Συγγραφέας: Parman_the | Αρχική ημερομηνία: 31/03/2023 | Μετάφραση: Nina.hodl |
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν bitcoin σήμερα επειδή πιστεύουν ότι η τιμή του θα ανέβει και θα γίνουν πλουσιότεροι. Αυτό παραβλέπει έναν πιο σημαντικό λόγο για να κατέχει κανείς bitcoin. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Η Ζωή είναι Σκληρή και οι Πλούσιοι Γίνονται Πλουσιότεροι
Έχετε παρατηρήσει ότι η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους; Έχετε παρατηρήσει ότι οι αποταμιεύσεις από την εργασία μιας ολόκληρης ζωής χρησιμοποιούνται για να πληρωθεί ένα μέσο σπίτι; Γιατί να είναι τόσο ακραίο; Η γη δεν είναι τόσο σπάνια. Τα σπίτια δεν είναι τόσοδύσκολο να χτιστούν - γιατί δύο άνθρωποι θα πρέπει να ανταλλάξουν τον κόπο της ζωής τους απλώς και μόνο για να έχουν στέγη;
Δεν είναι μόνο τα σπίτια. Έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα πράγματα γίνονται όλο και πιο ακριβά (ιδίως από το 1971 και μετά); Έχετε νιώσει την πίεση να χρησιμοποιήσετε τις όποιες αποταμιεύσεις σας ως προκαταβολή για ένα σπίτι το συντομότερο δυνατόν, πριν η τιμή του σπιτιού αυξηθεί, εξανεμίζοντας τις αποταμιεύσεις; Ή να επενδύσετε τις αποταμιεύσεις σας ώστε να μην χάσουν την αξία τους (παρόλο που θα φορολογηθείτε για τα κέρδη που χρειάζεστε μόνο και μόνο για να συμβαδίσετε);
Εάν εργάζεστε στον εξειδικευμένο τομέα της ειδικότητας σας και λαμβάνετε χρήματα ως αντάλλαγμα, δεν θα πρέπει να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να λάβετε πίσω από την κοινωνία σε μεταγενέστερο χρόνο, αυτά που έχετε προσφέρει; Δεν αισθάνεστε σαν να σας κλέβουν την αξία αυτών των χρημάτων;
Σας Κλέβουν. Αυτός είναι ο τρόπος:
Οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα το οποίο είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε βάσει νόμου. Από μόνο του, αυτό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο πρόβλημα. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες (ή οι κρυμμένοι άνθρωποι που κατέχουν αυτές τις τράπεζες) δημιουργούν περισσότερα από αυτά τα χρήματα χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους. Και δεν διανέμουν τα χρήματα δίκαια μεταξύ των χρηστών αυτών των χρημάτων.
Όχι, τα δίνουν στους πλούσιους (το απλοποιώ) ή στους εαυτούς τους, για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία (ουσιαστικά κλέβοντας τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και αυξάνοντας τις τιμές). Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο που φαίνεται να το ανεχόμαστε. Αν κάποιος άλλος δημιουργούσε χρήματα από το πουθενά και άρχιζε να αγοράζει πράγματα με αυτά, θα τον έβαζαν φυλακή.
Γιατί λοιπόν το ανεχόμαστε; Επειδή οι άνθρωποι με τα κοστούμια μας λένε ότι είναι απαραίτητο και καλό για την οικονομία, και εμείς γνέφουμε και λέμε «ναι». Όλοι μας έχουμε εξαπατηθεί. Δεν θα αναφερθώ καν στη χειραγώγηση των φυσικών επιτοκίων για να δανειστούμε χρήματα, αλλά αυτό προσθέτει κι άλλο στην απάτη.
Είναι εκτός του πλαισίου αυτού του δοκιμίου να δώσουμε μια περιγραφή των λόγων για τους οποίους η επικρατούσα εκδοχή των οικονομικών είναι λανθασμένη (Κεϋνσιανή Οικονομική και Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία). Μεγάλα μυαλά της Σχολής των Αυστριακών Οικονομικών τα έχουν ήδη απομυθοποιήσει όλα αυτά: Carl Menger, Ludwig von Mises, Murray Rothbard, Friedrich Hayek. Σας προτείνω να το αποδεχτείτε προς το παρόν, αλλά μην με εμπιστεύεστε: πηγαίνετε να το ελέγξετε μόνοι σας αργότερα.
Ένα εξαιρετικό εισαγωγικό δοκίμιο είναι το «The Bullish Case for Bitcoin» του Vijay Boyapati, το οποίο εισάγει γενικές έννοιες για το χρήμα και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, και ίσως είναι αναζωογονητικό να δείτε ότι τα οικονομικά είναι αρκετά απλά και μπορούν να βγάλουν πολύ νόημα. Στη συνέχεια, αν είστε περίεργοι να διαβάσετε περισσότερα για τα πραγματικά οικονομικά, σας προτείνω αυτό το εξαιρετικό βιβλίο του Robert Murphy, Choice, το οποίο είναι ένας σχολιασμός του δυσανάγνωστου αριστουργήματος του Ludwig von Mises, Human action. Αυτός είναι ο τρόπος για να μάθετε γι' αυτό, καθώς έχει απαγορευτεί ή αποσιωπηθεί από την κυρίαρχη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η Λύση με «Έναν Έξυπνο Έμμεσο Τρόπο»
Τώρα, αν υποθέσουμε ότι το τύπωμα χρήματος είναι επιζήμιο για την κοινωνία, πλουτίζει λίγους και εκλεκτούς, χρησιμοποιείται για να αρμέξει αποτελεσματικά τον χρόνο, την εργασία και τον πλούτο όλων των ανθρώπων, τι μπορεί να γίνει γι' αυτό;
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Friedrich Hayek παρουσιάζει το πρόβλημα και υπαινίσσεται τη λύση, ήδη από το 1984:
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ποτέ ξανά καλό χρήμα πριν πάρουμε το πράγμα από τα χέρια της κυβέρνησης, δηλαδή δεν μπορούμε να το πάρουμε βίαια από τα χέρια της κυβέρνησης, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι με κάποιο πονηρό, έμμεσο τρόπο να εισάγουμε κάτι που δεν μπορούν να σταματήσουν».
— Friedrich Hayek
Χρειαζόμαστε «έναν πονηρό, έμμεσο τρόπο» για να πάρουμε τα χρήματα από τα χέρια της κυβέρνησης - και, κυρίως, έναν τρόπο που δεν μπορεί να σταματήσει.
Οι cypherpunks προσπαθούν να το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Είναι μια ομάδα ακτιβιστών της ελευθερίας και της ιδιωτικής ζωής και χρησιμοποίησαν την κρυπτογραφία ως εργαλείο τους. Βοήθησαν στη δημιουργία του διαδικτύου, υπερασπίστηκαν το PGP (κρυπτογραφική επικοινωνία) από την απαγόρευση και είχαν πολλές αποτυχημένες επαναλήψεις για τη δημιουργία ενός χρήματος ξεχωριστού από το κράτος.
Συνέχισαν να αποτυγχάνουν, αλλά γίνονταν όλο και καλύτεροι, μέχρι την τελική προσέγγιση: το BITCOIN. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ήταν ότι αυτή η έκδοση δεν μπορούσε να σταματήσει. Κάθε προηγούμενη έκδοση είχε κλείσει από το κράτος (η αιτία της «αποτυχίας»).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους cypherpunks, υπάρχει ένα εξαιρετικό 44λεπτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους που το συνιστώ ανεπιφύλακτα, με τίτλο, cypherpunks write code.
Το Bitcoin ξεκίνησε από σχεδόν, αλλά όχι εντελώς, μηδενική αξία. Ο Satoshi Nakamoto πλήρωσε για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποίησε ο υπολογιστής του για να εξορύξει το πρώτο block, για το οποίο έλαβε 50 bitcoin (περισσότερες πληροφορίες για την εξόρυξη) - η αξία δεν ήταν μηδενική. Αντάλλαξε τα χρήματά του με ηλεκτρική ενέργεια, την οποία αντάλλαξε με 50 bitcoin. Τελικά, τα bitcoin ανταλλάχθηκαν απευθείας με χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Για μια εξέταση των λόγων για τους οποίους το αφήγημα περί «μηδενικής εσωτερικής αξίας» του Bitcoin είναι ψευδής, δείτε εδώ. Στην πραγματικότητα, έχω πολλά δοκίμια που αντιμετωπίζουν ψευδείς αφηγήσεις FUD (Fear, Uncertainty, Doubt = Φόβος, Αβεβαιότητα, Αμφιβολία).
Το Bitcoin θα γίνει χρήμα με τον καιρό, αλλά δεν είναι ακόμα. Καθώς το δίκτυο των ανθρώπων που επιλέγουν να το υιοθετήσουν αυξάνεται, αυξάνεται και η αξία του (νόμος του Metcalfe). Εν τω μεταξύ, από την αρχή μέχρι το σημείο όπου θα γίνει παντού αποδεκτό ως μέσο πληρωμών, η συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι των κρατικών νομισμάτων θα είναι ευμετάβλητη. Ας είναι.
Με το Bitcoin, ο Satoshi Nakamoto έλυσε πολλά προβλήματα. Πρώτα απ' όλα, η ανθρωπότητα διαχωρίζει το χρήμα από το κράτος, με τον ίδιο τρόπο που η τυπογραφία διαχώρισε την εκκλησία από το κράτος.
Δεύτερον, το Bitcoin εισάγει την απόλυτη έλλειψη στο απόθεμα του χρήματος (όχι, κανείς δεν μπορεί απλά να αλλάξει το ανώτατο όριο αποθέματος του Bitcoin). Αυτό είναι καλό νέο για τους ανθρώπους που επιθυμούν να κερδίσουν χρήματα και να τα κρατήσουν μέχρι κάποια στιγμή αργότερα, καθώς δεν θα χάσουν την αξία τους (αυτό ισχύει στο μέλλον, όταν το Bitcoin θα είναι καθολικά αποδεκτό - δεν ισχύει ακριβώς τώρα κατά τη διάρκεια των ασταθών ετών).
Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν, ιδίως όσοι έχουν πέσει θύματα απάτης, ότι το απόθεμα χρήματος πρέπει να αυξάνεται με την οικονομία και, επομένως, το Bitcoin δεν θα λειτουργήσει επειδή είναι σπάνιο. Αυτό είναι απόλυτη ανοησία και υποδηλώνει πως αυτοί που το λένε έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Η θεραπεία είναι να μάθετε τα Αυστριακά Οικονομικά· οι σύνδεσμοι παρασχέθηκαν νωρίτερα.
Altcoins
Κατά την πρώιμη φάση υιοθέτησης του Bitcoin, όλα ήταν σε καλό δρόμο για λίγο, μέχρι που δημιουργήθηκαν τα altcoins, επιβραδύνοντας τον τελικό στόχο. Κάποιοι μπορεί αρχικά να πιστεύουν ότι αυτό είναι μια χαρά, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν άπειρα altcoins μπορούν να δημιουργηθούν από το πουθενά, τότε κανένα ψηφιακό νόμισμα δεν είναι σπάνιο (όπως ακριβώς και το παραστατικό χρήμα (fiatmoney) που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουμε).
Συνήθιζα να ανησυχώ γι' αυτό, μέχρι που σκέφτηκα πολύ και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο η σπανιότητα, αλλά η ΣΧΕΤΙΚΗ σπανιότητα, την οποία έχει μόνο το Bitcoin. Τι εννοώ με αυτό; Λοιπόν, τα νύχια μου είναι κάπως σπάνια - έχει σημασία αυτό; Φυσικά και όχι, δεν είναι σημαντικά ως χρήματα. Έτσι και τα αντίγραφα του Bitcoin δεν είναι σχετικά, με ή χωρίς τροποποιήσεις ή «βελτιώσεις». Γιατί; Επειδή το χρήμα δεν αποτελείται μόνο από τις ιδιότητες του ίδιου του νομίσματος /μονάδας, αλλά και από τις ιδιότητες του δικτύου των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.
Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα απίστευτα ανώτερο χρήμα (στην πραγματικότητα, υπάρχει, λέγεται Bitcoin), τότε δεν θα ήταν χρήσιμο ως χρήμα αν υπήρχε μόνο ένα άτομο στον κόσμο που το εκτιμούσε. Σκεφτείτε το Bitcoin την 1η ημέρα - ήταν μόνο ο Satoshi Nakamoto που το συσσώρευε. Ήταν πολύτιμο μόνο γι' αυτόν. Τώρα έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους που εκτιμούν το bitcoin, μετά από 14 χρόνια ύπαρξής του και αποδεικνύοντας συνεχώς ότι είναι ανθεκτικό και δεν μπορεί να μεταβληθεί μονομερώς από οποιαδήποτε οντότητα.
Σκεφτείτε τώρα ένα οποιοδήποτε altcoin. Δημιουργήθηκε από ένα άτομο ή μια ομάδα, και τις περισσότερες φορές, απέδωσαν στον εαυτό τους κάποιο μέρος του αποθέματος (αντί να κάνουν ανταγωνιστική εξόρυξη μέσω της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έκανε ο Satoshi). Το αρχικό δίκτυο των ανθρώπων ξεκινάει μικρό και μεγαλώνει επίσης, αλλά αυτό το δίκτυο υπολείπεται κατά πολύ του Bitcoin, του ηγέτη στην κούρσα προς το ένα χρήμα.
Και πολλά άλλα altcoins έρχονται (και φεύγουν), όλα ανταγωνίζονται για την προσοχή της αξίας που αποχωρεί από το παραστατικό χρήμα, όλα ενάντια στον ηγέτη, το Bitcoin. Οποιαδήποτε «ανώτερα» χαρακτηριστικά τείνουν να είναι απλώς συμβιβασμοί που απορρίφθηκαν από το Bitcoin, και οποιαδήποτε πραγματικά νέα ανακάλυψη μπορεί απλώς να ενσωματωθεί στο Bitcoin, αν είναι χρήσιμη. Με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δεν μπορεί να βελτιώσει το Bitcoin και τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το δίκτυό του. Καταθέτω εδώ τη λογική υπόθεση του, γιατί μόνο το Bitcoin μπορεί να πετύχει ως χρήμα, και γιατί όλα τα altcoins θα αποτύχουν τελικά.
Υπάρχει ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο τα altcoins δεν αποτελούν ανταγωνισμό για το Bitcoin - αυτός είναι ότι είναι ΟΛΑ συγκεντρωτικά. Είναι δύσκολο για έναν νεοεισερχόμενο να το καταλάβει αυτό ή να το αποδεχτεί, αλλά θα αρχίσω να το εξηγώ.
Όταν υπάρχει ένας ηγέτης, ένας διευθύνων σύμβουλος, ή ένας πνευματικός επικεφαλής ενός ψηφιακού χρήματος, που δεν διοικείται από το κράτος, είναι ακριβώς όπως οι προσεγγίσεις του χρήματος που επιχείρησαν οι cypherpunks ΠΡΙΝ πετύχουν με το Bitcoin. Αν υπάρχει κάποιος επικεφαλής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να κλείσει το δίκτυο, είτε να στρατολογηθεί κρυφά για να βοηθήσει το κράτος να προσπεράσει αυτό το χρήμα και να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα επιτήρησης για το κράτος. Για να αντισταθεί στην κρατική εμπλοκή ή επίθεση, ένα ψηφιακό χρήμα πρέπει να είναι αποκεντρωμένο - μια σημαντική ιδιότητα που είναι ελάχιστα κατανοητή και χρησιμοποιείται ως σύνθημα μάρκετινγκ από τα altcoins χωρίς αιτιολόγηση. Μόνο το Bitcoin είναι πραγματικά αποκεντρωμένο με τη σχετική έννοια της λέξης, και το αναλύω εδώ.
Δεδομένου ότι τα altcoins είναι συγκεντρωτικά, δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν το Bitcoin για τον διαχωρισμό χρήματος και κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όπως το παραστατικό χρήμα. Γιατί; Επειδή το παραστατικό χρήμα είναι χρήμα που ελέγχεται από λίγους ανθρώπους (αυτό ισχύει πάντα), και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν χρήματα ΔΩΡΕΑΝ, πλουτίζοντας οι ίδιοι και εξαθλιώνοντας όλους τους άλλους.
Ποιο είναι το νόημα να διώξουμε τις κεντρικές τράπεζες από τον έλεγχο του χρήματος, μόνο και μόνο για να τον δώσουμε, ας πούμε, στον Vitalik Buterin; Αυτός, μαζί με το Ethereum Foundation (με επικεφαλής το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - εχθροί της ανθρωπότητας), ελέγχει την κατεύθυνση αυτού του altcoin· ΚΑΙ μην ξεχνάτε ότι το 70% του αποθέματος απονεμήθηκε ανήθικα στους ίδιους με μηδενικό κόστος.
Ο Χρυσός
Ο χρυσός δεν είναι η απάντηση. Ήταν, αλλά τώρα στην πραγματικότητα είναι το πρόβλημα. Η κοινωνία είχε υγιές χρήμα πριν από το παραστατικό χρήμα, αλλά επειδή ο χρυσός δεν ήταν εύκολα φορητός, δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί για το εμπόριο, καθώς ο κόσμος γινόταν πιο διασυνδεδεμένος.
Η αποστολή χρυσού σε μεγάλες αποστάσεις αποτελούσε πρόβλημα, το οποίο λύθηκε από τις τράπεζες, 3α μέρη, οι οποίες διευθετούν τις συναλλαγές με ιδιωτικά βιβλία. Επειδή αυτά τα 3α μέρη είναι απαραίτητα, το ομότιμο (peer-to-peer) εμπόριο με χρυσό δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει στο παγκόσμιο εμπόριο. Ακόμα χειρότερα, το απόθεμα του χρυσού δεν μπορεί ποτέ να είναι γνωστό, αφού αυτά τα 3α μέρη μπορούν εύκολα και «για πάντα» να χρησιμοποιούν το σύστημα κλασματικών αποθεματικών για να καταστέλλουν το απόθεμα και να πλουτίζουν οι ίδιοι.
Συγγνώμη, αλλά ο χρυσός απέτυχε και γι' αυτό δημιουργήθηκε το παραστατικό χρήμα. Το Bitcoin είναι εδώ για να καθαρίσει το χάος του (Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι απέτυχαν, αλλά όχι, οι άνθρωποι είναι μια σταθερά, τα χρήματα που χρησιμοποιούμε είναι μια μεταβλητή· δεν μπορεί πλέον να είναι ο χρυσός).
Ένα χρήμα
Τώρα θα ήθελα να προχωρήσω στο γιατί είναι αλήθεια ότι τα πολλαπλά χρήματα της ελεύθερης αγοράς δεν είναι σταθερά και η τάση θα είναι προς την ύπαρξη ενός μόνο. Σε μια ελεύθερη κοινωνία, το χρήμα εξελίσσεται από την κατάσταση της ανταλλαγής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εξειδίκευσης και να λυθεί το πρόβλημα της σύμπτωσης των επιθυμιών. Αυτή ακριβώς η φυσική δύναμη που φέρνει το χρήμα στην κοινωνία είναι η ίδια δύναμη που μετατρέπει τους πολλαπλούς ανταγωνιστές της ελεύθερης αγοράς για το χρήμα σε ένα και μόνο χρήμα. Γράφω γι' αυτό εδώ, και η λογική είναι αδιάψευστη.
Συμπέρασμα
Αφού διαβάσετε μέχρι εδώ (και τους σχετικούς συνδέσμους), ελπίζουμε ότι θα δείτε την αλήθεια ότι το Bitcoin διαχωρίζει το χρήμα από το κράτος και ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Είτε θα το επιτύχει, είτε το κράτος θα γίνει πιο ισχυρό και θα υποδουλώσει όλη την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει μέση ισορροπία - πρόκειται για πόλεμο.
Δεδομένου ότι διεξάγεται αυτός ο πόλεμος για την ελευθερία της ανθρωπότητας, ποιο είναι το νόημα της αγοράς Bitcoin; Είναι πραγματικά έτσι ώστε, να μπορείτε να κατέχετε περισσότερα από τα νομίσματα του αφέντη σας (παραστατικό χρήμα); Όχι. Θα πρέπει να συσσωρεύετε περισσότερα Bitcoin και να μην τα πουλήσετε ποτέ για δύο βασικούς λόγους:
1. Εγωιστικός λόγος - να αποκτήσετε φτηνά τώρα πριν ο κόσμος ξυπνήσει.
2. Αλτρουιστικός λόγος - κρατήστε όσα περισσότερα μπορείτε (και διδάξτε άλλους) για να βοηθήσετε το Bitcoin να πετύχει και να δημιουργήσετε έναν κόσμο όπου το κράτος δεν θα ελέγχει το χρήμα.
Αν έχετε μια παρόρμηση για τζόγο, εκτός από την κατοχή Bitcoin για το μέλλον, τότε και μόνο τότε, είναι ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος των αποταμιεύσεών σας για να παίξετε με την τιμή του Bitcoin, με σκοπό να το πουλήσετε αργότερα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το ίδιο ισχύει και για τα altcoins - θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα από αυτά δεν θα γίνει ποτέ χρήμα (καθώς πρέπει να ανταγωνιστούν το Bitcoin, και μπορεί να υπάρχει μόνο ένα χρήμα ελεύθερης αγοράς σε μια ελεύθερη κοινωνία), και έτσι ο μόνος λόγος για να τα κατέχετε είναι για τζόγο.
Φυσικά, είστε ελεύθεροι να πάτε στα shitcoin καζίνο και να παίξετε όσο θέλετε, αλλά εμείς οι φωτισμένοι Bitcoiners διαχωρίζουμε το χρήμα από το κράτος· ελάτε μαζί μας.
Αν βρηκατε αξία σε αυτό που διαβάσατε ρίξτε μερικά sats στο καπέλο μου! (value4value) μέσω Bitcoin Lightning: enoughporch99@walletofsatoshi.com
Related Posts
Πως η κατάρρευση των τραπεζών θα στείλει το Bitcoin στο $1,000,000
Feb 28, 2024
Τρία Πράγματα που Έμαθα Μέσα από το Bitcoin
Aug 03, 2023
Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Aug 01, 2023