούρα μας τα τελευταία 50 χρόνια: Το «προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις» («fake it till you make it») και το «YOLO» (You only live once – Μια φορά μονάχα ζούμε) έρχονται στο μυαλό μας, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, είναι η σύγχρονη εκδοχή της κεϋνσιανής ιδέας ότι, μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι νεκροί. Είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένα περιβάλλον που δημιουργήθηκε από ψεύτικα χρήματα έχει ως αποτέλεσμα ψεύτικα τρόφιμα, ψεύτικα σώματα, ψεύτικη υγεία, ψεύτικα φάρμακα, ψεύτικες σχέσεις, ψεύτικους ειδικούς και ψεύτικους ανθρώπους;
Αυτοί που κάθονται στην κορυφή της πυραμίδας των χρηματοπιστωτικών μέσων μιλούν για «άχρηστους φαγάδες», προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ιδιοκτησία σε τίποτα, αλλά θα είμαστε ευτυχισμένοι το ίδιο. Πρέπει να απορεί κανείς με το σλόγκαν: «Δεν θα σου ανήκει τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος».
«Θα είσαι ένας ευτυχισμένος μικρός σκλάβος», είναι αυτό που λέει το συγκεκριμένο meme. Κάποιος αποφάσισε ότι η ευτυχία είναι ο απόλυτος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, και αυτοί (και μόνο αυτοί) ξέρουν πώς να τον πετύχουν για εσάς.
«Κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος μέχρι η ευτυχία να γίνει ξαφνικά ο στόχος».
- Tame Impala
Ή τι γίνεται με τη δήλωση της Lagarde ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο ευτυχείς να έχουμε μια δουλειά παρά να προστατεύονται οι αποταμιεύσεις μας;» Αυτή είναι η έκφραση ενός συγκεκριμένου meme που έχει κολλήσει στο κεφάλι της, το meme ότι η ασφάλεια της εργασίας υπερισχύει των περισσότερων άλλων αναγκών και ότι οι απλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να συσσωρεύουν πλούτο. Ακόμα χειρότερα: υποδηλώνει ότι είναι απολύτως εντάξει να κλέβουμε ό,τι οι κανονικοί άνθρωποι κατάφεραν να αποταμιεύσουν, δουλεύοντας επιμελώς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Υπάρχει λόγος για τον οποίο μιλάμε για την «κούρσα των αρουραίων» και γιατί αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας επικρίνεται τόσο έντονα στην τέχνη και τον κινηματογράφο. Για να παραθέσω ένα απόσπασμα από τον Tyler Durden: «Η διαφήμιση μας βάζει να κυνηγάμε αυτοκίνητα και ρούχα, να δουλεύουμε σε δουλειές που μισούμε για να μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Είμαστε τα μεσαία παιδιά της ιστορίας, φίλε. Χωρίς σκοπό ή θέση. Δεν έχουμε Μεγάλο Πόλεμο. Ούτε Μεγάλη Ύφεση. Ο Μεγάλος μας Πόλεμος είναι ένας πνευματικός πόλεμος... η Μεγάλη μας Κατάθλιψη είναι οι ζωές μας. Όλοι μας μεγαλώσαμε από την τηλεόραση για να πιστεύουμε ότι μια μέρα θα γίνουμε εκατομμυριούχοι, θεοί του κινηματογράφου και ροκ σταρ. Αλλά δεν θα γίνουμε. Και σιγά σιγά το μαθαίνουμε αυτό το γεγονός. Και είμαστε πολύ, πολύ τσαντισμένοι.»
Ωστόσο, δεν νομίζω ότι ο κόσμος είναι τσαντισμένος. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι κυρίως καταθλιπτικοί και μηδενιστές. Δεν βλέπουν διέξοδο· είναι απελπισμένοι και έχουν αποδεχτεί τη θέση τους στο σύστημα - είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.
Τίποτα δεν δείχνει καλύτερα την ταλαιπωρία της κούρσας των αρουραίων από την ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «Happiness», η οποία είναι ένα οπτικό ταξίδι στην αδυσώπητη αναζήτηση του ανθρώπου για ολοκλήρωση στον σύγχρονο κόσμο. Βάζει σε εικόνες αυτό που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να εκφράσουν με λέξεις. Αδυναμία, εθισμός, απελπισία. Μια κρίση του εαυτού, μια κρίση νοήματος. Έλλειψη ελπιδοφόρου οράματος για το μέλλον.
«Ειλικρινά, γίνεται αρκετά καταθλιπτικό», όπως λέει ένας 44χρονος άντρας της εργατικής τάξης που έχει ξεμείνει μόνος του στο δάσος. «Προσπαθώ να διατυπώσω μια σκέψη, να την εκφράσω, χωρίς να λυγίσω και να κλάψω. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να τη μεταδώσω, χωρίς να κλάψω».
«Το θέμα μου λοιπόν, ένας από τους λόγους για τους οποίους ήθελα να έρθω εδώ, ήταν να προσπαθήσω να σκεφτώ τη νέα πτυχή της ζωής μου. Με άλλα λόγια: μετά τα παιδιά».
«Ένας άνθρωπος μπορεί να υπομείνει πολλά πράγματα, για κάποιον που αγαπάει. Το να προσπαθείς να υπομείνεις τα ίδια πράγματα, μόνο και μόνο για τον εαυτό σου, δεν είναι τόσο εύκολο. Είμαι ηλεκτρολόγος. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά είναι πολλές επαναλαμβανόμενες εργασίες. Ξέρω ότι ο καθένας έχει τη δική του δουλειά, ξέρω ότι έτσι είναι ο κόσμος. Αλλά για μένα, να σκέφτομαι ότι έχω άλλα 15 χρόνια, να σπαταλάω ουσιαστικά τη ζωή μου, περιμένοντας τα Σαββατοκύριακα. Απλά το κοινό βασανιστήριο όλων αυτών...».
Δείτε το βίντεο όταν έχετε την ευκαιρία. Είναι άλλο πράγμα να θεωρητικολογείς για το meme της κούρσας των αρουραίων και άλλο πράγμα να βλέπεις έναν ενήλικα άνδρα να κλαίει αφού αναλογιστεί τη ζωή του, το σύστημα στο οποίο είναι ενταγμένος και το μέλλον που του επιφυλάσσει αυτό το σύστημα. Αφού σκουπίζει τα δάκρυά του, συνεχίζει να υποθέτει ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της καταθλιπτικής του προοπτικής: «Σε αυτό το μέρος ξέρω τους κανόνες. Η ζωή έξω από αυτό το μέρος είναι που με κάνει να θέλω να κλάψω».
Αυτό είναι, έτσι δεν είναι; Κανόνες και αλλαγές κανόνων. Αν θέλετε να καταθλίψετε κάποιον βαθιά και ολοκληρωτικά, αλλάξτε τους κανόνες και αλλάξτε τους συχνά. Αναγκάστε τον να κάνει κάτι χωρίς νόημα. Αλλάξτε τους κανόνες αυθαίρετα. Αυτό είναι που πραγματικά αποθαρρύνει τους ανθρώπους: το να είναι φυλακισμένοι σε ένα σύστημα αυθαίρετων αλλαγών κανόνων. Καμία ελπίδα για σταθερότητα και καμία διέξοδος.
«Ξέρεις, τώρα επιτέλους, το καταλαβαίνω. Σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού πολέμου και του παγκόσμιου Ανταρτοπόλεμου. Γιατί αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι συμβατικός πόλεμος με πυρά. Με στρατιωτική τιμή, στρατιωτικές τάξεις, στρατιωτική δραστηριότητα... Πρόκειται για πολιτισμικό πόλεμο. Έχουμε τις δυσκολίες. Έχουμε την διαταραχή. Και τώρα ξέρω πραγματικά πώς λειτουργεί αυτό. Ξέρετε, όταν η διαταραχή τελειώσει, δεν μπορείς να πεις: «Υπηρέτησα περήφανα». Δεν έχει σημασία με ποια πλευρά είσαι. Επειδή η διαταραχή είναι ένας πόλεμος κατά της υπερηφάνειας. Είναι ένας πόλεμος στο ηθικό των ανθρώπων. Δεν έχεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τον εχθρό ως ίσος προς ίσο. Όλοι ζουν στη σκιά. Είναι πάντα κρυφό. Είναι πάντα ψεύτικο. Είναι πάντα κατασκευασμένο. Και καμία ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί γι' αυτό, γιατί όλα έχουν κατατμηθεί».
- Bruce Sterling
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το fiat σύστημα δεν έχει κανόνες. «Οι κανόνες είναι φτιαγμένοι και οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία», για να παραφράσουμε τον Drew Carey. Η πραγματικότητα έχει κανόνες, και μόλις ένα fiat σύστημα ξεφύγει αρκετά, είναι η πραγματικότητα που φέρνει τις συνέπειες, όχι το ίδιο το fiat σύστημα.
Το fiat σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί, τα χρήματά του είναι άχρηστα, η κουλτούρα του είναι καταθλιπτική και απελπιστική. Αν η πολιτική είναι επακόλουθο της κουλτούρας, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική μας είναι κυρίως ένα σόου κλόουν, επικεντρωμένο μόνο στην εμφάνιση και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον; Πού να βρει κανείς ελπίδα στον απελπιστικό κόσμο των fiat everything; Οι ιδέες που δεν λειτουργούν πια οδηγούν σε περιβάλλοντα που δεν λειτουργούν, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε οργανισμούς που δεν λειτουργούν. Μόλις ο άνθρωπος πάψει να λειτουργεί, δεν θα μπορέσει να αλλάξει το περιβάλλον του με αμοιβαίο επωφελή τρόπο. Αντιθέτως. Θα κολλήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ απόγνωσης και καταστροφής, προσπαθώντας να κάνει «ό,τι χρειαστεί» «με κάθε κόστος».
Χωρίς το Bitcoin, η προοπτική του μέλλοντός μας είναι ζοφερή. Χωρίς Bitcoin, έχετε δύο επιλογές: το μαύρο χάπι της απαισιοδοξίας ή το Soma του μηδενισμού.
Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λένε ότι το Bitcoin είναι η ελπίδα.
Μαύρο Χάπι vs. Πορτοκαλί Χάπι
Το Bitcoin αποτελεί ελπίδα επειδή οι κανόνες του Bitcoin είναι γνωστοί και σταθεροί. Το σύστημα του Bitcoin είναι εξωφρενικά αξιόπιστο, λειτουργεί σαν ρολόι, με κανόνες που είναι γνωστοί και απαράβλητοι. Είναι ένα περιβάλλον με σιδερένιους περιορισμούς που επιβάλλονται χωρίς κυβερνήτες.
Δεν είναι μόνο το αντίθετο του fiat συστήματος, αλλά είναι και το αντίδοτό του. Όχι μόνο μια σωσίβια λέμβος, έτοιμη να επιβιβαστεί όποιος την έχει ανάγκη, αλλά και μια θεραπεία, που παρέχει νόημα και αισιοδοξία εκεί που δεν υπήρχε πριν.
Είναι εύκολο να πέσει κανείς σε κατάθλιψη μόλις εντοπίσει τα δεινά του fiat συστήματος. Πολλοί bitcoiners που σήμερα γεμίζουν με αισιοδοξία ήταν απελπισμένοι και μοιρολάτρες πριν πάρουν το πορτοκαλί χάπι. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι, συμπεριλαμβανομένου του Lionel Shriver και των περισσότερων υποστηρικτών του χρυσού.
Αλλά πρέπει να είστε έτοιμοι. Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε το πορτοκαλί χάπι. Κανένας δεν μπορεί να σας επιβάλλει να καταπιείτε το Bitcoin.
Πρέπει να έχετε μια επιφοίτηση, την ίδια επιφοίτηση με τον 44χρονο ηλεκτρολόγο μας στο δάσος, που αναλογίζεται τη ζωή του. Λίγο μετά την κατάρρευσή του και τον μονόλογό του για το ότι έχει κολλήσει στην κούρσα των αρουραίων, έρχεται σε μια ξαφνική συνειδητοποίηση: «Θα πρέπει να κάνω μια αλλαγή. Δεν είναι ο κόσμος που πρέπει να αλλάξει. Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να αλλάξει. Είναι η άποψή μου για τη ζωή».
Ναι. Τι Τύπος!
Fiat Σκέψη vs. Bitcoin Σκέψη
Το fiat σύστημα δεν θα ξεθωριάσει εύκολα, ούτε θα εξαφανιστεί αθόρυβα. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι μολυσμένοι από το meme του εύκολου χρήματος, δουλεύοντας σε μαλακίες δουλειές και ζώντας μια fiat ζωή. Ωστόσο, ο θάνατος του fiat οργανισμού είναι αναπόφευκτος. Είναι αυτοκαταστροφικός, και όπως όλα τα ζώα που είναι στριμωγμένα και στο χείλος του θανάτου, θα ξεσπάσει σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το αναπόφευκτο.
«Ο μεγάλος μας πόλεμος είναι ένας πνευματικός πόλεμος», όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο Tyler Durden. Και βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσον του.
Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι πρόκειται για έναν πνευματικό πόλεμο. Μια σύγκρουση ιδεών, μια μάχη διαφορετικών κοσμοθεωριών.
Ακόμη και το τελικό αφεντικό του Bitcoin, ο Augustin Carstens, γνωρίζει ότι πρόκειται για πόλεμο. Διαφορετικά γιατί ο ίδιος, η ενσάρκωση του fiat standard, να εμφανιζόταν στην τηλεόραση, δηλώνοντας τα εξής;
«Πριν από μερικά χρόνια, τα κρυπτονομίσματα τέθηκαν ως εναλλακτική λύση για το fiat χρήμα. Νομίζω ότι αυτή η μάχη έχει κερδηθεί. Μια τεχνολογία δεν κάνει για αξιόπιστο χρήμα».
- Augustin Carstens
Αν δεν είχαμε αναλωθεί σε μιμητικό πόλεμο, γιατί θα ήταν απαραίτητο να δηλώσουμε ότι μια μάχη έχει κερδηθεί;
Αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω ενός πνευματικού πολέμου, γιατί η Christine Lagarde, ένα άτομο που καταδικάστηκε για αμέλεια και κατάχρηση δημόσιου χρήματος - ένα άτομο που τώρα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - να δηλώσει δημοσίως ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το Bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή, «αν υπάρχει διαφυγή, αυτή η διαφυγή θα χρησιμοποιηθεί»;
Γιατί ο Stephen Lynch ισχυρίζεται ότι το bitcoin θα «μηδενιστεί όταν θα δημιουργήσουμε ένα CBDC (Central Bank Digital Currency – Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών) που θα έχει την πλήρη πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών από πίσω του»;
Γιατί ο Neel Kashkari, με τα τρελά μάτια που έχει, πήγε μπροστά σε μια κάμερα για να διαιωνίσει το meme ότι «υπάρχουν άπειρα μετρητά στο ομοσπονδιακό αποθεματικό», ελπίζοντας ότι αυτή η δήλωση θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στο αποτυχημένο fiat σύστημα;
Είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς αυτές τις συνεντεύξεις χωρίς να κουνήσει το κεφάλι του. Πιστεύουν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι αυτά που λένε; Είναι κακία ή είναι άγνοια; Ή μήπως είναι απλώς μια απόρροια της διαστρεβλωμένης κοσμοθεωρίας του fiat μυαλού; Είναι αυτοί οι άνθρωποι πέρα από τη λύτρωση, ή θα μπορούσε το Bitcoin να τους ταπεινώσει ακόμη και αυτούς, βάζοντάς τους στο δρόμο της υπευθυνότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας;
Όποια και αν είναι η απάντηση, η απλή ύπαρξη του Bitcoin είναι προσβλητική για το μυαλό τους, ή για οποιοδήποτε fiat μυαλό, για το θέμα αυτό. Το Bitcoin ακυρώνει την ιδέα ότι το χρήμα πρέπει να δημιουργείται από το κράτος. Η αρχιτεκτονική του λέει ότι «ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στο νομισματικό σύστημα». Ο σχεδιασμός του λέει, «βλέπουμε τι κάνατε, άνθρωποι του fiat, και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».
«Η ύπαρξη του Bitcoin είναι προσβλητική για το fiat μυαλό».
Είναι ειρωνικό ότι αυτό που οι περισσότεροι fiat άνθρωποι βλέπουν αρχικά είναι οι κραυγές μάχης των bitcoiners, που φωνάζουν «HODL!» και φωνάζουν από τις ταράτσες «θα σας καταστήσουμε παρωχημένους» (we will make you obsolete). Αποτυγχάνουν να δουν τη βαθύτερη αλήθεια αυτών των memes, το γεγονός ότι αυτά τα memesπροέρχονται από μια βαθιά πεποίθηση ότι ένα μαθηματικά και θερμοδυναμικά υγιές σύστημα είναι προτιμότερο από ένα πολιτικό. Δεν ακούνε το βουητό των ASICs, ούτε δίνουν προσοχή στα έγκυρα block που έρχονται αδιάλειπτα. Κάθε 10 λεπτά, ψιθυρίζοντας αθόρυβα: «Δεν θα κλέψεις».
Το φωνακλάδικο και επιφανειακό φαινόμενο είναι εύκολο να γελοιοποιηθεί και να απορριφθεί. Ο βαθιά τεχνικός, οικονομικός και παίγνιο-θεωρητικός οργανισμός που φέρει τα 21 εκατομμύρια, όχι και τόσο πολύ. Και τα δύο αυξάνονται. Και τα δύο είναι αλληλένδετα. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Ο Fiat Εαυτός vs. Bitcoin Εαυτού
Κατά την πρώτη επαφή, το Bitcoinαπορρίπτεται από τους περισσότερους. Σε έναν κόσμο που κυβερνάται από το Fiat Standard, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το πορτοκαλί νόμισμα όταν αρχικά πέφτουν πάνω του. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότεροι Bitcoiners δεν το «κατάλαβαν» αμέσως. Εγώ σίγουρα δεν το κατάλαβα στην αρχή.
Το ταξίδι πολλών bitcoiners μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
1. What the fuck is this?
2. What the fuck is that?
3. What the fuck?
4. The fuck?
5. Fuck...
6. All in.
Η διαδικασία κατανόησης και υιοθέτησης του bitcoin είναι η διαδικασία της εγκατάλειψης του fiat εαυτού. Πρέπει να βγάλετε τα fiat memes από το κεφάλι σας και να επιτρέψετε στα bitcoin memes να μπουν. Πρέπει να κάψετε τον fiat εαυτό σας και να χτίσετε τον bitcoin εαυτό σας. Μέρα με τη μέρα, δράση με δράση, block με block.
Συμμετέχοντας στο σύστημα της δουλείας του fiat χρέους, ενισχύετε το meme της άμεσης ικανοποίησης, της προεξόφλησης του μέλλοντος για το παρόν, του ψεύτικου χρήματος και της βραχυπρόθεσμης σκέψης. Συμμετέχοντας στο σύστημα bitcoin, ενισχύετε το meme του υγιούς χρήματος, του ανελαστικού αποθέματος, της μακροπρόθεσμης σκέψης, της ευθύνης και των αναφαίρετων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
«Δεν μπορείτε να αγοράσετε την επανάσταση. Δεν μπορείτε να κάνετε την επανάσταση. Μπορείτε μόνο να είσαστε η επανάσταση. Βρίσκεται στο πνεύμα σας, αλλιώς δεν υπάρχει πουθενά».
- Ursula K. Le Guin
Μην με παρεξηγήσετε. Δεν είναι κακό να εργάζεσαι στα fiat ορυχεία και να ταπεινά στοιβάζεις sats. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η συσσώρευση sats θα σας δώσει ελευθερία, έλεγχο και αυτοκυριαρχία. Σας επιτρέπει να ελιχθείτε σε μια θέση σταθερότητας και δύναμης, και προτού το καταλάβετε, η απλή πράξη της ταπεινής στοίβαξης και της αγάπης προς τον μελλοντικό εαυτό σας, θα σας μεταμορφώσει.
Η πραγματική μάχη είναι προσωπική. Η καταστολή της παρόρμησης του να θέλεις να έχεις κάτι χωρίς λόγο. Να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια της άμεσης ικανοποίησης και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μακροπρόθεσμης σκέψης. Απορρίπτοντας τις παρορμητικές δαπάνες, αποδεχόμενοι τη θυσία και τον περιορισμό.
Η σχέση μεταξύ εσάς και του κόσμου είναι συναλλακτική, όπως μας δίδαξε ο John Dewey. Δεν είναι μόνο το φυσικό μας σώμα συνδεδεμένο με το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά είμαστε επίσης συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσω των εξίσου πραγματικών οικονομικών περιβαλλόντων στα οποία επιλέγουμε να συμμετέχουμε. Και με κάθε δολάριο που ξοδεύουμε και κάθε satoshi που αποταμιεύουμε, γεννάμε το μέλλον μας.
Υπάρχει μια διασταύρωση στο δρόμο. Η πινακίδα στη μία πλευρά λέει: «δεν θα σου ανήκει τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος». Η πινακίδα στην άλλη πλευρά λέει: «Θα σου ανήκει bitcoin και θα είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».
Το Bitcoin έχει τη δύναμη να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, επειδή τα κίνητρα του Bitcoin είναι ρυθμισμένα υπέρ της αμοιβαίας βελτίωσης. Σε ατομικό επίπεδο, η κατοχή Bitcoin απαιτεί μια αλλαγή στις χρονικές προτιμήσεις και την υπευθυνότητα. Η ιδιοκτησία συνεπάγεται ότι έχετε τα δικά σας κλειδιά. Εάν δεν τα έχετε, δεν έχετε στην κατοχή σας bitcoin, αλλά IOUs (υποσχετικές). Προϋποθέτει επίσης ότι τρέχετε τον δικό σας κόμβο για να επαληθεύσετε ότι όντως κατέχετε bitcoin. Αν δεν το κάνετε, εμπιστεύεστε τον λόγο κάποιου άλλου, βασιζόμενοι στην άποψή του για το Bitcoin, στην κοσμοθεωρία του και εμπιστευόμενοι ότι δεν σας λέει ψέματα.
Ακόμη περισσότερο, η συνέχιση της ιδιοκτησίας συνεπάγεται την ανάληψη της ευθύνης της παροχής αξίας στην κοινωνία. Το χρήμα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κυκλοφορεί, οπότε θα πρέπει να κάνετε κάτι που οι άλλοι άνθρωποι θεωρούν πολύτιμο. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα βρεθείτε γρήγορα χωρίς bitcoin. Η φύση θα σας αναγκάσει να αποχωριστείτε τα sats σας, επειδή όλοι -συμπεριλαμβανομένου και εσάς- πρέπει να φάνε.
«Ασχοληθείτε με τον σκοπό της ζωής, πετάξτε στην άκρη τις κενές ελπίδες, δραστηριοποιηθείτε για τη διάσωσή σας -αν ενδιαφέρεστε καθόλου για τον εαυτό σας- και κάντε το όσο μπορείτε».
- Μάρκος Αυρήλιος
Το μονοπάτι του Bitcoin δεν είναι ένα εύκολο μονοπάτι, αλλά ένα ικανοποιητικό μονοπάτι. Είναι ικανοποιητικό, επειδή γνωρίζετε τους κανόνες, γνωρίζετε τις συνέπειες και είστε υπεύθυνοι. Είναι ένα μονοπάτι που σας επιτρέπει να κατασκευάσετε μια ζωή για τον εαυτό σας όπως εσείς κρίνετε κατάλληλη, αλλά θα πρέπει να κάνετε εσείς την κατασκευή. Είναι ένα μονοπάτι που σας επιτρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπερβολή και την κλοπή, παρέχοντας μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα. Αλλά θα πρέπει να το περπατήσετε εσείς. Θα πρέπει να συμμετέχετε. Θα πρέπει να το κάνετε πράξη.
Θα πρέπει να κάψετε τον fiat εαυτό σας, αφήνοντας πίσω σας τις εύκολες απαντήσεις, τις συντομεύσεις και την ψεύτικη αξία. Θα πρέπει να προσφέρετε κάτι πραγματικό, να γίνετε κάποιος αληθινός και να υποστείτε τις πραγματικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας.
Όχι μόνο η γραμμή μεταξύ καλού και κακού περνάει μέσα από την καρδιά του καθενός, αλλά και η γραμμή μεταξύ fiat και bitcoin περνάει μέσα από την καρδιά του καθενός. Δεν είναι «εμείς εναντίον αυτών». Είναι ο fiat εαυτός μας εναντίον του bitcoin εαυτού μας. Η προσωπική ευθύνη εναντίον της ηθελημένης άγνοιας. Συστημική ευθραυστότητα έναντι μακροπρόθεσμης σταθερότητας. Με κάθε σας πράξη κάνετε μια επιλογή και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να δράσετε.
Υπάρχει μια διασταύρωση στο δρόμο, και ο καθένας από εμάς πρέπει να αποφασίσει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει. Το φαινομενικά άνετο μονοπάτι που παρουσιάζεται από τις εξουσίες ή το μονοπάτι του bitcoin: σκληρό, βραχώδες, με τα σκαμπανεβάσματά του, χωρίς δίχτυα ασφαλείας και χωρίς διασώσεις. Δεν είναι ένα εύκολο μονοπάτι, αλλά είναι ένα όμορφο μονοπάτι. Ένα μονοπάτι που διδάσκει υπομονή, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Ένα μονοπάτι που θα σας ταπεινώσει. Ένα μονοπάτι με νόημα. Ένα μονοπάτι που αξίζει να περπατήσετε.
Παλιά ήταν ένα μοναχικό μονοπάτι, αλλά δεν είναι πια. Ήταν ένα τρελό μονοπάτι. Σήμερα, το να βαδίζεις στο μονοπάτι του περισσότερου fiat είναι το τρελό μονοπάτι. Είναι ένας μακρύς περίπατος, ένας καθημερινός αγώνας. Και κανείς άλλος δεν μπορεί να περπατήσει εκτός από εσάς. Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι θα σας συναντήσω στην κορυφή, αλλά φοβάμαι πως δεν υπάρχει κορυφή. Έτσι, θα σας συναντήσω στο δρόμο.
Αν βρήκατε αξία σε αυτό που διαβάσατε Ρίξτε μερικά sats στο καπέλο (value4value) μέσω Bitcoin Lightning: enoughporch99@walletofsatoshi.com
This work is licensed underCC BY-NC 4.0
Related Posts
Πως η κατάρρευση των τραπεζών θα στείλει το Bitcoin στο $1,000,000
Feb 28, 2024
Τρία Πράγματα που Έμαθα Μέσα από το Bitcoin
Aug 03, 2023
Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Aug 01, 2023