Συγγραφέας: Gigi | Αρχική ημερομηνία: 27/06/2022 | Μεταφράστηκε από: Nina | Der Gigi
Όσες φορές και να ειπωθεί δεν είναι αρκετό: Το Bitcoin προκαλεί σύγχυση. Ωστόσο, δεν είναι τόσο μπερδεμένο όσο μια μηχανή του Rube Goldberg. Απλά μας είναι πολύ ξένο και έτσι πολύ παρεξηγημένο – είναι ένα εντελώς καινούργιο πράγμα. «Δεν υπάρχει τίποτα να το συσχετίσεις μαζί του», όπως είχε πει ο Satoshi σ’ ένα από τα άρθρα του.
Επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να έχει σχέση μαζί του, όλοι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις διαφορετικές πλευρές του. Πρέπει να χρησιμοποιούμε λέξεις αν θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτό με ουσιαστικό τρόπο και στις λέξεις θα επικεντρωθώ.
Θέλω να μιλήσω για δύο πράγματα: (1) η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Bitcoin και (2) η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να επιτεθούν στο Bitcoin.
1ο Μέρος: Η Γλώσσα Που Χρησιμοποιούμε Στο Bitcoin
Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: είναι όλα αριθμοί, σε όλη την διαδρομή. Το Bitcoin κάνει το ένα πράγμα που κάνουν όλοι οι υπολογιστές, που στην πραγματικότητα είναι δύο πράγματα: παίρνει συγκεκριμένους αριθμούς ως εισερχόμενα, κάνει υπολογισμούς και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εν λόγω υπολογισμών σε κάποιον άλλον. Στην περίπτωση του Bitcoin, αυτός ο «κάποιος άλλος» είναι ένας άλλος κόμβος (node) στο δίκτυο – ή πολλοί, για να είμαι ακριβής. Όταν το απογυμνώσουμε στα απόλυτα χαρακτηριστικά, απομένει μόνο αυτό: μαθηματικά και μηνύματα.
Συνεπώς, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεταφορές – και μάλιστα πολλές. Κλειδιά, πορτοφόλια, υπογραφές, συμβόλαια, εξόρυξη, σκόνη, διακλάδωση, μαντείο (oracle), ορφανό, σπόρος, μάρτυρας – και η λίστα συνεχίζεται.
Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα με τις μεταφορές: «Όλες οι μεταφορές είναι λάθος, αλλά κάποιες είναι χρήσιμες» για να παραφράσω τον George Box. Αναμφίβολα, πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται ακριβώς επειδή αυτές οι μεταφορές είναι ανεπαρκείς. Όλες οι ταμπέλες που βάζουμε στις διάφορες έννοιες του Bitcoin είναι λάθος, τουλάχιστον λίγο. Κάποιες είναι εντελώς λάθος. Όποιος έχει ποτέ προσπαθήσει να εξηγήσει πως «τα bitcoin σου δεν είναι ακριβώς μέσα στο πορτοφόλι σου» σ’ έναν αρχάριο που γυαλίζουν τα μάτια του ξέρει ακριβώς για τι είδους μπέρδεμα μιλάω.
Δυστυχώς, αυτό το μπέρδεμα δεν θα φύγει σύντομα. Και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως αυτό το μπέρδεμα χρησιμοποιείται ως όπλο από τους νομοθέτες, τους πολιτικούς και τους παρόμοιους παρουσιαστές. Αυτοί που απεχθάνονται το Bitcoin προσπαθούν να περάσουν νόμους και να φυτέψουν ιδέες στα μυαλά των ανθρώπων, που νοθεύουν το πως λειτουργεί το Bitcoin, όπως επίσης και την γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε πως λειτουργεί. Συνεπώς, θα ήταν χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε την γλώσσα. Εξάλλου, πόσο πολλές είναι οι πιθανότητες βαθιάς κατανόησης αν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το εν λόγο πράγμα είναι ανεπαρκείς;
Πρώτα, ας δούμε μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε στο Bitcoin και να εντοπίσουμε που είναι η ανεπάρκεια τους. Όλοι ξέρουμε αυτές τις λέξεις και συνήθως δεν τις σκεφτόμαστε. Ας αρχίσουμε με το «πορτοφόλι».
«Πορτοφόλι» («Wallet»)
Ένα πορτοφόλι είναι ένα κομμάτι λογισμικού ή υλικός εξοπλισμός που διευκολύνει ή κάνει πιο ασφαλή την αποθήκευση ή/και το ξόδεμα των bitcoin σας. Είναι εύκολο να δείτε πως το πορτοφόλι δεν είναι ένα πράγμα και ούτε είναι εύκολο να οριστεί· κοιτάξτε μόνο τα διαφορετικά είδη πορτοφολιών που έχουμε φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια: χάρτινα πορτοφόλια (paper wallet), πορτοφόλια στο μυαλό (brain wallet), υλικά πορτοφόλια (hardware wallet) , κινητά πορτοφόλια (mobile wallet), πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών (multisig wallet), lightning wallet, watch-only wallet και πάει λέγοντας.
Τελικά, πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το Bitcoin αν θέλουμε να καταλάβουμε τι είναι το πορτοφόλι. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα: για να γίνει μια συναλλαγή με bitcoin, χρειάζεται να υπογραφεί ένα μήνυμα μ’ ένα ιδιωτικό κλειδί. Συνεπώς, δύο πράγματα είναι απαραίτητα για ένα πορτοφόλι: αποθήκευση κλειδιών και υπογραφή. Συνήθως όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Για να αλληλοεπιδράσετε με το δίκτυο του Bitcoin, χρειάζεται να αλληλοεπιδράσετε με ένα κόμβο (node) του Bitcoin. Χρειαζόσαστε ένα τρόπο για να έχετε πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες, το «διανεμημένο καθολικό» που τόσο συχνά αναφαίρετε από τους χρηματοοικονομικούς και παρόμοιους κρύπτο φίλους.
Έτσι, αυτό που ιστορικά ονομάζουμε πορτοφόλι του Bitcoin, είναι μόνο ένα λογισμικό που διαχειρίζεται και αποθηκεύει κλειδιά και επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί με ευκολία αυτά τα κλειδιά για να υπογράψει και να διαδώσει μηνύματά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, το εν λόγω λογισμικό μπορεί να είναι ενσωματωμένο σε μια εξειδικευμένη συσκευή. Όσο περισσότερο κόπο κάνετε για να ξοδέψετε τα sats σας, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος κλοπής ή η απώλεια των χρημάτων. Ένα πορτοφόλι μπορεί να μην έχει καθόλου την δυνατότητα υπογραφής, όπως στις περιπτώσεις των χάρτινων, αν το διατηρείτε στο μυαλό σας ή τα πορτοφόλια watch-only (βλέπω μόνο). Αυτό γεννά το ερώτημα: πόσο χρήσιμος είναι ο όρος πορτοφόλι;
Είναι ενδιαφέρον πως, έχουμε ήδη αλλάξει σ’ έναν νέο όρο όταν αναφερόμαστε στην αποθήκευση. Δεν μιλάμε για «μεταλλικά πορτοφόλια» ή για «μεταλλικά κλειδιά» όταν μιλάμε για αποθήκευση κλειδιών· σήμερα συνήθως μιλάμε για seed storage, metal seeds, or seed plates.
Επιπλέον, σήμερα αναφερόμαστε σε διάφορες κατασκευές πολλαπλών-υπογραφών και χρονό-κλειδώματος ως «θησαυροφυλάκιο» - ένας δυνατός και ξεκάθαρος διαχωρισμός. Η μεταφορά του θησαυροφυλακίου κάνει αμέσως ξεκάθαρο πως οτιδήποτε φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο θα είναι εκεί για πολύ καιρό. Δεν μπορεί να ξοδευτεί εύκολα ή γρήγορα.
Ελπίζω πως στο μέλλον, θα καταφέρουμε επίσης να καταργήσουμε τον γενικό όρο «πορτοφόλι». Όσον αφορά τα υλικά πορτοφόλια, η αλλαγή των όρων είναι ήδη σε εξέλιξη. Δεδομένου ότι ένα πορτοφόλι υλικού δεν είναι παρά μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για την υπογραφή συναλλαγών, ένας πιο ακριβής όρος είναι «συσκευή υπογραφής», ο οποίος κερδίζει σήμερα έδαφος χάρη σε ανθρώπους που κατανοούν σε βάθος τις τεχνικές λεπτομέρειες του Bitcoin.
Ίσως η χρήση να μεταμορφωθεί έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος λέει «πορτοφόλι», να υπονοείται ότι πρόκειται για κάτι που δεν φυλάσσει ποσά με τεράστια αξία και ότι η εν λόγω αξία ξοδεύεται εύκολα και γρήγορα, όπως συμβαίνει με τα Lightning wallets. Τελικά, η μεταφορά του «πορτοφολιού» θα είναι πάντα λανθασμένη κατά έναν κρίσιμο τρόπο: το πορτοφόλι σας δεν κρατάει στην πραγματικότητα κανένα από τα νομίσματά σας. Δεν λειτουργεί έτσι το Bitcoin. Μπορεί να κρατάει τα κλειδιά σας, γεγονός που μας φέρνει στην επόμενη λέξη.
«Κλειδί» («Key»)
Στον φυσικό κόσμο ένα κλειδί χρησιμοποιείται για να ανοίξει κάτι. Μια πόρτα, ένα μπαούλο, μια κλειδαριά κτλ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει κάτι: ένα αυτοκίνητο, μια μοτοσυκλέτα, έναν πυρηνικό πύραυλο – την πιάσατε την ιδέα.
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, για να δημιουργηθεί μια συναλλαγή στο bitcoin, χρησιμοποιείτε το ιδιωτικό σας κλειδί για να υπογράψετε ένα μήνυμα. Τα κλειδιά στο bitcoin είναι κρυπτογραφημένα κλειδιά και τα κρυπτογραφημένα κλειδιά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ψηφιακές υπογραφές.
Αυτό, φυσικά, έχει νόημα μόνο στον κόσμο της κρυπτογραφίας. Συνήθως, ένα κλειδί χρησιμοποιείται για να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει πράγματα. Αν θέλετε να υπογράψετε κάτι, χρειάζεστε ένα στυλό. Αυτή η συγκεχυμένη μεταφορά δεν αφορά αποκλειστικά το Bitcoin, φυσικά. Πολλά άλλα λογισμικά χρησιμοποιούν κρυπτογραφικά κλειδιά για να υπογράψουν πράγματα, γι' αυτό και το 2010 εισήχθη αυτό το αποτρόπαιο emoji: το λουκέτο, «κλειδωμένο με στυλό».
Κατά συνέπεια, ένα «κλειδί» στο bitcoin μοιάζει περισσότερο με στυλό και όχι με πραγματικό κλειδί. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κλειδί σας για να «ξεκλειδώσετε» sats που είναι «κλειδωμένα» από εσάς ή κάποιον άλλο, αλλά και πάλι, όποια μεταφορά και αν χρησιμοποιήσετε, πάντα θα υπολείπεται. Πάντα θα υπολείπεται επειδή τα κλειδιά στο Bitcoin είναι δεδομένα, τίποτα άλλο. Τα ιδιωτικά σας κλειδιά είναι μυστικές πληροφορίες - πληροφορίες που κανείς άλλος εκτός από εσάς δεν πρέπει ποτέ να γνωρίζει. Εάν κάποιος άλλος αποκτήσει τα ιδιωτικά σας κλειδιά, το bitcoin σας θα είναι το δικό του bitcoin.
Για να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολη η κλοπή ή η τυχαία δαπάνη, τα κλειδιά που δίνουν πρόσβαση σε μεγάλα κεφάλαια φυλάσσονται σε «ψυχρή» αποθήκευση («cold» storage). Οι μυστικές πληροφορίες είναι αποσυνδεδεμένες από το διαδίκτυο, διατηρούνται σε ειδικές συσκευές υπογραφής που δεν αγγίζουν ποτέ έναν υπολογιστή γενικής χρήσης.
Από την άλλη πλευρά, ένα «καυτό πορτοφόλι» («hot wallet») φέρνει τις μυστικές πληροφορίες που απαιτούνται για να μετακινήσετε τα sats σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δίκτυο. Αν θέλετε να ξοδεύετε συχνά, τα κλειδιά σας πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα. Ένα lightning wallet, για παράδειγμα, είναι ένα «καυτό» πορτοφόλι: τα ιδιωτικά κλειδιά που σας επιτρέπουν να ξοδεύετε τα sats σας είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. Εάν ο υπολογιστής ή το smartphone σας τεθεί σε κίνδυνο, τα χρήματά σας κινδυνεύουν. Αυτά είναι τα αντισταθμίσματα μεταξύ των «καυτών» πορτοφολιών και της «ψυχρής» αποθήκευσης.
«Καυτά» και «ψυχρά» είναι φυσικά και πάλι μεταφορές. Ένα καυτό πορτοφόλι είναι όπως ένα μικρόφωνο σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης, είναι ζεστό. Σημαίνει πως είναι φορτισμένο, καίει, και πρέπει να το χειριζόσαστε με προσοχή, όχι πως θ’ αυξηθεί η θερμοκρασία του πραγματικά.
Παρατηρούμε πως η γλώσσα δεν είναι ούτε μοναδική ούτε στατική, γεγονός που καθιστά τη γραμμή μεταξύ μιας χρήσιμης μεταφοράς και μιας ξεκάθαρης γλωσσικής επίθεσης ασαφή.
Η μεταφορά του «κλειδιού», για παράδειγμα, δεν είναι τρομερά λανθασμένη. Μπορούμε στην πραγματικότητα να σκεφτούμε την υπογραφή ως ξεκλείδωμα. Τα υποκείμενα στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τη δαπάνη sats αναφέρονται ως σενάρια κλειδώματος και ξεκλειδώματος (locking and unlocking scripts), και για καλό λόγο. Αυτά τα σενάρια είναι μικρά προγράμματα υπολογιστών που καθορίζουν τις συνθήκες που απαιτούνται για να κινηθούν ορισμένα σύνολα sats. Μπορείτε να το φανταστείτε ως εξής: όσοι θέλουν να μετακινήσουν sats πρέπει να λύσουν ένα κρυπτογραφικό παζλ. Συνήθως, απαιτείται ένα ιδιωτικό κλειδί για την εκπλήρωση της συνθήκης δαπανών: το κλειδί είναι το κλειδί του γρίφου. Έτσι, αν σκεφτούμε «κλειδί για το παζλ», δεν είναι καν λάθος. Και ούτως ή άλλως, φοβάμαι ότι έχουμε κολλήσει με αυτό.
Δύο ακόμη πράγματα: ο λόγος για τον οποίο το ιδιωτικό σας κλειδί μπορεί να αναπαρασταθεί ως λέξεις είναι γιατί είναι, όπως όλα τα άλλα στο bitcoin, πληροφορία. Και ο λόγος για τον οποίο αποκαλούμε αυτές τις λέξεις «seed phrase» είναι επειδή το ιδιωτικό σας κλειδί είναι ο σπόρος από τον οποίο προέρχονται όλα τα άλλα κλειδιά σας και, τελικά, οι διευθύνσεις. Αυτό μας φέρνει στην επόμενη λέξη: «διεύθυνση».
«Διεύθυνση» («Address»)
Αυτό είναι ίσως το χειρότερο από όλα. Για να αναφέρω τον Luke Dashjr: «Είναι τόσο κακό, που φτιάξαμε ένα BIP για να το ξεφορτωθούμε». Αναφέρεται στο BIP 179,μια πρόταση βελτίωσης του Bitcoin που έχει ως μοναδικό σκοπό να προτείνει έναν νέο όρο για τη «διεύθυνση». Ο νέος όρος είναι «τιμολόγιο», ο οποίος είναι ο προεπιλεγμένος όρος στο lightning και είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβής -τεχνικά μιλώντας- ακόμη και στο βασικό επίπεδο. Είναι πιο ακριβής επειδή οι συναλλαγές bitcoin δεν έχουν μια «διεύθυνση από», παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι έχουν, ειδικά αν το μυαλό σας έχει δηλητηριαστεί με τη μεταφορά της «διεύθυνσης».
Η έννοια της «από την διεύθυνση» υπάρχει μόνο ευριστικά. Στο Bitcoin, υπάρχουν μόνο διευθύνσεις λήψης. Μια συναλλαγή δεν περιέχει μια διεύθυνση «από». Μια συναλλαγή περιέχει μόνο τα προαναφερθέντα σενάρια, τα οποία είναι προκλήσεις και λύσεις σε προκλήσεις. Εάν μπορείτε να λύσετε την πρόκληση, μπορείτε να μετακινήσετε τα νομίσματα.
Ο τρόπος για να το σκεφτείτε σωστά είναι να σκεφτείτε ροές, όχι νομίσματα. Ας πούμε ότι παίρνετε μια μεγάλη κουτάλα νερό από μια λίμνη, και ας πούμε ακόμη ότι η λίμνη αυτή τροφοδοτείται από πολλαπλά ρέματα. Είναι μια παρθένα λίμνη σε μια ορεινή περιοχή, οπότε γεμίζετε το μπουκάλι σας για να δροσιστείτε με ένα δροσιστικό ποτό. Κάθεστε, πίνετε μια γουλιά και αναλογίζεστε το εξής ερώτημα: Από πού προήλθε το νερό στο μπουκάλι σας;
Από τη λίμνη, προφανώς - αλλά από ποιο ρέμα; Και πόσα μόρια προήλθαν απευθείας από τα σύννεφα, πέφτοντας ως βροχή στη λίμνη; Μπορείτε να το πείτε, έστω και κατ' αρχήν; Μια θεόμορφη οντότητα πιθανότατα θα μπορούσε, αφού το νερό αποτελείται από μόρια, και θα μπορούσατε -τουλάχιστον θεωρητικά- να εντοπίσετε τα εν λόγω μόρια.
Μπορείτε να κατανοήσετε το Bitcoin και τις συναλλαγές με bitcoin μ’ έναν παρόμοιο τρόπο: οι συναλλαγές έχουν πολλαπλά εισερχόμενα και πολλαπλά εξερχόμενα, π.χ. εισροές και εκροές για να παραμείνουμε στην προηγούμενη υγρή μεταφορά. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: στο bitcoin δεν υπάρχουν μόρια· υπάρχουν μόνο υπολογισμοί. Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τίποτε με σιγουριά· μπορείτε μόνο να κάνετε εκπαιδευμένες υποθέσεις – ευριστικές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλά λάθος.
Δεν υπάρχουν μόρια στο bitcoin γιατί κάθε συναλλαγή «καταστρέφει» όλα τα εισερχόμενα και δημιουργεί καινούργια εξερχόμενα. Αν είσαστε αποφασισμένοι να σκεφτόσαστε για νομίσματα – π.χ. αν αντιμετωπίζετε κάθε UTXO ((unspent transactions output) Αποτελέσματα συναλλαγών που δεν έχουν δαπανηθεί) ως νόμισμα διαφορετικού μεγέθους – μπορείτε να σκεφτείτε πως η κάθε συναλλαγή είναι μια διαδικασία τήξης. Όλα τα εισερχόμενα υγροποιούνται σ’ ένα μεγάλο καμίνι και νέα νομίσματα δημιουργούνται ως εξερχόμενα.
Αυτό μας φέρνει στην επόμενη προβληματική μεταφορά: νομίσματα.
«Νομίσματα» («Coins»)
Πάντα μου άρεσε αυτό το απόσπασμα του Peter Van Valkenburgh, το οποίο αναφερόταν στην τοπικότητα του bitcoin - ή την έλλειψή της:
«Πού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε διαμετακόμιση; [...] Πρώτον, δεν υπάρχουν bitcoin. Απλά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν. Υπάρχουν καταχωρήσεις σε ένα κοινόχρηστο καθολικό [...] Δεν υπάρχουν σε καμία φυσική τοποθεσία. Το καθολικό υπάρχει σε κάθε φυσική τοποθεσία, ουσιαστικά. Η γεωγραφία δεν έχει νόημα εδώ - δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να υπολογίσετε την πολιτική σας εδώ».
- Peter Van Valkenburgh
Αυτό που ονομάζουμε «νομίσματα» είναι μόνο μια σύμβαση. Το πρωτόκολλο αγνοεί την έννοιά μας για τα νομίσματα. Γνωρίζει μόνο τα sats και τα αποτελέσματα των συναλλαγών που έχουν δαπανηθεί ή δεν έχουν δαπανηθεί. Οι δαπανημένες εκροές είναι εισροές προηγούμενων συναλλαγών. Εάν το άθροισμα ενός ή περισσότερων εξόδων ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια sats, το αποκαλούμε «ένα bitcoin».
Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάμε για «νομίσματα», «διευθύνσεις» και «πορτοφόλια», επειδή τα γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα πολύ καλά από την εμπειρία μας στον πραγματικό κόσμο. Έχουμε μια διαισθητική κατανόηση αυτών των μεταφορών, οπότε είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει αν ένα «νόμισμα» μετακινηθεί από ένα «πορτοφόλι» σε ένα άλλο «πορτοφόλι» - ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.
Αν και η νοητική εικόνα των νομισμάτων που μετακινούνται από το ένα πορτοφόλι στο άλλο με διαισθητικό και εύληπτο τρόπο είναι ανακουφιστική, εντούτοις είναι λανθασμένη. Αυτό που συμβαίνει πίσω απ’ την κουρτίνα στο bitcoin είναι πολύ πιο υπέροχο, πολύ πιο κομψό και πολύ πιο μαγικό από τα χρυσά νομίσματα που μετακινούνται από το ένα δερμάτινο πορτοφόλι στο άλλο. Πρέπει να είναι. Το Bitcoin είναι πληροφορία, όχι ένα φυσικό πράγμα. Τηλεμεταφέρεται με την ταχύτητα του φωτός, δεν κινείται με καμία φυσική έννοια. Είναι μαγικό διαδικτυακό χρήμα για κάποιο λόγο, και φοβάμαι ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε σε κάποιο βαθμό την εσωτερική του λειτουργία, ειδικά αν θέλουμε να είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για να πολεμήσουμε ενάντια σε κάθε γλωσσική επίθεση, παρούσα και μελλοντική.
2οΜέρος: Η Γλώσσα Που Χρησιμοποιείται Για Τις Επιθέσεις Στο Bitcoin
Το Bitcoin δέχεται επιθέσεις, συνέχεια. Το χρήμα είναι ανταγωνιστικό από την φύση του γιατί το χρήμα χρησιμοποιείται μεταξύ μερών που δεν εμπιστεύονται πλήρως το ένα το άλλο εξ αρχής. Συνεπώς, το νομισματικό σύστημα είναι ένα ανταγωνιστικό σύστημα.
Όλοι θα ήθελαν έχουν κάτι από το τίποτα· να κοροϊδέψουν το σύστημα και να γλιτώσουν. Όλοι είναι απατεώνες·1, όλοι θέλουν να πάρουν μερικά sats δωρεάν.
Το Bitcoin το μεγαλύτερο βάζο με μέλι που έχει δει ποτέ ο κόσμος· όλοι ακόμα και η γιαγιά τους θα ήθελαν να το σπάσουν. Επιπλέον, οι εξουσίες είναι, τουλάχιστον εν μέρει, ισχυρές εξαιτίας των εκτυπωτών του παραστατικού χρήματος (fiat) που καθίστανται παρωχημένοι από το πορτοκαλί νόμισμα. Η επίθεση στο Bitcoin γίνεται αναγκαία στρατηγική, αν απειλείται η ίδια η επιβίωσή σας από αυτό.
Αλλά, σε ποια τμήματα του Bitcoin να επιτεθεί κάποιος; Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι είναι το Bitcoin και τι το αποτελεί εξ αρχής. Μ’ αρέσει να το σκέφτομαι ως ένα καυτό χάος με δύο τμήματα λογισμικού και δύο τμήματα υλικού εξοπλισμού – ή νευρικό σύστημα για να είμαι ακριβής. Ένα μείγμα τεχνολογίας και βιολογίας με μια μεγάλη δόση οικονομικών από πάνω.
Υπό αυτό το πρίσμα – το ότι το Bitcoin αποτελείται από ιδέες, ανθρώπους, κώδικα και κόμβους - είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ορισμένες επιθέσεις θα είναι πιο προφανείς από άλλες.
Μια προφανής επίθεση θα ήταν, για παράδειγμα, μια εκμετάλλευση λογισμικού που κλείνει έναν μεγάλο αριθμό κόμβων bitcoin. Μια ακόμη πιο προφανής θα ήταν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στη φυσική υποδομή του. Αν βομβαρδιστούν τα χυτήρια που παράγουν την τρέχουσα γενιά μονάδωνASIC-SHA-256 ή αν διάφορες επιχειρήσεις εξόρυξης μεγάλης κλίμακας παραδοθούν στις φλόγες, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Bitcoin δέχεται επίθεση. Με την ίδια λογική, αν οι Bitcoiners κηρυχθούν εχθροί του κράτους και φυλακιστούν ή σκοτωθούν μαζικά, μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε ότι το Bitcoin δέχεται επίθεση.
Αλλά: πώς επιτίθεστε σε μια ιδέα; Με κακές ιδέες, έτσι. Ο εμφύλιος πόλεμος της συζήτησης για το μέγεθος των block ήταν μια τέτοια επίθεση στο Bitcoin από μέσα, και η επίλυσή του ήταν μια διακλάδωση (hard fork) - μια οικονομική ενσάρκωση της εν λόγω ιδέας.
Συμπληρωματικά με τις επιθέσεις εκ των έσω, έχουμε ήδη και πολλές εξωτερικές επιθέσεις. Σχεδόν με την εμφάνισή του, δέχτηκε επιθέσεις από πολιτικούς, κεντρικές τράπεζες, παραδοσιακούς επενδυτές προσκολλημένους στην fiat σύστημα, καθώς επίσης από τους οικονομικά και τεχνικά αγράμματους. Τα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν: το bitcoin χρησιμοποιείτε μόνο από εγκληματίες, το bitcoin είναι άχρηστο, η αξία του bitcoin βασίζεται σε φήμες, το bitcoin είναι παλιά τεχνολογία, το bitcoin είναι αργό, το bitcoin είναι μια φούσκα και ούτω καθεξής.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικούς από τους πιο πρόσφατους όρους και φράσεις που επινοήθηκαν από εκείνους που κρέμονται από τα βυζιά των διαφόρων εκτυπωτών χρήματος - είτε πρόκειται για πολιτικούς, είτε για ομάδες ειδικών συμφερόντων, είτε για τύπους που τους αρέσουν τα κρύπτο.
«Unhosted Wallet» («Μη Φιλοξενούμενο Πορτοφόλι»)
Δυο λέξεις ένας στόχος: να ωθήσουν τους χρήστες μακριά από το υγιές χρήμα και την ανεξαρτησία σε κάτι που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά στο fiat σύστημα: εμπιστοσύνη και εξάρτηση.
Η δυσδιάκριτη φύση αυτής της φράσης είναι αυτό που κάνει αυτή την επίθεση τόσο έξυπνη. Το να αποκαλούν ένα κανονικό πορτοφόλι bitcoin «unhosted» δίνει την εντύπωση ότι θα έπρεπε εξαρχής να είναι «hosted» - ότι κάτι λείπει από το πώς θα έπρεπε να είναι, όπως ένα μισοτελειωμένο παζλ ή μια μη υποστηριζόμενη δοκός.
Η συζήτηση δεν θα έπρεπε εξαρχής να αφορά το «hosting». Θα έπρεπε να αφορά τον έλεγχο. Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαιά σας; Ποιος μπορεί να παγώσει το λογαριασμό σας; Ποιος είναι ο κύριος και ποιος ο σκλάβος;
Ακριβώς όπως «το νέφος (cloud) είναι ο υπολογιστής κάποιου άλλου», έτσι και το «hosted wallet» είναι το πορτοφόλι κάποιου άλλου. Θα έπρεπε να είναι προφανές ότι η συγκέντρωση του ελέγχου είναι αυτό που προκάλεσε όλα τα νομισματικά προβλήματα εξ αρχής, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να μάθουμε τα μαθήματα της ιστορίας και τα μαθήματα του Mt. Gox ξανά και ξανά και ξανά: τα χρήματα που κατέχονται και ελέγχονται από άλλους μπορούν και θα χειραγωγούνται. Δεν θέλουμε να ξανακάνουμε αυτό το λάθος, γι' αυτό και το παρακάτω έγινε ένα είδος μάντρα: not your keys, not your bitcoin. (Αν δεν έχετε τα κλειδιά σας δεν έχετε τα Bitcoin σας)
Τα πορτοφόλια του Bitcoin υποτίθεται ότι είναι unhosted - ή, για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη που δεν επινοήθηκε από διαβολικούς μαριονετίστες: ανεξάρτητα. Ο σκοπός του Bitcoin είναι να φέρει την πλήρη κυριαρχία στο άτομο και να καταργήσει όλες τις εξαρτήσεις από αξιόπιστα τρίτα μέρη. Δεν υπάρχουν κυβερνήτες, δεν υπάρχουν αφέντες, δεν υπάρχουν οικοδεσπότες. Μόνο ομότιμοι χρήστες.
Αντί να χρησιμοποιείσετε τον όρο «unhosted wallet», θα μπορούσατε να αναφέρεστε στα κανονικά πορτοφόλια bitcoin ως ανεξάρτητα πορτοφόλια ή πορτοφόλια ελευθερίας. Το αντίθετο ενός ανεξάρτητου πορτοφολιού είναι μια υπηρεσία φύλαξης, που σημαίνει ότι έχετε ένα δελτίο αδείας, τίποτα περισσότερο. Χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία φύλαξης, καταστρέφετε αυτό που κάνει το bitcoin πολύτιμο εξ αρχής. Επιστρέφετε στο μοντέλο του χρήματος με άδεια: μια σχέση χρέους μεταξύ αφεντικών και σκλάβων, το οποίο είναι το σύστημα fiat από το οποίο θέλουμε να απομακρυνθούμε. Κάποιοι έχουν όλη τη δύναμη· οι χρήστες δεν έχουν καμία.
Μια τέτοια υπηρεσία φύλαξης, μια υπηρεσία που θέλουν να την αποκαλείτε «hosted wallet» («φιλοξενούμενο πορτοφόλι») - αλλά που θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως πορτοφόλι σκλάβων - δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά IOUs: δελτία αδείας και πιστοποιητικά χρέους που μπορούν να ανακληθούν, να πολλαπλασιαστούν, να επανεκδοθούν και να καταστραφούν ανά πάσα στιγμή. Ο σκλάβος δεν έχει τίποτα, ο κύριος έχει τα πάντα.
Μην γελιέστε: πρόκειται για έναν πόλεμο αφηγήσεων και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ελευθερία εναντίον εξάρτησης, έλεγχος εναντίον αυτοκυριαρχίας, εξάρτηση εναντίον ευθύνης. Αν μη τι άλλο, ένα πορτοφόλι πρέπει να είναι αυτοδιαχειριζόμενο, και η αυτοδιαχείρηση δεν είναι έγκλημα. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε «οικοδεσπότες» (hosts) εξ αρχής. Ένα πορτοφόλι δεν χρειάζεται να φιλοξενείται επειδή ένα πορτοφόλι, όπως είδαμε προηγουμένως, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κλειδί - ιδιωτικές πληροφορίες- σε συνδυασμό με υλικό ή λογισμικό που σας επιτρέπει να κάνετε κάτι με το εν λόγω κλειδί, π.χ. να αντλείτε διευθύνσεις ή να υπογράφετε συναλλαγές.
Το να έχετε 12 λέξεις στο κεφάλι σας δεν σας κάνει ιδιοκτήτη ενός unhosted brain wallet· αυτό είναι γελοίο. Δεν χρειάζεστε άδεια για να θυμάστε 12 λέξεις απ' έξω, και οποιοσδήποτε νόμος που καθιστά παράνομη την πράξη της απομνημόνευσης 12 λέξεων είναι ένας πολύ, πολύ, (πολύ!) ηλίθιος νόμος. Αλλά ακόμη και αν αγνοήσουμε αυτή τη βλακεία για μια στιγμή, ένας τέτοιος νόμος δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να καταστεί άνευ νοήματος αμέσως μόλις ψηφιστεί. Δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχω 12 λέξεις στο μυαλό μου, όπως δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν σκέφτεστε έναν πορτοκαλί ελέφαντα αυτή τη στιγμή. Το να έχεις ένα κλειδί σημαίνει να γνωρίζεις ένα μυστικό, και εδώ είναι το θέμα με τα μυστικά: αν δεν το πεις, κανείς δεν το ξέρει.
Το να αφήνετε κάποιον άλλον να κρατάει τα κλειδιά σας καταστρέφει όλα τα οφέλη που φέρνει μαζί του το bitcoin. Αν μπορούσαμε να εμπιστευτούμε σε άλλους τα χρήματά μας, δεν θα χρειαζόμασταν το Bitcoin εξαρχής. Και αν κανείς δεν αναλάβει την ευθύνη της αυτό-επιμέλειας (self-custody), το Bitcoin θα δεσμευτεί, όπως ακριβώς και ο χρυσός πριν από αυτό.
Συνεπώς, ο όρος «unhosted wallet» είναι μια επίθεση στο Bitcoin που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, μαζί με τις συνέπειες που θα είχε μια επιτυχής απαγόρευση. Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη και άτακτη επίθεση - διακριτική αλλά αποτελεσματική, που επαναπροσδιορίζει τι είναι και τι πρέπει να είναι ένα πορτοφόλι.
Το γεγονός ότι κάποιος κάθισε και σκέφτηκε αυτή τη φράση με κάνει να πιστεύω ότι οι εξουσίες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι είναι το Bitcoin και πόσο ενδυναμωτικό είναι πραγματικά, γι' αυτό και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας κρατήσουν μουδιασμένους, εξαρτημένους και υποδουλωμένους. «Θέλουν περισσότερα για τους εαυτούς τους και λιγότερα για όλους τους άλλους», για να παραθέσω τα λόγια του George Carlin. «Δεν θέλουν καλά πληροφορημένους, μορφωμένους ανθρώπους, ικανούς να σκέφτονται κριτικά»2.
Αναρωτηθείτε: θα πρέπει να είναι παράνομο να ρίχνετε ένα νόμισμα 256 φορές; Τι γίνεται με τα μαθηματικά; Τι γίνεται με το να κάνεις ορισμένες σκέψεις; Θέλουμε πραγματικά να ζούμε σε έναν κόσμο όπου το να έχεις 12 λέξεις στο μυαλό σου σε κάνει παράνομο;
#Αλλαγή Στον Κώδικα(#ChangeTheCode)
Άλλη μια φράση, άλλο ένα υπονοούμενο. Η καμπάνια #ChangeTheCode είναι έξυπνη, αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσετε. Υπονοεί ότι ο κώδικας του Bitcoin δεν μπορεί να αλλάξει, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
Το Bitcoin είναι ελεύθερο λογισμικό3 και λογισμικό ανοικτού κώδικα που κυκλοφορεί υπό την άδεια MIT4. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει τον κώδικα, είτε είναι η Greenpeace είτε όχι, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει άδεια.
Επιτρέψτε μου να αναπαραγάγω την άδεια χρήσης αυτούσια:
Με το παρόν χορηγείται δωρεάν άδεια σε κάθε πρόσωπο που αποκτά αντίγραφο αυτού του λογισμικού και των σχετικών αρχείων τεκμηρίωσης (το «Λογισμικό»), να εμπορεύεται το Λογισμικό χωρίς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, των δικαιωμάτων χρήσης, αντιγραφής, τροποποίησης, συγχώνευσης, δημοσίευσης, διανομής, υποαδειοδότησης ή/και πώλησης αντιγράφων του Λογισμικού, και να επιτρέπει στα πρόσωπα στα οποία παρέχεται το Λογισμικό να το κάνουν, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Η παραπάνω ειδοποίηση περί πνευματικών δικαιωμάτων και η παρούσα ειδοποίηση περί άδειας θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλα τα αντίγραφα ή τα ουσιώδη τμήματα του Λογισμικού.
ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙKO ΠΑΡEΧΕΤΑΙ «ΩΣ EΧΕΙ», ΧΩΡIΣ ΚΑΜIΑ ΕΓΓΎΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔHΠΟΤΕ ΕIΔΟΥΣ, ΡΗΤH Ή ΣΙΩΠΗΡH, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜEΝΩΝ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚA, ΤΩΝ ΕΓΓΥHΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜOΤΗΤΑΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛOΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜEΝΟ ΣΚΟΠOΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΒIΑΣΗΣ. ΣΕ ΚΑΜIΑ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ Ή ΟΙ ΚAΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚVΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ ΔΕΝ ΕΥΘYΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔHΠΟΤΕ ΑΞIΩΣΗ, ΖΗΜIΑ Ή ΆΛΛΗ ΕΥΘYΝΗ, ΕIΤΕ ΜΕ ΑΓΩΓΉ ΣΥΜΒΟΛΑIΟΥ, ΑΔΙΚΟΠΡΑΞIΑΣ ΕIΤΕ ΜΕ AΛΛΟ ΤΡOΠΟ, ΠΟΥ ΠΡΟΚYΠΤΕΙ ΑΠO, ΑΠO Ή ΣΕ ΣΧEΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚO Ή ΤΗ ΧΡHΣΗ Ή AΛΛΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚO.
Ο καθένας είναι και ήταν πάντα ελεύθερος να αλλάξει τον κώδικα του Bitcoin. Η φύση του Bitcoin ως ελεύθερου και ανοικτού κώδικα είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε εξ αρχής χιλιάδες διακλαδώσεις (forks) και κλώνους, συμπεριλαμβανομένων των διακλαδώσεων που υλοποιούν αυτό που προτείνουν οι ακτιβιστές της εκστρατείας #ChangeTheCode5.
Αν και όλη αυτή η εκστρατεία για την «αλλαγή του κώδικα» δεν θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη εξ αρχής, η τακτική πίσω από αυτήν ρίχνει κάποιο φως στα κίνητρα του επιτιθέμενου και στο τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το #ChangeTheCode χρηματοδοτήθηκε από τον Chris Larsen, ιδρυτή της Ripple, της εταιρείας που δημιούργησε το shitcoin που είναι το XRP. Αυτού του είδους τα shitcoins δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το Bitcoin στην αξία τους επειδή είναι με δικαιώματα πρόσβασης, συγκεντρωτικά και δεν έχουν αξιόπιστη νομισματική πολιτική, μεταξύ άλλων. Κατά συνέπεια, πρέπει να καταφεύγουν σε εκστρατείες συκοφάντησης και να προσλαμβάνουν εκτελεστές φήμης.
Το θέμα με το χρήμα είναι ότι όλες οι μορφές χρήματος ανταγωνίζονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Όλα τα χρήματα ανταγωνίζονται για τη ρευστότητα, την αξιοπιστία, την προσοχή, την αποθηκευμένη αξία και πολλά άλλα. Κατά συνέπεια, τα τμήματα μάρκετινγκ σχεδόν όλων των shitcoins κατευθύνουν τα κεφάλαια για να απορρίψουν ή να επιτεθούν στο Bitcoin με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπονοώντας ότι το Bitcoin δεν μπορεί να αλλάξει, ότι χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες ή ότι είναι πολύ αργό ή σπάταλο.
Ωστόσο, το Bitcoin, δεν είναι ούτε αργό ούτε σπάταλο. Η Τεκμηρίωση Εργασίας (Proof-of-work) είναι εξωφρενικά αποτελεσματική, αν ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα νομισματικό σύστημα που είναι απαλλαγμένο από την πολιτική και διασφαλίζεται με δημόσιο και διαφανή τρόπο. Εάν δεν εκτιμάτε ένα τέτοιο σύστημα, θα σας φαίνεται πάντα σπάταλο.
Αυτό, συμπτωματικά, μας φέρνει στην επόμενη επίθεση.
«Τεκμήριο Ρίσκου» («Proof of Stake»)
Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο, δεν υπάρχει κανένα διακύβευμα6 και δεν είναι ούτε κατά διάνοια συγκρίσιμο με το ομώνυμό του, την τεκμηρίωση εργασίας (proof-of-work).
Έχω γράψει εκτενώς για την τεκμηρίωση εργασίας (proof-of-work) στο παρελθόν, οπότε για να μην επαναλαμβάνομαι μέχρι αηδίας, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος: τη τεκμηρίωση εργασίας έλυσε το πρόβλημα της χρονομέτρησης σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, το πρόβλημα της τυχαίας επιλογής, το πρόβλημα της δίκαιης έκδοσης και το πρόβλημα της μη παραχαράξεως του κόστους στο ψηφιακό πεδίο. Ενσωματώνει άμεσα την αντικειμενική αλήθεια σε μια μάζα δεδομένων, γι' αυτό και είναι αξιόπιστη και έμπιστη. Οι πληροφορίες «μιλούν από μόνες τους», για να παραθέσω τα λόγια του Satoshi7.
Από την άλλη πλευρά, το Τεκμήριο Ρίσκου (Proof-of-stake) δεν έχει αντικειμενική αλήθεια, αντικειμενικό χρόνο, καμία τυχαία επιλογή, καμία δίκαιη έκδοση, κανένα εξωτερικό κόστος, κανένα λειτουργικό κόστος και κεντρικοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για τον μηχανισμό αέναης κίνησης των μηχανισμών συναίνεσης, που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου μηχανισμός συναίνεσης. Είναι σάπιος στον πυρήνα του, επειδή βασίζεται στην εμπιστοσύνη δια παντός.
Το τεκμήριο ρίσκου θα έπρεπε να λέγεται «απλά εμπιστεύσου με, αδερφέ», και εδώ έγκειται το πρόβλημα καθώς και το γλωσσικό τέχνασμα: ονομάζοντάς το proof-of-stake, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι είναι συγκρίσιμο με το proof-of-work: «Α, αυτό είναι ακριβώς όπως το άλλο! Απλώς ένας ακόμη από αυτούς τους μηχανισμούς συναίνεσης, εξίσου καλός με την τεκμηρίωση εργασίας του Bitcoin». Όχι. Λάθος. Το τεκμήριο ρίσκου είναι ψεύτικο, και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε όλα τα δεινά από τα οποία πάσχει ο ψεύτικος κόσμος του fiat νομισματικού συστήματος, όπως δείχνουν ξανά και ξανά οι διάφορες αποτυχίες αυτών των συστημάτων8.
Συμπέρασμα
Οι λέξεις έχουν νόημα, γι' αυτό και πρέπει να τις επιλέγουμε με σύνεση και προσοχή. Το Bitcoin δεν είναι σπάταλο9. Το Bitcoin δεν είναι κλειστού κώδικα4. Το Bitcoin δεν ελέγχεται από σκιώδεις υπερκατασκευαστές10. Το Bitcoin δεν είναι πόλεμος. Μια ASIC δεν είναι όπλο. Αν μη τι άλλο, το Bitcoin είναι ένα γλωσσικό παιχνίδι του Βιτγκενστάιν11, που χρησιμοποιεί λέξεις και πιθανότητες για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων.
Η κατανομή ακολουθεί την αντίληψη, όπως και η δημόσια πολιτική. Η αντίληψη, με τη σειρά της, διαμορφώνεται από την κατανόησή μας και τις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε και να περιγράψουμε την εν λόγω κατανόηση.
Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ευφημισμούς και απροκάλυπτα ψέματα, το να αποκαλείς κάτι με το πραγματικό του όνομα είναι από μόνο του επαναστατικό. Το Bitcoin έχει να κάνει με την ελευθερία και την αυτοκυριαρχία, όχι με το να ζητάς άδεια. Πρόκειται για ανεξαρτησία και επαληθεύσιμη αλήθεια· ακραία ιδιοκτησία και ευθύνη· ελπίδα12 και ανθρώπινα δικαιώματα13.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις κακές ιδέες και την κακή ορολογία είναι με καλές ιδέες και καλή ορολογία. Έτσι, θα πρέπει όλοι μας να καταβάλλουμε προσπάθεια να αποκαλούμε τα πράγματα με τα σωστά τους ονόματα, να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την εσωτερική τους λειτουργία και να τα εξηγούμε με απλούς όρους στους άλλους.
Το Bitcoin δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται αρχικά. Απλώς είναι πολύ ξένο, γι' αυτό και όλες οι μεταφορές που χρησιμοποιούμε για να το περιγράψουμε καταρρέουν κάποια στιγμή. Όπως είδαμε, τα πορτοφόλια, τα κλειδιά, οι διευθύνσεις, τα νομίσματα και πολλές άλλες λέξεις που χρησιμοποιούμε δεν επαρκούν για να εξηγήσουν πραγματικά τι συμβαίνει.
Η σύγχυση που αναπόφευκτα προκύπτει από αυτή την παρανόηση χρησιμοποιείται και καταχράται από τους πολέμιους του Bitcoin, είτε αυτοί προέρχονται από την εκκλησία του "fiat" είτε από τη λατρεία του «crypto»14.
Προφανώς, «honey badger don't care» («ο ασβός του μελιού δεν νοιάζεται») όταν πρόκειται για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις. Το Bitcoin θα πορεύεται ανεξάρτητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στις διάφορες αφηγήσεις και τα πλαίσια που στήνουν όσοι θέλουν να ελέγχουν και να καταπιέζουν (ή όσοι θέλουν να βγάλουν γρήγορα λεφτά). Το Bitcoin αποτελείται από ανθρώπους, και είναι μεμονωμένοι άνθρωποι που θα υποφέρουν - είτε από κοντόφθαλμες ρυθμίσεις, είτε από οικονομικές επιπτώσεις, είτε από το δηλητήριο του φιδιού, είτε από διασείσεις που προκαλούνται από το χαλί.
Το Bitcoin είναι η επιστροφή στη λογική, η οποία είναι απελπιστικά απαραίτητη στον τρελό κόσμο του QE (ποσοτική χαλάρωση) και των αρνητικών επιτοκίων. Η ιλαροτραγωδία του σημερινού χρηματοπιστωτικού μας συστήματος διαβάζεται σαν εισαγωγή σε τηλεπαιχνίδι: «Ποιανού είναι το έλλειμμα τέλος πάντων; Μια οικονομία όπου τα πάντα είναι επινοημένα και οι πόντοι δεν έχουν σημασία».
Τα σημεία στο Bitcoin έχουνσημασία, όπως και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να το περιγράψουμε. Το Bitcoin είναι ειλικρινές και ακριβές στην ομιλία του, και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε και εμείς.
1. M. Goldstein (2014). Everyone’s a Scammer ↩
2. «Οι πολιτικοί τοποθετούνται εκεί για να σας δώσουν την ιδέα ότι έχετε ελευθερία επιλογής. Δεν έχετε. Δεν έχετε καμία επιλογή. Έχετε ιδιοκτήτες. Αυτοί σας κατέχουν. Τους ανήκουν τα πάντα. Τους ανήκει όλη η σημαντική γη. Τους ανήκουν και ελέγχουν τις εταιρείες. Έχουν από καιρό αγοράσει και πληρώσει τη Γερουσία, το Κογκρέσο, τα πολιτειακά σπίτια, τα δημαρχεία. Έχουν τους δικαστές στις πίσω τσέπες τους και τους ανήκουν όλες οι μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης, οπότε ελέγχουν σχεδόν όλες τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που ακούτε. Σας κρατάνε από τα αρχίδια. Ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την άσκηση πίεσης. Για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Λοιπόν, ξέρουμε τι θέλουν. Θέλουν περισσότερα για τους εαυτούς τους και λιγότερα για όλους τους άλλους, αλλά θα σας πω τι δεν θέλουν. Δεν θέλουν έναν πληθυσμό πολιτών ικανών να σκέφτονται κριτικά. Δεν θέλουν καλά πληροφορημένους, καλά μορφωμένους ανθρώπους ικανούς να σκέφτονται κριτικά. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Αυτό δεν τους βοηθάει. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντά τους». - George Carlin
3. What is Free Software? by the Free Software Foundation ↩
4. Το Bitcoin είναι και ήταν πάντα ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα. Κυκλοφορεί υπό την MIT License. «Το να είσαι ανοιχτού κώδικα σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αναθεωρήσει ανεξάρτητα τον κώδικα. Αν ήταν κλειστού κώδικα, κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ασφάλεια. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο για ένα πρόγραμμα αυτής της φύσης να είναι ανοιχτού κώδικα». -Satoshi Nakamoto (2009)
5. Οι τρεις ιστορικές διακλαδώσεις (forks) που εφαρμόζουν αυτό που υποστηρίζει το #ChangeTheCode είναι το «Bitcoin Oil», το «Bitcoin Stake» και το «Bitcoin Interest». Δείτε αυτή τη συζήτηση στο BitcoinTalk από το 2018.
6. Η τεκμηρίωση ρίσκου (proof of stake) πάσχει από το πρόβλημα του «τίποτα δεν διακυβεύεται».«Δεν χάνεις τίποτα από το να συμπεριφέρεσαι άσχημα, δεν χάνεις τίποτα υπογράφοντας κάθε διακλάδωση, το κίνητρό σου είναι να υπογράφεις παντού γιατί δεν σου κοστίζει τίποτα».
7. «Η τεκμηρίωση εργασίας έχει την ωραία ιδιότητα ότι μπορεί να μεταδίδεται μέσω μη αξιόπιστων μεσαζόντων. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για μια αλυσίδα φύλαξης της επικοινωνίας. Δεν έχει σημασία ποιος σας λέει μια μακρύτερη αλυσίδα, η απόδειξη της εργασίας μιλάει από μόνη της». - Satoshi Nakamoto (2010)
8. Δείτε dergigi.com/pos για να καταλάβετε γιατί το proof-of-stake είναι και θα είναι πάντα ένας ελαττωματικός μηχανισμός συναίνεσης.
9. Parker Lewis (2019). Bitcoin Does Not Waste Energy ↩
10. Jonathan Bier (2021). The Blocksize War ↩
11. Allen Farrington (2020). Wittgenstein’s Money ↩
12. Michael Saylor, hope.com ↩
13. Alex Gladstein (2022), Check Your Financial Privilege. See also this compilation of videos from the Oslo Freedom Forum 2022. ↩
14. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «crypto» αποτελεί άλλη μια γλωσσική επίθεση στο Bitcoin, κάνοντάς το να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά άλλα εγχειρήματα που είναι είτε ενδιαφέροντα, είτε βιώσιμα, είτε συγκρίσιμα. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Σχεδόν το σύνολο των «crypto» είναι μια απάτη. Η λέξη "crypto" αφήνει επίσης έξω το άλλο μισό από αυτό που κάνει το Bitcoin να λειτουργεί, δηλαδή το κομμάτι της «οικονομίας» («econ»). Εξάλλου, το Bitcoin είναι ένα κρυπτοοικονομικό σύστημα.
Συνομιλίες
- 🇺🇸 📺 Stephan Livera Podcast #379
σχετικά με τις γλωσσικές επιθέσεις στο Bitcoin, που παρουσίασε ο Stephan Livera.
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a CC BY-SA 4.0 license.
Μετάφραση Nina_hodl από το αρχικό κείμενο του Gigi The Words We Use in Bitcoin
Οι Λέξεις Που Χρησιμοποιούμε Στο Bitcoin translated in Greek by Nina_hodl is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Based on a work at DerGigi.com
Related Posts
10 przykazań dobrego bitcoinowania
Dec 23, 2024
Personal Reflections on Adopting Bitcoin 2024
Nov 29, 2024
Lightning Network to Wspólny Język Ekonomii Bitcoina
Oct 25, 2024