Συγγραφέας: Der Gigi | Πρώτη Δημοσίευση: 10/06/18 | Μετάφραση και Επιμέλεια: Nina.hodl |DerGigi
Μια διαφορετική προσέγγιση/οπτική στην κατανάλωση της ενέργειας του Bitcoin.
Θα έχετε ακούσει πως το δίκτυο του Bitcoin καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει πως μέχρι το τέλος του χρόνου (1η δημοσίευση 2018) το Bitcoin θα καταναλώνει το 50% της παγκόσμιας ενέργειας, πως υπολογιστική ενέργεια που καταναλώνουν οι εξορύκτες δεν κάνει κάτι χρήσιμο, και πως αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης θα ρουφήξει όλη την ενέργεια και θα πεθάνουμε όλοι.
Δεν θέλω να αμφισβητήσω τους αριθμούς ή να συγκρίνω την κατανάλωση της ενέργειας από το δίκτυο του Bitcoin με το σημερινό τραπεζικό σύστημα. Θέλω μόνο να δώσω μια διαφορετική προοπτική.
Το Bitcoin είναι προσβλητικό
Το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που δεν χρειάζεται άδεια συμμετοχής και είναι ανθεκτικό στην λογοκρισία. Η φύση του είναι εγγενώς προσβλητική. Προσβάλει τις κυβερνήσεις, τους τραπεζίτες και τις κεντρικές αρχές. Διάολε, εξ αρχής, η προσβολή των τραπεζών ήταν ο σκοπός του όλου εγχειρήματος.
Εκ πρώτης όψεως, το Bitcoin είναι η χειρότερη βάση δεδομένων που έχει ποτέ επινοηθεί από την ανθρωπότητα. Εκτός του ότι είναι φαινομενικά αναποτελεσματικό και αργό τρώει υπολογιστικούς πόρους με τρελό ρυθμό και καταναλώνει τόση ενέργεια όση μια μικρή χώρα.
Σε σύγκριση με τις σύγχρονες διανεμημένες βάσεις δεδομένων οι αλυσίδες (blockchains) είναι αργές, βαριές, άσκοπα περιττές και υπερβολικά παρανοϊκές.
Dhruv Bansal
Όπως συνοπτικά το έθεσε ο Nick Szabo: «Το Bitcoin προσβάλει τις ευαισθησίες συνειδητών μηχανικών, αυτών που μεγιστοποιούν τις επιδόσεις και των επιχειρηματιών επίσης». Επίσης προσβάλει την παγκόσμια κοινή κατανόηση πως η σπατάλη ενέργειας είναι κακή και πως η ενεργειακή απόδοση είναι πάντα καλή.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη «Σήμερα, το δίκτυο του Bitcoin υπολογίζεται πως καταναλώνει τουλάχιστον 2,55 γιγαβάτ και ενδεχομένως 7,67 γιγαβάτ στο μέλλον, που μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως η Ιρλανδία (3,1 γιγαβάτ) και την Αυστρία (8,2 γιγαβάτ)».
Είναι εύκολο ν’ ανησυχείς, να εξοργίζεσαι ή να προσβληθείς. «Γνωρίζατε πως το Bitcoin καταναλώνει τόση ενέργεια όσο η Αυστρία; Αγελαδίτσες πεθαίνουν εξ αιτίας του Bitcoin»
Για να καταλάβουμε γιατί όλα αυτά τα γιγαβάτ είναι απαραίτητα στο δίκτυο του Bitcoin για να λειτουργεί κανονικά και ασφαλώς, θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις μικροδιαφορές της εξόρυξης.
Εξόρυξη Block και νομισμάτων
Η λέξη «εξόρυξη» προέρχεται από την υπόθεση πως το bitcoin έχει περισσότερα κοινά με τον χρυσό ή τ’ άλλα πολύτιμα μέταλλα παρά με τα χαρτονομίσματα. Ο Satoshi το ξεκαθάρισε αυτό σε κάποια από τις πρώτες του δημοσιεύσεις.
«Υπό αυτήν την έννοια, έχει χαρακτηριστικά ενός πολύτιμου μετάλλου. Αντί ν’ αλλάζει η προσφορά για να διατηρηθεί ίδια η τιμή, η προσφορά είναι προκαθορισμένη και αλλάζει η τιμή»
Satoshi Nakamoto
Έτσι τα bitcoin δεν τυπώνονται, εξορύσσονται. Παρόλο που όλη την ώρα μιλάμε για την «εξόρυξη των bitcoin» να έχετε στο νου σας πως δεν εξορύσσονται bitcoin. Εξορύσσονται block και οι εξορύκτες ανταμείβονται με νέα bitcoin αν βρουν ένα έγκυρο block. Οι εξορύκτες ανταμείβονται γιατί είναι εγγενώς δύσκολο να βρεθούν νέα block. Το σύστημα είναι ρυθμισμένο ώστε η δυσκολία εύρεσης νέου block να προσαρμόζεται αυτόματα ώστε, κάθε 10 λεπτά, κατά μέσο όρο, να βρίσκεται ένα νέο block. Η διαφοροποίηση ανάμεσα στην «εξόρυξη bitcoin» και στην «εξόρυξη block» βοηθάει να επισημάνουμε μερικά πράγματα:
Πρώτον, ο ρυθμός εξόρυξης των bitcoin είναι αποσυνδεδεμένος από την κατανάλωση ενέργειας του δικτύου του Bitcoin. Αν αποφάσιζαν όλοι να διπλασιάσουν την ενέργεια που καταναλώνουν στην εξόρυξη δεν θα διπλασιαστεί ο αριθμός των bitcoin που θα εξορύσσονται. Ο ρυθμός παραγωγής είναι σταθερός, ανεξάρτητα με την ποσότητα της ενέργειας που δαπανάται για την εξόρυξη.
Δεύτερον, οι εξορύκτες κάνουν πολλά περισσότερα από το να δημιουργούν νέα bitcoin: συντηρούν την ασφάλεια και την συνέχεια του δικτύου, επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές και σηματοδοτούν την υποστήριξή ή την απόρριψη των αλλαγών του δικτύου, για να αναφέρουμε μερικά. Κανένα από αυτά δεν απαιτούν τεράστια ποσότητα ενέργειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι σημαντικό να τρέχει κάποιος έναν πλήρη κόμβο (full node).
Τρίτον, αυτή η εξόρυξη δεν είναι μια δεδομένη διαδικασία. Τόσο η ανταμοιβή εξόρυξης όσο και η δυσκολία εξόρυξης είναι δυναμικές και συνεπώς αναγκαστικά θα αλλάξουν με τον καιρό.
Τέταρτον, η εξόρυξη οφείλει να κοστίζει πολλή ενέργεια. Είναι υπολογιστικά ακριβή από τον σχεδιασμό της, γι’ αυτό ο Satoshi επιλέγει παραπάνω ανταμοιβή για την κατανάλωση ενέργειας. Είναι το κύριο συστατικό της Συναίνεσης του Nakamoto. Είναι η δουλειά της τεκμηρίωσης εργασίας. Είναι απολύτως απαραίτητη.
Χωρίς μια πιο προσεκτική ματιά στην διαδικασία της εξόρυξης είναι εύκολο να μπερδεύει κάποιος το ενεργειακό κίνητρο της διαδικασίας να βρεθούν έγκυρα block με την διαδικασία «εύρεσης νέων bitcoin». Από αυτήν την οπτική φαίνεται πως όλη η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε νέα bitcoin.
Αυτό είναι λάθος.
Η ενέργεια που καταναλώνεται δρα ως φράγμα που προφυλάσσει το δημόσιο καθολικό. Η δημιουργία των νέων bitcoin είναι απλά ένα παράπλευρο αποτέλεσμα.
Κρυπτογραφικοί Τοίχοι
Μέχρι πολύ πρόσφατα, το να ασφαλίσεις κάτι σήμαινε να κτίσεις έναν χοντρό τοίχο γύρω από αυτό που ήταν πολύτιμο. Όλοι γνωρίζουμε πως να το κάνουμε αυτό και όλοι συμφωνούμε πως είναι μια λογική πράξη.
Ο νέος κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι αόρατος και παράξενος. Δεν υπάρχουν φυσικοί τοίχοι για να προστατέψουν τα χρήματά σας, ούτε πόρτες για την πρόσβαση στις θυρίδες. Το δημόσιο καθολικό του Bitcoin διασφαλίζεται από την συλλογική επεξεργαστική ισχύ: το άθροισμα όλης της ενέργειας που δαπανάται για την εργασία στην αλυσίδα της τεκμηρίωσης εργασίας.
Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε την κατανάλωση της ενέργειας του Bitcoin σαν ένα γιγάντιο τείχος — ένα είδος ηλεκτρικά φορτισμένου πεδίου — το οποίο διασφαλίζει όλα τα υπόλοιπα όλων των χρηστών του Bitcoin τώρα και στο μέλλον.
Είναι δύσκολο να πει κανείς πόση ενέργεια πρέπει να καταναλωθεί για το κτίσιμο αυτών των κρυπτογραφικών τειχών. Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι ζωτικής σημασίας υποδομές γι’ αυτό και οι περισσότεροι μηχανικοί στο χώρο δικαίως υποστηρίζουν πως η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας. Αν το Bitcoin είναι το χρήμα του μέλλοντος, καλύτερα να είναι προετοιμασμένο για να αντέξει γεγονότα με υψηλό αντίκτυπό και μικρής πιθανότητας.
Πόσο χοντροί χρειάζεται να είναι αυτοί οι κρυπτογραφικοί τοίχοι; Μόνο ο χρόνος μπορεί να μας δείξει. Αν το δίκτυο του Bitcoin είναι ικανό να επιβιώσει τις συντονισμένες επιθέσεις από τους πολλαπλούς επιτιθέμενους σε κρατικό επίπεδο, οι τοίχοι είναι αρκετά χοντροί.
Το Τέλος της Εξόρυξης Νέων Bitcoin
Η εκκίνηση ενός νέου δικτύου είναι δύσκολη. Είναι σαν προσπαθείς να πείσεις τους πάντες ν’ αγοράσουν ένα fax όταν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει fax. Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο. Όπως περιγράφεται πιο πάνω, ο Satoshi έλυσε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας έναν μηχανισμό ανταμοιβής για τα block (block reward), ο οποίος λειτουργεί ως (α) μηχανισμός ελεγχόμενης προμήθειας Bitcoin και (β) ως κίνητρο προς τους ανθρώπους για να συμμετέχουν στο δίκτυο να το επεκτείνουν και να διασφαλίζουν το δημόσιο καθολικό.
Η κατανάλωση ενέργειας είναι απαραίτητη για να παρέχει ασφάλεια σ’ αυτό το νέο οικονομικό δίκτυο.
Ο τρόπος που γίνεται σήμερα η «εξόρυξη των bitcoin», με το κίνητρο των υψηλών ανταμοιβών, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ξεκινήσει το δίκτυο. Με άλλα λόγια: οποιοσδήποτε κάνει μανιωδώς εξόρυξη bitcoin σήμερα βοηθάει στο ξεκίνημα ενός νέου οικονομικού συστήματος, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι.
Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, η προσαρμογή της δυσκολίας εξόρυξης του Bitcoin προσαρμόζεται αυτόματα, οδηγώντας σε μια δυναμική, αυτό-διόρθωση του συστήματος. Αν, για τους οποιουσδήποτε λόγους, η εξόρυξη γίνει πιο δαπανηρή λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν όφελος και θα οδηγήσει λιγότερους στην εξόρυξη με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυσκολία. Αυτό με την σειρά του θα κάνει πιο εύκολη την εξόρυξη και επομένως λιγότερο ακριβή άρα θα είναι κίνητρο για περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στην εξόρυξη.
Με το πέρασμα του χρόνου θα αλλάξει το οικονομικό κίνητρο για δραστηριότητες εξόρυξης. Συνεπώς θ’ αλλάξει η κατανάλωση της ενέργειας του Bitcoin. Ο λόγος που είναι αναπόφευκτη η λειτουργία της ανταμοιβής για την εύρεση των block των Bitcoin είναι γιατί διασφαλίζει τον έλεγχο του περιορισμένου αποθέματος.
Η ανταμοιβή για τα block υποδιπλασιάζεται (halving) κάθε 210.000 block και τελικά θα φράσει στο μηδέν μετά από 64 υποδιπλασιασμούς. Μετά από τους τελευταίους υποδιπλασιασμούς η προμήθεια (fees) των συναλλαγών θα είναι το μόνο οικονομικό κίνητρο για την εξόρυξη των νέων block.
Με άλλα λόγια: Η «εξόρυξη των νέων bitcoin» τελικά θα σταματήσει. Η εξόρυξη των έγκυρων block θα συνεχιστεί.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως το bitcoin βρίσκεται στην εποχή του «Πυρετού του Χρυσού», όπου η ανταμοιβή για την εξόρυξη καθώς και η μελλοντική προβλεπόμενη ανταμοιβή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της επένδυσης και της ενέργειας. Ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόση ασφάλεια είναι αρκετή ασφάλεια, θα μπορούσε να γίνει μια εκτίμηση πως το δίκτυο του Bitcoin τώρα είναι «υπέρ-ασφαλισμένο» ως παρενέργεια αυτού του Πυρετού του Χρυσού.
Όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα, είμαστε ακόμα σε πρώιμη φάση όσο αφορά την ανταμοιβή των block του Bitcoin.
Αν η αποδοχή του bitcoin ως νόμισμα θα είναι αργή και σταθερή ή εκθετική και παραβολική, η συνεχιζόμενη εκθετική ανάπτυξη της κατανάλωσης της ενέργειας είναι αρκετά αμφισβητήσιμη. Θα υποστήριζα πως η υπερβολική ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε κάτι πιο λογικό ανάμεσα στην ασφάλεια και στην κατανάλωση ενέργειας καθώς η ανταμοιβή των block θα πλησιάζει το μηδέν. Ανάλογα με την μελλοντική αξία του Bitcoin και την προθυμία των ανθρώπων να πληρώνουν τα τέλη των συναλλαγών αυτή η ισορροπία μπορεί να κλίνει περισσότερο προς την ασφάλεια ή περισσότερο προς την συντηρητική χρήση της ενέργειας.
Σύγχρονα block φτιαγμένα από μάρμαρο
Από την στιγμή που θα καταλάβετε την τεκμηρίωση εργασίας (proof of work) γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η κατανάλωση ενέργειας από το δίκτυο του Bitcoin δεν είναι σφάλμα, είναι ένα χαρακτηριστικό. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους νόμους της θερμοδυναμικής. Δεδομένου πως δεν έχουμε καμία κοσμοϊστορική ανακάλυψη στην φυσική, στα μαθηματικά ή/και στην κβαντική πληροφορική, η κατανάλωση ενέργειας είναι ο μοναδικός τρόπος για να γυρίσουμε τα bits και το γύρισμα των bits είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξορύξουμε νέα block.
Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε μια διαισθητική κατανόηση αυτού του νέου κρυπτογραφικού κόσμου. Για να κατανοηθεί σε όλο το εύρος η σπουδαιότητα της τεκμηρίωσης εργασίας χρειάζεται εμβάθυνση σε διαφορετικά θέματα. Μας λείπουν συνοπτικές, απλές, κομψές εξηγήσεις και μεταφορές. Ο Hugo Nguyen έκανε μια θαυμάσια δουλειά για να εξηγήσει πως η τεκμηρίωση εργασίας συνδέει τον αφηρημένο ψηφιακό κόσμο του Bitcoin με τον φυσικό μας κόσμο:
Συνδέοντας την ενέργεια σ’ ένα block του δίνουμε «μορφή» επιτρέποντας του να έχει πραγματικό βάρος και συνέπειες στον φυσικό μας κόσμο.
Hugo Nguyen
Ουσιαστικά η τεκμηρίωση εργασίας είναι ένας μηχανισμός για τον εύκολο έλεγχο της ειλικρινείας της δήλωσης: «δούλεψα πραγματικά σκληρά για να δημιουργήσω αυτό το πράγμα». Από αυτήν την οπτική τα νέα και φανταχτερά υπολογιστικά block μοιάζουν λίγο με κομμάτια μαρμάρου και η τεκμηρίωση εργασίας μοιάζει λίγο μ’ ένα όμορφο μαρμάρινο άγαλμα. Είναι άμεσα προφανές πως χρειάστηκε πολύ δουλειά για να δημιουργηθεί αυτό το άγαλμα. Η εξαπάτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί η δημιουργία ενός τόσο έξοχου αγάλματος είναι αδύνατη χωρίς να έχει προηγηθεί πραγματική εργασία. Δεν μπορείς να πετάξεις ένα κομμάτι μάρμαρο στον τοίχο και να πέσουν όσα κομμάτια περισσεύουν για να σχηματιστεί το σώμα του Δαβίδ. Δεν είναι αδύνατον αλλά είναι πολύ πολύ, πολύ απίθανο. Αντίθετα θα πρέπει να σμιλέψετε το μάρμαρο και πρέπει να το κάνετε με προσοχή. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα έργα τέχνης είναι τόσο πολύτιμα: χρειάστηκαν πάρα πολύ σκέψη, φροντίδα και εργασία για να δημιουργηθούν.
Είναι το ίδιο απίθανο να βρεθούν έγκυρα block χωρίς να έχει γίνει πραγματικά η εργασία. Όπως ένα άσχημο άγαλμα που έχει σμιλευτεί πρόχειρα, ένα άκυρο block μπορεί απλά να πεταχτεί. Ωστόσο όποτε βλέπετε ένα έγκυρο block, αμέσως γνωρίζετε πως έχει γίνει πολύ δουλειά γι’ αυτό.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα ίδια τα τεχνουργήματα, το άγαλμα και το έγκυρο block, είναι από μόνα τους τεκμήρια της εργασίας.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως η κατανόηση της φύσης της τεκμηρίωσης εργασίας και τα κίνητρα για την εξόρυξη έγκυρων block, όπως επίσης οι ποιότητες της ασφάλειας και επομένως η αξία της τεκμηρίωσης εργασίας, μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της οπτικής από «σπατάλη ενέργειας» σε «ενέργεια που χρησιμοποιείται για την δημιουργία κάτι πολύτιμου». Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία των όμορφων μαρμάρινων αγαλμάτων. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναγνωρίζει την αξία μιας αλυσίδας με έγκυρα block.
Ασφάλεια μέσω της καθαρότητας
Ένα άλλο χαρακτηριστικό μεταμφιεσμένο ως σφάλμα είναι η τυχαιότητα της τεκμηρίωσης εργασίας του Bitcoin. Μια συνηθισμένη πρόταση βελτίωσης είναι πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλη αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια για να κάνουμε κάτι άλλο, κάτι πραγματικά χρήσιμο, όπως το να βρούμε τους πρώτους αριθμούς ή να υπολογίσουμε τις αναδιπλώσεις των πρωτεϊνών, εκτός από την ασφάλεια του δικτύου.
Ξανά, αυτή η ένσταση για τον αλγόριθμο της τεκμηρίωσης εργασίας του Bitcoin είναι ριζωμένη στην πεποίθηση πως η εύρεση των έγκυρων block είναι εγγενώς άχρηστη. Δεν είναι.
Ενώ η παρουσίαση μιας δευτερεύουσας ανταμοιβής για την εργασία φαίνεται ως καλή ιδέα στην πραγματικότητα εισάγει έναν κίνδυνο ασφάλειας.
Το πρόβλημα με το να κάνουμε κάτι άλλο — κάτι που οι άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να το θεωρήσουν χρήσιμο — είναι πως διαχωρίζει την ανταμοιβή. Θα σημαίνει πως οι εξορύκτες θα έχουν δύο λόγους για να κάνουν την εξόρυξη.
Andreas M. Antonopoulos
Ο διαχωρισμός της ανταμοιβής μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου «αξίζει περισσότερο να κάνω την δευτερεύουσα λειτουργία από την κύρια λειτουργία». Το Bitcoin δεν θα έχει ποτέ αυτό το πρόβλημα. Το Bitcoin εγγυάται την ασφάλεια του μέσω της καθαρότητας του αλγόριθμου της τεκμηρίωσης εργασίας.
Αν κάποιος ανακαλύψει έναν πιο ενεργειακά αποτελεσματικό τρόπο να διασφαλίζει ένα ανοικτό, αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στην λογοκρισία, δυνατότητα χρήσης χωρίς άδεια και αξιόπιστο δίκτυο για την ανταλλαγή αξίας — χωρίς να διακυβεύεται ούτε μία από αυτές τις αξίες — αυτό το υποθετικά μελλοντικό δίκτυο θα εκθρονίσει το Bitcoin λύνοντας το υποτιθέμενο πρόβλημα στην κατανάλωσης της ενέργειας. Και όχι, η αλλαγή σε τεκμήριο ρίσκου δεν είναι η απάντηση.
Στο μέλλον μπορεί να βρούμε κάτι πιο ταιριαστό για να στηρίξουμε την αλήθεια αντί την ενέργεια. Μέχρι τότε θα πρέπει να μείνουμε σε κάτι στο οποίο έχουμε υπέρμετρη εμπιστοσύνη: στους νόμους της θερμοδυναμικής· η ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει η δουλειά της τεκμηρίωσης εργασίας.
Συμπέρασμα
Ελπίζω να φύτεψα τους σπόρους για την αλλαγή της οπτικής: η κατανάλωση της ενέργειας για την τεκμηρίωσης εργασίας δεν είναι χαμένη αλλά μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο.
Η κατανόηση της εξόρυξης και την τεκμηρίωσης εργασίας με περισσότερες λεπτομέρειες ίσως βοηθήσει να πεισθούν κάποιοι κριτικοί του Bitcoin και ν’ αλλάξουν οπτική από «αναποτελεσματικό και δαπανηρό» σε «ασφαλές και ανθεκτικό στην λογοκρισία». Επισημαίνοντας αυτές τις διαφορές ίσως είναι βοηθητικό στην κατανόηση πως η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin περισσότερο συνδέετε με την ασφάλεια του δικτύου και όχι με την αποδοχή, χρήση ή χρησιμότητα του bitcoin. Ακόμα και αν η χρησιμότητα του δικτύου και η τιμή του bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά, η κατανάλωση της ενέργειας δεν χρειάζεται απαραίτητα ν’ ακολουθήσει αυτήν την εκθετική αύξηση. Η καλύτερη αντίληψη του δικτύου του Bitcoin μπορεί ίσως να βοηθήσει στην κατανόηση των σημείων στα οποία υστερούν οι άλλες λύσεις.
Η μεγαλοφυία του Satoshi ήταν η σύνθεση κάποιων νέων κόλπων σ’ ένα οικονομικό παιχνίδι που δημιουργεί ένα ψηφιακό, σπάνιο τεχνούργημα χωρίς κεντρική έκδοση. Αυτό το τεχνούργημα υποστηρίζεται από υπολογισμούς και οι υπολογισμοί χρειάζονται ενέργεια.
Το σύγχρονο οικονομικό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι με τοίχους και θυρίδες, κλειστά συστήματα και κεντρική εξουσία. Το νέο οικονομικό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι κατακερματισμών και block, δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών, που βασίζεται στις μαθηματικές αποδείξεις και στην φυσική πραγματικότητα. Ένα παιχνίδι χωρίς θυρωρούς, χωρίς κεντρικές αρχές, χωρίς λογοκρισία ή διακρίσεις.
Ένας παλιός κανόνας έχει οδηγήσει σ’ ένα σύστημα που το χρήμα έχει αξία «επειδή το λέω εγώ», που οδηγεί σε μαγικά κόλπα όπως το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων (fractional reserve banking), στον πληθωρισμό για την τόνωση της υπερβολικής κατανάλωσης και ακόμα στον υπερ-πληθωρισμό γιατί ο πειρασμός της εκτύπωσης ακόμα περισσότερων χρημάτων είναι ακαταμάχητος.
Μπορεί οι νέοι κανόνες να μην είναι εύκολο να κατανοηθούν. Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσουν σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα: μια νέα οικονομία που θα βασίζεται στο υγειές χρήμα. Θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτούς τους νέους κανόνες και να γνωρίζουμε τις αποχρώσεις αυτού του καινούργιου παιχνιδιού. Και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πεπερασμένη πηγή για να εξασφαλίσει αυτή την νέα, αποκεντρωμένη οικονομία. Στην περίπτωση του Bitcoin αυτή η πηγή είναι η ενέργεια.
Πηγή: Dergigi
Μετάφραση & Επιμέλεια : Nina_Hodl
Η Κατανάλωση Ενέργειας του Bitcoin by μετάφρση Nina_Hodl is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Based on a work at https://dergigi.com/2018/06/10/bitcoin-s-energy-consumption/.
Ρίξτε μερικά sats στο καπέλο (value4value) μέσω Bitcoin Lightning 😊 enoughporch99@walletofsatoshi.com
Originally published at https://greepto.gr on October 10, 2021.
Related Posts
Πως η κατάρρευση των τραπεζών θα στείλει το Bitcoin στο $1,000,000
Feb 28, 2024
Τρία Πράγματα που Έμαθα Μέσα από το Bitcoin
Aug 03, 2023
Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Aug 01, 2023